arch/ive/ief (2000 - 2005)

Filippijnen actueel 21/12/02 - Geen kerstbestand met NPA dit jaar
by Filippijnengroepen Belgie Saturday December 21, 2002 at 08:42 AM
fgb@online.be

INHOUD: VREDE: Geen kerstbestand met NPA dit jaar MENSENRECHTEN: VN verslaggever vraagt aandacht voor rechten inheemsen PRIVATISERING: Geprivatiseerd water niet duur genoeg voor familie Lopez SCHANDALEN: Gloria's populariteit aangetast door schandalen ERAP: Een mirakel als Erap ook veroordeeld wordt

VREDE: Geen kerstbestand met NPA dit jaar

Traditoneel wordt van half december tot begin januari zowel door de overheid als het New People's Army (NPA) een tijdelijk staakt-het-vuren afgekondigd. Presidente Gloria Macapagal-Arroyo liet begin december al weten dat ze dit jaar geen zin heeft in een bestand. Gregorio "Ka Roger" Rosal, de woordvoerder van het NPA, verklaarde enkele dagen later dat zij ook niet van plan zijn om tijdelijk de wapens neer te leggen.

Protest van het overheidsleger, dat daardoor blijk gaf van groeiende demotivatie, dwong de presidente ertoe om op 21 december toch nog een eenzijdig mini-bestand af te kondigen van 2 keer 2 dagen. Ka Roger verklaarde dat het NPA samen met het volk kerstdag en nieuwjaar viert en enkel zal aanvallen als het leger hun gebied betreedt.

"Ka Roger Confirms: No Christmas Ceasefire" in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/2-44/2-44-ceasefire.html
"There will be no ceasefire in the face of the Macapagal-Arroyo regime's relentless attacks" verklaring van Ka Roger in de Philippine Revolution Web Central
http://www.philippinerevolution.org/cgi-bin/statements/statements.pl?author=kr;date=021206;language=eng

MENSENRECHTEN: VN verslaggever vraagt aandacht voor rechten inheemsen

Op de internationale dag van de mensenrechten, 10 december, maakte de Ecumenical Movement for Justice and Peace bekend dat tenminste 9206 burgers het slachtoffer werden van bombardementen en beschietingen door overheidstroepen sinds het aantreden van presidente Arroyo in januari 2001. Er werden 838 gevallen opgetekend van onrechtmatig arrestaties en 105 gevallen van folteringen. Het leger heeft de reputatie van de politie overgenomen als top mensenrechtenschenders.

Rodolfo Stavenhagen, de speciale verslaggever van de Verenigde Naties voor de rechten van de inheemse volkeren, beëindigde een dag later een bezoek aan de Filippijnen. Hij is vooral gealarmeerd door de militarisering van inheemse gemeenschappen, hun gebrek aan toegang tot sociale dienstverlening en afwezigheid van landrechten.

"Canadian Group Says HR is Victim of GMA's ‘War on Terror'" in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/2-44/2-44-hr.html
"Visit to the Philippines of Professor Rodolfo Stavenhagen" in Indigenous Media Network
http://www.indigenousmedia.org/newsarticle.php?id=61

PRIVATISERING: Geprivatiseerd water niet duur genoeg voor familie Lopez

Bij de privatisering van de waterdistributie in Manilla in 1997 werd beloofd dat het water goedkoper zou worden en de dienstverlening zou verbeteren. Vijf jaar later gaan de prijzen met ingang van 1 januari 2003 met 150% de hoogte in. Toch trekt een van de twee private waterverdelingsbedrijven zich terug. De overheid moet plots tijdelijk opnieuw de watervoorziening aan de helft van Manilla's 12 miljoen inwoners overnemen. Het bewuste bedrijf is eigendom van de rijke familie Lopez, die ook het omstreden elektriciteitsmonopolie Meralco bezit.

"The privatization of the water industry has only resulted in higher rates that are beyond the reach of the poor" in IBON Features
http://www.ibon.org/news/if/02/79.htm
"Water rates hike is already a fait accompli" op de website van IBON
http://www.ibon.org/news/pr/02/24.htm

SCHANDALEN: Gloria's populariteit aangetast door schandalen

Deze nieuwsbrief bespaart u doorgaans de niet aflatende stroom van corruptieschandalen. Maar wanneer zowel Newsweek als The Economist in dezelfde week berichten hoezeer de populariteit van het zittende kabinet wordt aangetast door de schandalen, willen we nog wel eens een inspanning doen om een en ander samen te vatten. Zo hadden we bijvoorbeeld een weg waarvan een deel vijf keer meer kost per meter dan de stukken die door concurrerende firma's aangelegd werden. De liefhebbers van een goed schandaal kunnen binnenkort ook terecht in een nieuwe luchthaven met een prijskaartje van 657 miljoen dolar, dubbel zoveel als oorspronkelijk begroot.

Voor een echt smeuiig verhaal moet u dezer dagen bij Mark Jimenez zijn. Deze schimmige figuur uit de entourage van ex-president Estrada liet zich in 2001 tot volksvertegenwoordiger verkiezen om uitlevering aan de VS te voorkomen. Hij moet er immers terecht staan voor fraude en belastingontduiking. Nu Jimenez, de rijkste der volksvertegenwoordigers, zijn uitlevering niet meer kan ontlopen besliste hij om zoveel mogelijk hooggeplaatste figuren in zijn val mee te sleuren. Zo verklaarde hij dat minister van justitie Hernando Perez hem 2 miljoen dollar afzette in verband met het IMPSA schandaal en dat hij 8 miljoen peso bezorgde aan Mike Arroyo, de echtgenoot van de presidente.

"PCIJ Uncovers IMPSA's Trail of Wrongdoing" en andere schandalen op de website van het Philippine Center for Investigative Journalism
http://www.pcij.org/impsatrail.html
"That's a promise" in The Economist
http://www.economist.com/world/asia/displayStory.cfm?story_id=1494979
"Death by Numbers" in Newsweek
http://www.msnbc.com/news/844716.asp

ERAP: Een mirakel als Erap ook veroordeeld wordt

Ex-president Estrada, die terecht staat voor plundering van de schatkist, is niet tevreden met de luxueuze suite in het militair ziekenhuis waar hij gevangen zit. Zijn verzoek om kerst thuis te mogen doorbrengen werd afgewezen. Presidente Arroyo liet echter al verstaan dat ze gewonnen is voor huisarrest in plaats van opsluiting. Deze week werd Erap alvast een verzetje gegund. Hij mocht zich laten behandelen in een bedevaartsoord waar hij gebaad werd in heilig water. Plunder Watch, de anti-corruptiegroep die de moeizame voortgang van het proces opvolgt, is niet geamuseerd over deze voorkeursbehandeling.

(Filippijnengroepen België - Filippijnen actueel 21/12/02)