arch/ive/ief (2000 - 2005)

Naar een splitsing van de IJzerbedevaart??
by Geert Cool Friday December 20, 2002 at 06:39 PM
Geert.cool@lsp-mas.be 09/241.58.25

Gaan we naar een splitsong van de IJzerbedevaart??

Reeds enkele jaren is er grote discussie op en rond de jaarlijkse Ijzerbedevaart. Inzet van de discussie is de poging van extreem-rechts om haar dominantie over de Vlaams-nationalistische beweging op te leggen. Na een conflict waarbij enkele rake klappen vielen eind jaren '90 hield het Vlaams Blok en aanverwanten zich enkele jaren relatief rustig. Dit jaar voerden ze met de Werkgroep Radicalisering actie. Officieel was dit geen Vlaams Blok initiatief, maar wel een organisatie van groepen als Voorpost, NSV,...

Dat dit wel degelijk geleid werd door het Blok wordt duidelijk bij de eerste aanzetten tot discussie over de volgende Ijzerbedevaart in augustus 2003. De Werkgroep Radicalisering Ijzerbedevaart heeft beslist om zich te ontbinden en de groep 'Ijzerwake' op te richten die een week voor de officiële bedevaart een eigen activiteit wil organiseren.

Het lijstje van de intiatiefnemers van dit nieuwe comité maakt duidelijk dat het Vlaams Blok niet enkel België, maar blijkbaar ook de Ijzerbedevaart wil doen barsten en splitsen...

Hieronder vind je een overzicht van de figuren die de eerste oproep van Ijzerwake ondertekenden:

Wilfried Aers: parlementslid van het Blok
Luc Dieudonné: districtsraadslid Vlaams Blok Antwerpen, gekend als voormalig organisator van Kosmos, de geheime dienst van het Blok dat de linkerzijde bespioneerde
Luc Vermeulen: Voorpost en leider van de Vlaams Blok ordedienst
Mia Brans-Dujardin: fractievoorzitster Vlaams Blok district Berchem
Ledy Broeckx: gemeenteraadslid Vlaams Blok Antwerpen
Michael de Bronett: nationaal NSV-verantwoordelijke, lid Vlaams Blok Jongeren
Gilbert de Corte: kandidaat voor het Vlaams Blok bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in Brasschaat
Lea de Jonghe-Meurrens: verantwoordelijke voor Were Di, organisatie opgericht door Karel Dillen (Vlaams Blok) en lid Vlaams Blok Deurne
Toon Pauli: voorzitter van het Sint-Maartensfonds (verzamelplaats van oud-Oostfronters en andere nazi-collaborateurs uit de tweede wereldoorlog)
Mark van der Borgt: verbondsleider VNJ
Lieve van Onckelen: VNJ, lid van Voorpost, schrijft onder meer voor het tijdschrift van het Bormshuis
Johan Vanslambrouck: Voorpost, sprak in 2001 op een herdenking van nazi-collaborateur Cyriel Verschaeve in Alveringem
Hans Verreyt: voorzitter NSV, lid Vlaams Blok Jongeren
Mr. Herman Wagemans
Het is m.a.w. duidelijk dat het om een initiatief vanuit het Vlaams Blok gaat. Opvallend is wel dat er geen nationaal gekende kopstukken zoals Dewinter, Annemans of Vanhecke tussenstaan. Blijkbaar wil het Blok net zoals bij de Werkgroep Radicalisering dit comité wel organiseren, maar desnoods ook wat afstand kunnen houden afhankelijk van de reacties die zullen volgen.

Er zal immers wel wat controverse ontstaan over deze aankondiging van een splitsing van de Ijzerbedevaart en de organisatie van een alternatieve, Blok-gezinde, viering.

Wordt ongetwijfeld vervolgd...

Volgt LSP Vlaamse koers??
by Jos Hainaut Friday December 20, 2002 at 06:47 PM
Jos.Hainaut@pandora.be

Geert Cool, ik stel me toch enkele vragen: sinds wanneer houden jullie jullie bezig met de IJzerbedevaart? Bij mijn weten is dat toch een Vlaams nationalistische aangelegenheid!
Als ik het goed lees zijn jullie tegen de splitsing?? Wat is eigenlijk de progressieve waarde van dit artikel??

Mijn idee is dat het me eigenlijk totaal niet kan schelen of er nu fascisten inzitten of niet. Als het aan mij ligt dan blazen ze hem voor een 2de keer op!!

Tijdens de oorlog zijn de IJzerbedevaarten blijven doorgaan en waren er optochten die door collaborateurs bezocht werden. In die tijd zaten hoge Nazi's mee aan de toren!!
Willen jullie dat het bestaande IJzerbedevaart behouden blijft in handen van Lionel Vandenberghe? Willen jullie dat er een IJzerbedevaart blijft bestaan??

Moest ik dit artikel lezen en ik zou niet weten dat het van jullie kant kwam dan zou ik zeggen dat het door een Vlaams Nationalist geschreven werd??

Mijn vraag: sinds wanneer volgen jullie een Vlaams nationalistische koers?

lol
by lolbroek Friday December 20, 2002 at 06:52 PM

Is dit een grap ;-)

als ik goed lees...
by Jos Friday December 20, 2002 at 07:42 PM

Ik lees dat er een pseudo-front opgezet wordt, geleid vanuit het Vlaams Blok, en dat om de IJzerbedevaart te splitsen. Ik lees echter geen standpunt over die IJzerbedevaart!

Het zegt veel over het Blok dat dit zogenaamde front zich voorstelt als zijnde een verzameling van verschillende Vlaamsnationalisten, terwijl het eigenlijk een Blok-groepering is.

Anti-fascisten spraken zich in 1996 natuurlijk uit tegen de Blok-aanvallen op de IJzerbedevaart, maar betekent dit dat ze bijgevolg het IJzerbedevaartcomité steunden en allemaal Vlaamsnationalistisch geworden waren?

steun
by Zweistein the First Friday December 20, 2002 at 09:43 PM

Handen AF van Venezuela!

reactie
by Geert C. Friday December 20, 2002 at 10:00 PM

Voor alle duidelijkheid: het telefoonnummer, e-mail-adres en website die bij bovenstaand artikel vermeld staan, kloppen niet. Ik heb dit hier niet geplaatst.

Het artikel heb ik wel geschreven. Ik vind het vreemd dat er zo'n reacties op komen. Ik vond het juist een lekker cynische titel: die Vlaamsnationalistjes die elk jaar prediken over de splitsing van de socialezekerheid en de splitsing van België die nu wel eerst en vooral eens onderling gaan splitsen... Het artikel wil vooral duidelijk maken wie met dit initiatief bezig is, en dan dringen zich uiteraard een aantal vragen op over de houding van het Blok.

indy
by kapingamarangi Saturday December 21, 2002 at 11:31 AM

Deze reacties maken duidelijk dat IndyMedia snel zijn hoofding moet wijzigen. IndyMedia is geen 'independent media center', maar een 'would be progressive media center'. In de omgeving van het bestuur van de huidige Ijzerbedevaart zitten enkele progressieve krachten -ja, progressief staat niet gelijk met links, maar met verandering willen-, zoals Frans-Jos Verdoodt. Dat het Vlaams Blok de Ijzerbedevaart wil breken, is het beste wat de beweging kan overkomen.

Sorry,
by Zweistein the First Saturday December 21, 2002 at 07:10 PM
zweistein@comic.com

historicus Frans-Jos Verdoodt verdient inderdaad alle steun van progressief vlaanderen,
het emancipatoire vlaams-nationalisme moet zich onderscheiden van de nazi-nostalgici,
duidelijk, onherroepelijk en nu!
Een vraagje: is het mogelijk om dit belangrijke onderscheid eens in een duidelijk, genuanceerd artikel te gieten en te publiceren op indymedia ?