arch/ive/ief (2000 - 2005)

The Lord of the Rings: The Two Towers: niet aan te ontsnappen
by jpe Friday December 20, 2002 at 02:08 PM

Bij zijn eerste dag in de Belgische bioscopen brak "The Two Towers", het tweede deel van de 'Lord of the Rings'-trilogie, het record van de beste openingscijfers ooit in België verwezenlijkt bij een bioscooprelease. Hou zou dat wel kunnen komen ?

Maar liefst 50.186 mensen gingen op woensdag 18 december naar 'The Two Towers' kijken. Dat leverde een recette op van 300.198 euro (iets meer dan 12 miljoen Bfr.). Het vorige record stond op naam van 'Harry Potter: The Chamber of Secrets'. (Bron: De Morgen 20/12/02)

Zowel voor de 'Harry Potter'- als voor de 'Lord of the Rings'-films wordt enorm veel reclame gemaakt. Met affiches, op herschilderde trams, op televisie enzoverder.

Een blik op de vier kranten die we voor DIOGENE(S) dagelijks volgen, leverde op woensdag 18/12 de volgende overrompelende hoeveelheid besprekingen op:

- Le Soir bracht op zijn cover als centrale foto een opname uit de film; met daarboven de titel: "Le 'Seigneur des anneaux 2', noir et brillant." Het nieuws over het vredesproces in Congo kwam daaronder (zonder foto) aan bod.

De kunst- en ontspanningsbijlage 'Mad' van Le Soir besteedde bijna heel zijn cover aan teksten en een foto over "Le seigneur de anneaux 2". Binnenin: pagina's 2, 3 en 4 geheel gewijd aan de film.

- La Dernière Heure had als goede sensatiekrant op zijn '1' een grote foto van een man die bijna vermoord was (graf reeds gedolven en al). Daaronder volgde toch ook een wat kleinere foto met als titel: "Le Seigneur des anneaux, Acte II". Binnenin besteedde de krant er de pagina's 24 en 25 aan.

- De Morgen bracht op de voorpagina van zijn 'Bis'-bijlage het slot-artikel uit een 'Special'-reeks over de "The Two Rings". "Ons oordeel: hoe goed is deel 2" titelde filmrecensent Jan Temmerman. Binnenin de Bis- bijlage volgde een artikel van Peter Dupont getiteld: "De politiek correcte terreur: dispuut over racisme en seksisme in Tolkien-epos / 'Lord of the Rings is racistisch'. Het gaat om de stelling van de Britse docent Stephen Shapiro die stelt dat het epos van Tolkien, gedragen wordt door een onderbouw van racisme. Peter Dupont sluit zich in het slot van zijn artikel echter aan bij diegenen (Tolkienfans, uitgevers ...) die "de aantijgingen van racisme een hoop gezeik" vinden.

Ook bij de jongerenbijlage op woensdag van De Morgen, "Mix", prijkt 'The Two Towers' met een foto, bovenaan op de cover.

- De Standaard plaatste op zijn voorpagina, boven de titel van de krant (!!) een foto uit de film én drie titeltjes. Binnenin kregen we interviews en besprekingen op de pagina's 11 en 13 van de cultuurkatern. In het regisseurs-interview "hoe Peter Jackson Nieuw-Zeeland veranderde"was te lezen dat "het toerisme in Nieuw-Zeeland met 30 % gestegen is na de eerste film" van de trilogie. "En het effect komt nog maar op gang. (...) Nieuw-Zeeland wordt definitief een top-filmland" stelde de Nieuw-Zeelander Karl Urban (Eomer). Vandaar deze uitspraak in De Standaard: "Het is nauwelijks overdreven te zeggen dat The Lord of the rings het beste is wat Nieuw-Zeeland ooit overkomen is."

De 'Zipp'-cultuurbijlage van De Standaard pakte op zijn cover uit met een foto uit de film en de titel: "Special The Lord of the rings, The Two Towers" en als ondertitels: "Wie is wie ?, Interviews, Gratis filmposter, Grote Wedstrijd". Binnenin "gaf" Zipp op pagina 5, 24 prijzen ivm de film "weg" waarna pagina 6 en 7 over de film handelden. En middenin de bijlage dus de grote poster.

En natuurlijk deed ook de rest van de pers aan de filmhype mee. Het weeklad 'Panorama' bv. dat - zo stond te lezen in een advertentie in De Standaard - "Alles over de nieuwe The Lord of The Rings" vertelde.

Moet u me eens vertellen welke 'ernstige' film, welke degelijke Vlaamse film, ooit zo'n persbelangstelling gekregen heeft bij het uitkomen. Van een filmrecensent zoals Jan Temmerman waarvan ik na het beëindi gen van mijn boek 'Film in België, een permanente revolte', geen enkel citaat in het boek terugvond (en er staan veel citaten in dat boek), krijgen de meeste Belgische films nauwelijks aandacht. Maar laat de man weer eens op reis gaan om in het buitenland één of andere grote filmproductie te 'coveren', dan is hij er als de kippen bij. Om de pers op zo'n manier te verwennen, is natuurlijk veel geld nodig. Geld dat echter rendeert. Zeg nu zelf: als ze al die pagina's op woensdag 18/12 in de Belgische pers als reclamepagina's hadden moeten betalen, het zou de promotoren van 'De Twee Torens' een fortuin gekost hebben. Met dat nadeel dan nog, dat het maar reclame geweest zou zijn. Nu lijkt het alsof de pers vol van journalistieke artikels over 'The Two Towers' stond.

En nu straks nog de nieuwjaarscadeautjes met allerlei Tolkien-merchandising-prullaria. Als de filmindustrie iets in je strot wil rammen, valt er echt niet aan te ontsnappen. Remember de dino's.

Mis?
by tothepoint Friday December 20, 2002 at 02:33 PM

Wat is dáár nu in godsnaam weer mis mee? Moeten alle filmen dan over doffe ellende gaan? Indymedia verwordt heel snel tot een webstek voor oerpessimisten en beroepskankeraars. Altijd is er wat verkeerd op voorwaarde dat de mensen het aangenaam vinden. Waarschijnlijk wat teveel schuldgevoel ingelepeld gekregen door pastoors en jeugdleiders.

et bowling for columbine ?
by françois Friday December 20, 2002 at 03:41 PM
fran@AlterMundus.net

les journalistes sont payés pour :

- faire la pub des politiciens
- inciter les gens à consommer "capitaliste"

La preuve : on les a nettement moins entendus parler de BforC, alors que ce film est lui un véritable phénomène :

- 1° sur base du taux de satisfaction (95%, contre 85% pour harry potter ou les deux tours);

- 15° sur base de la fréquentation des salles (ce taux est très influencé par les journalistes, qui sont payés pour parler de certaines choses et pour ne pas parler d'autres choses),

source :
http://www.cinebel.be/fr/boxoffice.asp

françois
http://www.AlterMundus.net

Tolkien/Bowling for Columbine
by guido Saturday December 21, 2002 at 06:24 PM

Sorry hoor, maar als je dezer dagen ,net zoals vorig jaar, zegt dat je niet naar Tolkien gaat kijken en dat het je niet interesseert, dan ben je ofwel een alien ofwel niet goed snik.

Het is een herhaling van vorig jaar, toen was er ook een Tolkienfilm en ook een Harry Potter film.

Volgend jaar krijgen we dat nog eens.

Ge kunt verdomme niets opendoen of Tolkien en Potter druipen van de pagina's.

Zuivere gedachtenmanipulatie, pas waarschijnlijk zelfs bij de retoriek van Bush, Goed en Kwaad.

Ga eens Titus huren, meest ongewaardeerde film die ik ken.

En over Bowling for Columbine. Ik ben verwonderd dat zoveel mensen dat een goede film vinden, ik vond hem niet kritisch, maar wel demagogisch en heel goedkoop.

Eenzijdige beeldvorming met onjuiste vergelijkingen. Het aantal wapens in de States vergelijken met het aantal wapens in Duitsland is appelen met peren vergelijken.
Miecahel Moore had trouwens een lidkaart van de NRF, zie niet echt in waarom dan kritisch zijn t.o.v. de NRF.

Ook de scene met dat warenhuis was om te kotsen. Moore blij dat een keten geen kogels meer ging verkopen.

1. Leuk voor die warenhuisketen, positieve publiciteit.
2. Iemand die denkt dat wij het gaan horen als ze terug
kogels gaan verkopen?

Dat enkele van die tieners die doorsloegen, dweepten met het leger en T-shirts van de NAVY aanhadden bij hun moordpartijen werd bijna niet vermeld in de film.

En het einde van die film is gewoon zielig tot en met, goedkoop sentiment proberen op te wekken.

Het feit dat deze "documentaire" overal werd uitgeroepen tot beste documentaire zegt meer dan genoeg. Dan gaan alle intellectuelen kijken en vinden ze het een fantastische film. Zeker voor de pseudo-kritische kijkers die ganse dagen naar Canvas kijken en Netwerk en weet ik veel wat.

En ondertussen praat men over deze films en niet over de komende oorlog.

Ter info, voor het eerst sinds de vorige golfoorlog heeft Saoudie-Arabië haar oorlogssirenes getest.

Propaganda werkt heel goed, iedereen denkt dat er enkel een oorlog tegen Irak komt. Vrolijke feesten en consumeer goed.