arch/ive/ief (2000 - 2005)

Belgische wapens naar Nepal: een misdaad tegen het Nepalese volk
by NPPFB en PVDA Thursday December 19, 2002 at 09:58 PM
bdeckers@brutele.be and nppfbe@hotmail.com

De eerste lading van de 5.500 krachtige Minimi machinegeweren zijn geleverd aan Nepal. Geen enkele ernstige waarnemer kan ontkennen dat er in Nepal een intense burgeroorlog woedt, waarin de regeringstroepen de mensenrechten systematisch en grof schenden.

Brussel, 19 december 2002


Gezamenlijke Verklaring van het Progressief Forum van het Nepalese Volk, België en de Partij van de Arbeid van België


Belgische wapens naar Nepal: een misdaad tegen het Nepalese volk

De eerste lading van de 5.500 krachtige Minimi machinegeweren zijn geleverd aan Nepal. Geen enkele ernstige waarnemer kan ontkennen dat er in Nepal een intense burgeroorlog woedt, waarin de regeringstroepen de mensenrechten systematisch en grof schenden. Toch ging de Belgische regering ermee akkoord een exportvergunning af te leveren voor deze wapenlevering, zonder dat daarbij enig democratische overleg of discussie aan te pas kwam. Progressieven, democraten, mensenrechtenactivisten en bepaalde traditionele politieke partijen hebben allemaal de wapenlevering veroordeeld als een duidelijke schending van de Belgische wet op de wapenuitvoer. Voor de Raad van State werden verschillende procedures ingeleid om de exportvergunning in te trekken. Maar de paarsgroene coalitie koos ervoor om de golf van protest te negeren. Ze besloot de wapenwet te herschrijven om wapenleveringen als die aan Nepal te legaliseren: vanaf nu kunnen "prille democratieën geconfronteerd met een gewapende opstand" ook probleemloos Belgische wapens ontvangen.

Kunnen groenen, sociaal-democraten en liberalen uitleggen hoe democratisch een regime is waarin koning Gyanendra op z'n eentje alle macht in handen heeft, nadat hij het verkozen parlement naar huis stuurde, de regering ontbond en de verkiezingen afzegde? Alle Nepalese politieke partijen, intellectuelen, prominenten en mensenrechtenorganisaties zijn tegen de despotische, feodale monarchie. Op te merken valt dat het uitgerekend de leider van de Communistische Partij van Nepal (Maoïstisch) Prachanda was die opriep om de Grondwet te respecteren, toen koning Gyanendra zijn paleiscoup pleegde. Massale stakingen en de toename in guerrilla-acties tonen de groeiende volkssteun voor de Nepalese revolutie. De Communistische Partij van Nepal (Maoïstisch), die de revolutie leidt, wil geen "communistische staat" installeren, zoals de media willen doen geloven. Tegen de feodale monarchie vechten de communisten voor een echte volksdemocratie (voor meer details, zie http://www.insof.org/050902_bb_arti.htm). De communisten staan open voor de mogelijkheid om dit te bekomen doorheen onderhandelingen met het huidig regime. Ze stellen de verkiezing voor van een Grondwetgevende Vergadering en de vorming van een interim regering die de democratische eisen van heel het volk moet uitdrukken. Maar het regime antwoordt met de meest barbaarse repressie: sinds de gewapende revolutie begon, in 1996, zijn al meer dan 7.200 mensen gedood. Het land telt meer dan 2500 politieke gevangenen en het hoogste aantal vermoorde journalisten ter wereld.

Toch wil de Belgische overheid de wrede illusie in stand houden dat de miljoenen Nepalezen die vechten voor vrijheid en democratie terroristen zijn, en dat het despotisch en moorddadig feodaal regime een "prille democratie" is! De Belgische regering zond twee onderzoeksmissies naar Nepal. Hun belangrijkste bevinding: de Nepalese dictatuur heeft het recht om zich te verdedigen tegen haar eigen volk! Met dezelfde redenering zou de Cubaanse dictator Batista mogen bewapend worden tegen de volksguerrilla van Fidel Castro en Che Guevara!

De Belgische wapenlevering aan Nepal kan niet gezien worden buiten de context of de "globale oorlog tegen het terrorisme" van Bush. Onder die noemer neemt het VS-imperialisme, daarin gevolgd door de Europese Unie, alle staten en nationale bevrijdingsbewegingen tot doelwit die hun wereldorde durven in vraag stellen.

Het Progressief Forum van het Nepalese Volk - België, een organisatie van Nepalese vluchtelingen, en de Partij van de Arbeid van België veroordelen ten stelligste de Belgische wapenlevering aan Nepal en eisen de annulering ervan. Deze wapenlevering is niets minder dan een misdaad tegen het Nepalese volk. We eisen de intrekking van de nieuwe Belgische wet op de wapenuitvoer, en eisen de toepassing van de vorige wet op de wapenuitvoer, onder voorwaarde dat dit onder de strikte, pro-actieve en democratische controle van het volk komt. We roepen alle vredelievende en democratische mensen op om hun protest tegen de Belgische wapenlevering aan Nepal voort te zetten, als onderdeel van de groeiende volksbeweging tegen de globale oorlog die de VS en de EU ontketenen tegen de volkeren van de wereld.


Krishna Khatiwada
Voorzitter
Progressief Forum van het Nepalese Volk - België
nppfbe@hotmail.com - 0485/055.732

Boudewijn Deckers
Politiek Bureau, Department voor Internationale Betrekkingen
Partij van de Arbeid van België
bdeckers@brutele.be - 0475/941.118