arch/ive/ief (2000 - 2005)

Agalev stapt uit regering als Belgische wapens toch aan Nepal geleverd worden
by de man in het zwart Thursday December 19, 2002 at 06:48 PM

Tenminste... dat verwachtte ik als conclusie te lezen onderaan een Agalev-persbericht dat vandaag, 19 december, werd verstuurd. Agalev is volledig akkoord met het nieuwe rapport van Amnesty International over Nepal en eist "een concreet engagement" van de regering. Maar dat die Minimi-machinegeweren niet mogen geleverd worden, dat staat er dan weer niet in. Ha neen hé, een regeringszitje, dat zijn de mensenrechten nu ook weer niet waard. Het kan verkeren, zei Bredero, en hij gooide zijn Agalev-lidkaart in de vuilbak.

Of er bij de Nepalese boeren ook een feeststemming heerst, durven we betwijfelen, maar de Agalev-bonzen van hun kant "juichen de verklaring toe van het Europees voorzitterschap van 18 december waarin ze de toestand in Nepal aanklagen en de Nepalese regering oproepen een einde te stellen aan de straffeloosheid. Ook benadrukken ze dat
de noodzakelijke hervormingen pas kunnen slagen indien het recht gerespecteerd wordt en een staakt-het-vuren wordt afgekondigd."

Een kinderhand is gauw gevuld. Maar wij vragen ons af: eerst een paar honderd machinegeweren leveren, en dan een staakt-het-vuren eisen omdat "de toestand escaleert", het klinkt een tikkeltje... cynisch, toch?

Agalev wil ook "mensenrechtenwaarnemers naar Nepal sturen". Waarom dat na het rapport van Amnesty nog nodig is, is mij een compleet raadsel. En wat de Nepalese dictatuur dan nog wel allemaal moet uitvreten, voor Agalev het over haar lippen zal krijgen om te zeggen 'stop die machinegeweren, geen levering aan Nepal', dat is mij een nog groter raadsel. Zijn er nog niet genoeg doden gevallen of zo? Nog niet genoeg beroering in de media? Nog niet genoeg lidkaarten die teruggestuurd zijn? Ik hou mijn hart vast, de morele grenzen van de Groenen zijn duidelijk de mijne niet.

haha
by Anik Thursday December 19, 2002 at 07:24 PM

De verkiezingen zijn echt begonnen. Ik lach me een breuk.

.........
by eAs Friday December 20, 2002 at 10:33 AM
supahspacefrog@hotmail.com

Ik ben anarchist. En toch ging ik vorige keer -tegen betere weten in- stemmen: je kent dat: net 18, denkt dat jouw stem de wereld eens zal gaan veranderen ...

Ik bekeek alle boekjes van alle politieke partijen en besloot na lang wikken en wegen dat ik Agalev de minst slechte partij vond (en da's al heel wat!).

Groot was mijn verbazing toen bleek dat Agalev ook in de regering zou zetelen en -eerlijk is braaf- ik begon zelfs ergens een lichtpuntje te zien in de politieke duisternis, wat zeer lang geleden was.

Jammergenoeg merkte ik snel genoeg dat de ijzeren wet van de oligarchie van Michels (Duits socioloog die de juiste problemen zag, maar er een totaal misse conclusie uit trok: hij werd fascist...) ook hier opging: macht corrumpeert iedereen, en van al de mooie groene beloftes vielen de meeste sneller uit de boot dan ze erin geklauterd waren. De groene miskleumen stapelden zich op, van Nepal tot het Lappersfortbos tot Doel tot het vreemdelingenstemrecht tot..... minimaal 5 maal gingen de groenen een regeringscrisis uit de weg, TOTAAL ONJUIST DAAR DEZE STRIJDPUNTEN HEN NET DIE EXTRA STEMMEN HAAR IN DIE REGERING KREGEN.

Misschien ben ik te jong om het allemaal echt te begrijpen...

Misschien redeneer ik nog te simplistisch, idealistisch of wat-dan-ook...

Misschien zijn mijn opvattingen iets te extreem...

Misschien gelijk wat...


Maar feit is dat ik (en velen met mij) ALLE geloof in politiek (wederom) heb verloren. Ik trek hieruit mijn conclusies...
Stemmen helpt geen f**k. Er zitten misschien een paar andere veel-te-vet-betaalde charlatangs op die met-uw-centen-en-toch-waarschijnlijk-tegen-uw-zin-opgetrokken-senaat-en-kamer die wat schijnwetjes zullen uitvaardigen waarmee u het waarschijnlijk toch niet eens bent, enkele belastingsverlagingen zullen doorvoeren doordat ze elders meer geld van zullen trekken, die een paar keer met veel tralali en tralala op televisie zullen komen vertellen dat het steeds beter gaat met ons land en dat we daar over enkele jaren van zullen profiteren (we wachten al lang zenne), en die uiteindelijk er enkel zelf van zijn beter geworden op onzen kap.

Agalev, je hebt afgedaan voor mij en ik vermoed voor veel anderen samen met mij.

Jullie zijn de partij geworden waartegen jullie als protest zijn ontstaan...


...en ondertussen lees ik verder Bakoenin...

VIVA L'ANARCHIA

Het vederlichte geweten van Agalev
by Bert De Belder Friday December 20, 2002 at 11:51 AM
bert.de.belder@skynet.be

Volgens Peter Vanhoutte van Agalev "tillen de Belgische wapens die geleverd worden aan Nepal de Nepalese strijdkrachten op tot een normaal peil". Dat arme leger moet immers vechten "met verouderd materiaal". 5.500 supermoderne Minimi-machinegeweren die 800 kogels per minuut afvuren: dat vindt Agalev "een normaal peil"! Als ik het me goed herinner - maar het moet al héél lang geleden zijn geweest - was Vanhoutte in een vorig leven gewetensbezwaarde... Datzelfde geweten blijft vandaag de dag nog slechts voor één ding bezwaard: de heilige schrik dat de revolutie het in Nepal wel eens zou kunnen halen. Vanhoutte legt zich daarom met gusto neer bij de wapenlevering, hoewel "het risico op escalatie toch te groot is". Maar brave Peter doelt hiermee op... "het gevaar dat de moderne wapens in handen van de rebellen zullen vallen"! Nou, moe! (citaten uit De Standaard van vandaag)