arch/ive/ief (2000 - 2005)

Front of flop: vragen bij het pluralistisch alternatief van AEL én PVDA ?
by jpe Thursday December 19, 2002 at 01:46 PM
mediadoc.diva@skynet. Be

Dinsdag schreef ik hier een enthousiaste tekst over het alternatief dat AEL blijkbaar in de maak had. Na een aantal reacties en in het licht van het debat vanavond in de Groene Waterman (met alleen maar AEL, PVDA en 'Indy'media) moet ik daar toch enkele kritische vraagtekens bij plaatsen.

Er is de jongste dagen links en rechts wel één en ander geschreven over het 'alternatief' van de AEL. Probleem is dat het echter nog steeds alleen maar de PVDA is die openlijk als een bondgenoot optreedt. Waar blijven de anderen ? De anti- en anders-globalisten met name. OK, er is Han Soete, maar van hem weten we ondertussen wel welke partij zijn voorkeur geniet, zodat het debat vanavond in Antwerpen (Groene Waterman) dus weer een een-tweetje wordt tussen AEL en PVDA.

Specifiel wat Han betreft, zou hij zich toch moeten realiseren dat zijn optreden (zie ook in De Morgen deze week) altijd in team met PVDA en AEL, het voor de andersdenkenden bij Indymedia (waar ik me zelf toe reken), steeds moeilijker maakt om aan de buitenwereld met overtuiging te vertellen dat Indymedia echt INDYmedia is.

Iedereen hier op de site kent mijn houding tegenover de PVDA: anders dan een Eric Goeman die Attac als een beweging van alleen maar reformisten ziet (wat is er mis met in sommige omstandigheden toch revolutionair te zijn ? - soms kan het echt niet anders hoor Eric !) denk ik dat mits de nodige voorzichtigheid, er met de PVDA wel samen te werken valt; onder het motto: linkse eenheid tegen rechtse overmacht ... Het communistisch ideaal van de PVDA daarentegen zie ik toch wel als een niet realiseerbare utopie en het stalinisme is een nachtmerrie die we met evenveel ijver dienen te bestrijden als rechtse dictaturen. Als ik dan in Solidair lees dat PVDA-voorzitter Ludo Martens zijn zoontje de voornaam van Stalin gaf ... Moet ik dan lachen of huilen ?

Enfin: de PVDA mag erbij, zolang zij niet de dienst uitmaken. Dan hebben we een probleem. En als AEL en Indymedia echt willen doen wat ze claimen - een echt democratisch alternatief bieden; een echt onafhankelijk medium vormen - dan doen ze er fout aan van alleen maar met de PVDA op te trekken. Het front moet breder zijn of het wordt geen front maar een flop.

Concreet: waarom werd voor het debat in A'pen niet iemand van bijvoorbeeld Leef ! (De Bodt, Verbeke) uitgenodigd ? Of iemand van de SP-Nederland ! Dan had het een echt interessant want open debat kunnen zijn.

P.S. Mijn goede vriend Han Soete moet ook niet denken - zoals De Morgen het al dan niet correct van hem citeert - dat iedere blanke Belg die niet van AEL wil weten, dan maar meteen een racist is. Ik citeer Han uit De Morgen (18/12): "Het klopt dat niet alle andersglobalisten even enthousiast zijn over samenwerking met de AEL: ook bij andersglobalisten heb je blijkbaar racisme en eurocentrisme."

Heb je dat echt gezegd Han ? En blijf je daar achter staan ? En denk je dat iedereen die aan Indymedia meewerkt, het daar mee eens is ?

Bedenk eens dat nogal wat blanke landgenoten huiverig staan tegenover de AEL wegens hun verwijzing naar de islam. Misschien ben jij Han een decennium te laat geboren én te leuk opgevoed in een vrijgevochten gezin, om in te zien wat een strijd wij vrijzinnigen tot voor kort hebben moeten leveren om onder het katholieke juk uit te raken. Ik kan heel goed begrijpen dat linkse mensen in herinnering daaraan, schrikken van de verwijzingen naar de islam die je in de berichtgeving over AEL vaak hoort.

Wat?
by Jan D. Thursday December 19, 2002 at 02:07 PM

"anders dan een Eric Goeman die Attac als een beweging van alleen maar reformisten ziet (wat is er mis met in sommige omstandigheden toch revolutionair te zijn ? - soms kan het echt niet anders hoor Eric !) "

Dat heeft Eric TOTAAL niet gezegd JP, waar haal je het toch?
Hij heeft enkel gezegd dat er bij de andersglobalisten ook reformisten (mogen) zitten, dat is alles. Zelf is Eric volgens mij absoluut geen 'reformist', als we zonodig per definitie in die oude schema's moeten blijven denken.

Juist citeren is een kunst, en je niet laten meeslepen door de ideologische verdraaiingen die anderen van citaten van bepaalde mensen maken ook.

?
by Raf Grinfeld Thursday December 19, 2002 at 02:27 PM

De vraag moet gesteld worden jpe.. wat versta je onder reformistisch en wat onder revolutionair? Is de PVDA revolutionair? Ik vind in elk geval van niet. Graag wat meer duidelijkheid. Ik vind Attac noch PVDA trouwens echt links.

puntjes op de i
by de man in het zwart Thursday December 19, 2002 at 02:30 PM

wat eric gezegd heeft past naadloos bij wat jpe gezegd heeft, lijkt mij, namelijk - ik citeer:

"De eerste linksfundamentalistische en sektarische tendenzen steken driftig de kop op maar krijgen weinig of geen vat op de beweging door de complexiteit en de verscheidenheid. Alhoewel de neo-stalinistische en neo-leninistische zelfbenoemde voorhoedes blijven dromen de beweging te kunnen domineren, controleren of om te smeden tot een politieke voorhoedepartij, zullen al deze pogingen te pletter slaan op de kracht van de beweging: de complexe gelaagdheid, de honderden deelstrijden, de culturele autonomie. Men zal moeten leren aanvaarden dat de beweging bestaat uit reformisten, radikaal reformisten en antikapitalisten en tot spijt van wie dit benijdt - dit zal altijd zo zijn."

ik weet niet waarom het zolang moet duren voor eric en jpe beginnen te beseffen dat er een reformistische weg en een revolutionaire weg bestaat.

en dat reformisme en revolutie nu eenmaal niet met elkaar te verzoenen zijn, dat is ook al een waarheid als een koe. de reformisten hebben hun eigen strategie, de revolutionairen hebben hun eigen strategie.

jpe verwijt de PVDA dat ze een debat organiseert met sprekers die ze zelf kiest (in plaats van eerste te vragen aan JPE of het goed is)...

eric verwijt de PVDA dat ze een leninistische voorhoedepartij aan het opbouwen is, die ook nog vist in de vijver van de antiglobalisten. je kunt de zon ook gaan verwijten dat ze schijnt, natuurlijk...

een tip voor eric en jpe: als jullie zo'n lak hebben aan de revolutionaire strategie van de PVDA, doe het dan anders, en liefst beter

en laat voor de rest mijn kop gerust

Zijn we weer vertrokken ???
by han Thursday December 19, 2002 at 02:35 PM

Als je wil weten hoe de dingen in elkaar steken dan moet je je informeren.
Soms is de telefoon daar een goed instrument voor, je kan ook mensen opzoeken, ....

Maar verdergaan op allerei geruchten, al dan niet in de media gelanceerd is alvast niet de manier.

Veel meer valt er over bovenstaand artikel niet te zeggen.

Spijtig.

Over de avond in de groene Waterman :
by han Thursday December 19, 2002 at 02:42 PM

"als de oorlog nabij is..., ligt de vredesbeweging onder vuur"

Dyab Abou Jahjah, Peter Mertens, Han Soete

Op donderdag 19 december om 20u00 in de Groene Watermankelder, Wolstraat 7, 2000 Antwerpen spreken

* Dyab Abou Jahjah, AEL
* Peter Mertens, PVDA
* Han Soete, Indymedia

Op volgende vragen wordt ingegaan:

* Vanwaar de schrik voor de beweging tegen de oorlog?
* Al je vragen over AEL, D'Orazio, Indymedia en PVDA
* De arbeidersklasse: eenheid tegen de oorlog?
* Is Dyab Abou Jahjah de "Arabische Malcolm X" (Britse krant The Observer)

INKOM: 1,5 EURO

leren lezen!
by guido Thursday December 19, 2002 at 02:50 PM

" Insiders zeggen dat de AEL niet echt geïnteresseerd is in een volledige samensmelting met de PVDA."

Jpe, de verkiezingen zijn in juni, misschien in maart. Laten we vooral niet voorlopen op de feiten.

" En als AEL en Indymedia echt willen doen wat ze claimen"

JPE, sinds wanneer geloof jij wat je leest? Is het Han zijn fout dat DM hem ziet als indymedia.be?

"Het klopt dat niet alle andersglobalisten even enthousiast zijn over samenwerking met de AEL: ook bij andersglobalisten heb je blijkbaar racisme en eurocentrisme."

Ik heb daar geen problemen mee, kan hier zonder enige moeite twintig artikels posten waar dat in staat, je weet dat trouwens ook. Uw laatste allinea
doet vermoeden dat dat ook op u betrekking heeft.


"dat Indymedia echt INDYmedia is."
Als je hier sommige stukjes leest van mensen van kleine partijtjes over Jahjah dan zou je kunnen denken dat dat niet waar is.

"Er is de jongste dagen links en rechts wel één en ander geschreven over het 'alternatief' van de AEL."

Waar jij ook een aandeel in hebt. Aanzwengelen van de greruchtennmolen en dat voor een mediawatcher.

JPe, had je dat niet via imc.belgium-edito@lists.indymedia.org kunnen vragen? Dan hadden we er daar kunnen over discussieren. Hier gaat dat niet, denk maar aan het verleden.

"Specifiel wat Han betreft, zou hij zich toch moeten realiseren dat zijn optreden (zie ook in De Morgen deze week) altijd in team met PVDA en AEL, het voor de andersdenkenden bij Indymedia (waar ik me zelf toe reken), steeds moeilijker maakt om aan de buitenwereld met overtuiging te vertellen dat Indymedia echt INDYmedia is."

Pas compris, als jij hem intervieuwde voor Diogne(s) over D14, vond niemand dat toch erg. Ik heb dat artikel nu al vijfmaal gelezen en zie niet in wat het probleem is.

Er staat " Han Soete van het alternatieve persbureau Indymedia."

De dag dat hij effectief op een lijst staat, ja, dan zal er moeten gebabbeld worden, maar nu is het gissen, roddelen, geruchten verspreiden, de favoriete hobby van klein links.

"het voor de andersdenkenden bij Indymedia (waar ik me zelf toe reken),"

denkend aan sommige stukjes van jou over Chadra's, islam, zie ook nu weer je laatste alinea, vind ik jou niet echt andersdenkend.

Nieuwe télétubies in de maak?
by esse quam videri Thursday December 19, 2002 at 03:01 PM


Ik vraag me eigelijk af waarom mr. Soete niet gewoon gebruik maakt van dit (((i))) forum om uitvoerig te berichten over de vorderingen die gemaakt worden ten aanzien van de concretisering van het "pluralistisch Links perspectief".

Met wie worden er eigenlijk gesprekken gevoerd? Wie komt maw om welke redenen in aanmerking om salonfähig te worden geacht en welke zijn de voornaamste programmapunten waaraan gewerkt wordt?

esse quam videri, with love

Natuurlijk meen ik dat
by han Thursday December 19, 2002 at 03:09 PM

"Het klopt dat niet alle andersglobalisten even enthousiast zijn over samenwerking met de AEL: ook bij andersglobalisten heb je blijkbaar racisme en eurocentrisme."

Natuurlijk meen ik dat.
Ik heb het over samenwerking hé, en niet eens verkiezingen.
En ik denk dat mijn stelling klopt.

Er heeft hier nog niemand, maar dan ook niemand ooit eeen probleem gemaakt van een samenwerking met Christelijke organisaties : ACV, Pax Christi, Christenen Voor Socialisme, WMT, .... allemaal groepen waar we regelmatig mee samenwerken, betogen, actievoeren .... en die Christelijk in hun naam dragen. Het AEL doet dat zelfs niet eens.

Dat is dus een vorm van racisme, hoe leggen jullie dat hier anders uit.

Waarom is dat een probleem voor moslims en niet voor Christenen.


Groeten

opbouw van een revolutonaire partij
by het rooje nest Thursday December 19, 2002 at 03:28 PM

Idee voor de opbouw van een echte kommunistische revolutonaire partij

1. Koepelorganisatie

- maoisten/stalinisten
- trotskisten
- leninisten
- revolutionaire marxisten
- links-onafhankelijken
- radicaal-linkse ecologisten
- radicaal-linkse migrantenbewegingen

2. Koepelorganisatie heeft concreet anti-imperialistisch platform

- stop Amerikaans, Japans en Europees imperialisme
- geen inmenging
- steun aan verzetsbewegingen tegen imperialisme, kolonialisme en fascisme
- solidariteit met onderdrukten en onderdrukte volkeren

3. Hoe werkt koepelorganisatie?

- tendensrecht
- voorzitter om het jaar verkozen
- leden die in de Algemene Raad van de Koepelorganisatie zitten worden ook om het jaar verkozen door eigen basis (systeem van afgevaardigden)
- permanente afzetbaarheid van de voorzitter en de leden (met 1/2+1 stemmen)
- leden van de AR van de Kopelorganisatie moeten steeds verantwoording afleggen aan de eigen basis
- leden van de AR worden aangeduid of verkozen om op te komen bij de verkiezingen

4. Wat te doen?

- strategieën uitwerken
- verschillende werkcommissies (over partijgrenzen heen) over verschillende thema's
- minimumprogramma voor verkiezingen uitwerken (eisen waar iedreen zich in kan vinden)
- toezichtscommissie/controlecommissie ter bestrijding van manipulatie/sektarisme/wederzijds onbegrip/onnodig heropvoeren historische discussies
- samenwerking verbeteren


Zo beste kameraden, denk hier allemaal eens over na, een aanzet tot echte frontvorming in plaats van al dat gezever over beeldvorming, mediablaasjes, geruchtverspreiding! Het gaat hier om een eerste ideetje: vul aan, verketter het, denk er eens over na, weerleg het, hemel het op, ...

Het Rooje Nest

Rooje nest ...
by Lief Thursday December 19, 2002 at 03:40 PM

Ik zit alvast niet te wachten op de opbouw van een zoveelste 'echte' communistische partij, maar misschien zit er wel iets in het uitbouwen van een sterke, radicale anti-autoritaire beweging ...

??
by Raf Grinfeld Thursday December 19, 2002 at 03:44 PM

Ik snap nog altijd niet waarom men hier laat uitschijnen dat de PVDA revolutionair is en niet reactionair. Marx was revolutionair, maar de PVDA is het dat toch niet? Wat wordt er hier verstaan onder revolutionair?

Dat beloofd veel rooie nestwarmte
by esse quam videri Thursday December 19, 2002 at 03:59 PM


Over organisatorische disfunctie gesproken

Aanwezig:
- maoisten/stalinisten
- trotskisten
- leninisten
- revolutionaire marxisten
- links-onafhankelijken
- radicaal-linkse ecologisten
- radicaal-linkse migrantenbewegingen

Dankzij:
leden die in de Algemene Raad van de Koepelorganisatie zitten worden ook om het jaar verkozen door eigen basis (systeem van afgevaardigden)

Tenzij:
permanente afzetbaarheid van de voorzitter en de leden (met 1/2+1 stemmen)

Is het de bedoeling dat de verschillende fracties met een eigen basis, andere door eigen basis verkozen leden de koepelorganisatie kunnen uitzetten? Of is hier gewoon heel slecht over nagedacht?

esse quam videri, with love

?????????
by de man in het zwart Thursday December 19, 2002 at 04:08 PM

in elk geval iets anders dan telkens maar dezelfde vraag herhalen en blèten dat je er nog altijd niets van snapt

Argumenteren aub !!!
by victor Thursday December 19, 2002 at 05:03 PM

Beste Grinfeld,

Waarom is de PVDA niet revolutionair volgens jou en waarom jij wel ? Of je partij of organisatie.
Toon ons wat denkwerk en laat even zien dat je de fundamentele teksten van de PVDA hebt gelezen vooralleer je je uitspraak deed.

Victor

woehahaah!
by guy verhofstadt Thursday December 19, 2002 at 05:12 PM

Zelden zo'n lol gehad als bij het lezen van deze pagina. Hahahaa!

Spijtig dat ik in Brugge woon en niet in Antwerpen
by Anik Thursday December 19, 2002 at 07:11 PM

Ik denk dat ik moet overwegen om te verhuizen. Denk maar niet dat ik ooit op "een Jan D" (op de lijst van de groenen ?) of op een "Eric Goeman", of die andere mannetjes en vrouwtjes zal stemmen.
Dan zorg ik wel dat ik op vakantie ben.
Gelukkige einderjaarsfeesten

Nee hoor
by Rob Thursday December 19, 2002 at 07:17 PM

Jan komt niet op met de verkiezingen. Hij stemt zelf op Staf Nimmegeers van de SP.a. Als je in Brugge woont, kan je wel stemmen op een andere KP'er: Arne Baillière (SP.a strekking Vande Lanotte).

Van kiespijn gesproken!

Moeten we dit tolereren of zo?
by Zweistein the First Thursday December 19, 2002 at 11:25 PM

1.AEL zonder verpinken: vrouw aan de haard en homo's minderwaardig (zie diverse interviews)
2.PVDA zonder verpinken: geïnspireerd op Stalin (zie website pvda)

nog maar 's
by Woody Friday December 20, 2002 at 06:45 AM

Guido...nog 's die link naar dat interview als het kan.
Want Zweinstein is wat traag van begrip.

Ludo...kom het zelf 's uitleggen, maat.

Geeuw,

Woody.

en de anarchisten???
by eAs Friday December 20, 2002 at 09:42 AM
supahspacefrog@hotmail.com

Ik ben een overtuigd anarchist.

Ik ben antiglobalist.

Ik ben ALLERMINST racist, integendeel...

Maar wie denkt dat ik stom genoeg ben om me ooit te laten vertegenwoordigen door de PVDA of de AEL kan het aan z'n gat plakken.

De PVDA is een would-be-communistische partij met totalitaire opvattingen, waarin ik me aldus als anarchist aan geen kanten kan in vinden.
En hoewel ik vele axies van de AEL steun en aanmoedig, ik ben zelfs gaan betogen na de moord(jawel, vreedzaam), kan ik me aan geen kanten vinden in teveel van hun standpunten waaronder hun vrouwbeeld, hun populisme, ...

Daarenboven, wie heeft er eigenlijk als eerste gezegd dat de AEL en de PVDA ook met de anders(of anti-)globalisten in zee gaan, wie meende het recht te hebben voor een ganse beweging te spreken? Wie meende te mogen fungeren als woordvoerder, vertegenwoordiger en wie heeft in bakoeninsnaam zo'n groot gedacht van zichzelf dat hij/zij meende te kunnen beslissen wat wij gaan doen? WIE?

Ik besef dat links zal moeten samenspannen om de verrechtsing tegen te houden, maar er zijn andere manieren:
1. Een andere maatschappij beginnen binnen de oude, waarin solidariteit, broederlijkgeid, gelijkheid centraal staan en waarin die gelijkheid ook inhoud dat niemand boven een ander staat, en al gaande weg zullen steeds meer mensen zich aansluiten.
2.Door massaal aanwezig te zijn op manifestaties, om het zo financieel en praktisch onmogelijk te maken dat deze vergaderingen plaats vinden.
3.als jullie dan toch nog steeds menen dat we deze maatschappij zullen kunnen veranderen via deze maatschappij en als jullie via verkiezingen er willen komen, laat ons dan PLEASE tenminste een partij oprichten met punten waarover iedereen binnen ons kamp het eens kan zijn. Ik bedoel, waarom de partij nemen die misschien 3% van de antiglobaliseringsbeweging vertegenwoordigd en van van de overige 97% te eisen dat ze er dan ook maar op zullen stemmen "ter aller heil...". Ik bedoel maar: in het socialistisch-andersglobalistisch-anarchistich-utopisch-communistisch-ALGEMEENlinkseDENKEN zijn toch een aantal gemeenschappelijke waarden en normen waarachter we ons allen kunnen scharen. Voorts vertegenwoordigers van de meest uiteenlopende strekkingen binnen onze beweging laten discussieren totdat we een programma gevonden hebben waarbij niemand z'n idealen verloochend (de platformteksten van D14 ed. kunnen we gebruiken als begindocument om de discussie te starten). DAN KUNNEN WE OOK WERKELIJK WEGEN OP HET BELEID... (hoewel ik ervan overtuigd blijf dat we dit systeem niet kunnen veranderen vanbinnen uit).

Zien jullie nu niet in dat een systeem steeds gericht is op het instandhouden van zichzelf?

VIVA L'ANARCHIA!
.

Beste Anik en Rob
by Jan D. Friday December 20, 2002 at 09:50 AM

Jullie zijn echte grapjassen ;-)
Ik kom inderdaad niet op bij de verkiezingen. Ik hou me liever bezig met actievoeren en de beweging en heb geen verborgen agenda's. Hetzelfde geldt voor Eric Goeman en voor het overgrote deel van de andersglobalisten.
Ik weet eerlijk gezegd nog niet op wie ik ga stemmen. Ik stem normaal gezien op personen van wie ik weet dat ze echt linkse mensen zijn... Ik wil ook wel eerst eens het programma zien voor ik op iets zou stemmen.
Ben je van Brugge Anik? Ik ken je niet, maar misschien kom ik je eens tegen op een actie en kan je me echt leren kennen voor je kwaad over me spreekt.
En Arne is trouwens van Oostende en behoort allerminst tot de strekking Van de Lanotte, wat een idee Rob!

met vriendelijke groeten