Genua : 30.000 vragen gerechtigheid voor gebeurtenissen tijdens G8 by lize Wednesday December 18, 2002 at 10:02 AM |
Zaterdag 14 december was er in Genua opnieuw een nationale protestbetoging tegen de aanhoudende repressie van de antiglobalistische beweging in Italië. Opnieuw brachten speciale treinen duizenden verontwaardigde Italianen samen voor zowat de derde nationale betoging op amper 1 maand tijd.
In de eerste week van december werden voor de gebeurtenissen tijdens de G8 in Genua 23 activisten aangehouden, terwijl de zaak tegen de moordenaar van Carlo Giuliani werd geseponeerd en er geen onderzoek komt naar het politiegeweld tijdens de G8. Vittorio Agnoletto, woordvoerder van het Genova Social Forum omschreef de protestbetoging van zaterdag als volgt : "We zijn hier om te verhinderen dat de geschiedenis van juli 2001 wordt vervalst. Wij willen dat bij de ordediensten en bij de politici de verantwoordelijken voor de gebeurtenissen tijdens de G8 worden geïdentificeerd, want zij dragen de grootste verantwoordelijkheid voor wat er tijdens die dagen is gebeurd."
In de dagen voor de betoging werd gevreesd dat de ordediensten opnieuw geweld zouden uitlokken, omdat werd aangekondigd dat n.a.v. de bomaanslag tegen het politiecommissariaat van Genua de politie massaal aanwezig zou zijn. Uiteindelijk hield de politie zich op afstand en net als in Firenze en Cosenza verliep ook deze massabetoging zonder enig incident. Alle winkels in Genua - met inbegrip van de McDonalds - bleven op deze zaterdag voor kerstmis gewoon open. De 'angst' voor het 'destructieve karakter' van antiglobalistische betogingen lijkt in Italië volledig te zijn overgewaaid. De betoging in Genua kon rekenen op heel wat (winkelende) toeschouwers die via luidsprekers werden geïnformeerd van de bedoeling van de betoging : "Men wil laten uitschijnen alsof de manifestanten de enigen zijn die geweld hebben gebruikt tijdens de betogingen. We worden er van beschuldigd tegen de G8 te zijn, een clubke dat verantwoordelijk is voor de concentratie van de macht en het kapitaal bij enkelen, ten koste van de miserie van een halve wereldbevolking. We aanvaarden die beschuldiging niet. Ze willen ons verdelen in 'goeden' en 'slechten', we aanvaarden dat niet en eisen de vrijlating van onze kompanen uit de gevangenis. We vragen ook dat de verantwoordelijken voor het bloedbad in de Diaz school en voor de folteringen in de kazerne van de Bolzaneto worden gestraft".
Mediawatching
Het vreedzaam verlopende protest wordt in de Italiaanse kranten niet voorgesteld als een verdienste van de betogers, maar van de verantwoordelijken voor de ordehandhaving, die "dankzij het model van Firenze en dankzij de dialoog met het vredelievende deel van de beweging ervoor hebben gezorgd dat gewelddadige incidenten uitbleven".
Ondanks het uitblijven van geweld gaat de criminaliseringscampagne in de media echter gewoon door. Men maakt gebruik van een verdelingsstrategie die de beweging 'netjes' indeelt in 'goeden' en 'slechten'. In de Italiaanse media worden de anarchisten nu volop als 'slechten' aangeduid en de verdachtmakingen rond recente bomaanslagen stapelen zich op. Zonder het minste bewijs suggereert men een verband tussen de bomaanslag in Genua en enkele bombrieven de afgelopen dagen aan het adres van de redactie van 'El Pais' in Barcelona en de zetel van Iberia in Milaan en in Rome. Alhoewel de eerste aanslag werd opgeëist door de zogenaamde 'Brigade van de 20ste juli' en de bombrieven door de CCCCC (cel tegen het kapitaal en tegen de gevangenissen), wordt er in de pers wild gespeculeerd over de banden van beide organisaties : "het zou gaan om 1 netwerk", "de brigade van de 20ste juli zei immers dat de aanslag 'slechts een begin was'". Ook in Turijn ontploft er zondagnacht een (lichte) bom voor een politiekantoor, die onmiddellijk in verband wordt gebracht met de anarchisten.
Maar dit is nog niet alles. De Italiaanse kranten doen volop aan stemmingmakerij en pakken breed uit met artikels die enkel zijn gebaseerd op geruchten. Op zondag melden de kranten dat anarchisten Valentino Rossi (Italiaanse wereldkampioen motorijden) zouden hebben bedreigd, omdat hij wordt gesponsord door de Spaanse oliemaatschappij Repsol. Bovendien berichten de kranten uitgebreid over verhoogde veiligheidsmaatregelen rond de vluchten van Iberia, naar aanleiding van de bombrieven aan het adres van Spaanse luchtvaartmaatschappij. Door (onrechtstreeks) te verwijzen naar de controlemaatregelen na 11 september doet de Italiaanse pers haar best om de reizigers een angstpsychose aan te praten. De krant 'El Corriere della Sera' stelt letterlijk : "vlak voor de feestdagen verhogen de anarchisten het klimaat van spanning, een klimaat dat reeds werd gekenmerkt door de spanning omtrent het Islamitisch terrorisme".
De bomaanslag tegen het politiegebouw
Onderwerp van gesprek tijdens de betoging was onder meer de bomaanslag tegen het politiekantoor van Genua, vorige zondag. Bijna niemand van de ongeveer twintig mensen die ik hierover aansprak gelooft dat anarchisten achter deze aanslag zitten. De meesten zijn ervan overtuigd dat de bommen er door de Italiaanse geheime diensten werden gelegd, hoewel zeker niet alle echelons van de politiediensten hiervan op de hoogte zijn. "Als één of andere losgeslagen anarchist die bommen heeft geplaatst, dan werd de brief alleszins niet door anarchisten geschreven, maar door de geheime diensten, die van de aanslag onmiddellijk gebruik maken om de beweging te criminaliseren en op te delen in 'goeden' in 'slechten' ".
Zelf ben ik een kijkje gaan nemen op de plaats van de aanslag en zag tot mijn verbazing geen enkel spoor van een aanslag : geen kapotte ruit, geen wanorde, niets. Het parkje, de afsluitdraad naar het politiekantoor : alles leek intact. Toch raar voor een bom die volgens de kranten "de kracht had om politiemensen te doden" en "enorme materiële schade aan het politiegebouw had veroorzaakt".
Interviews : de herinnering aan de G8
Toen ik me voorstelde als journalist van indymedia belgië wilden een aantal inwoners van Genua hun verhaal kwijt over de gebeurtenissen van de G8. De ontsteltenis over die traumatische dagen is bij vele mensen nog steeds erg groot en velen drongen zelf aan om te getuigen over wat ze die dagen in hun stad hebben gezien en meegemaakt.
Stefano vertelt : "Ik ben tijdens die dagen in wel duizend situaties terechtgekomen, die ik nooit zal vergeten en die mijn kijk op de maatschappij grondig heeft veranderd. In het begin was ik eigenlijk niet van plan om deel te nemen aan de betogingen. Ik was niet politiek geëngageerd en was als inwoner van Genua gewoon nieuwsgierig, dus pakte ik mijn motorfiets omdat ik dacht op die manier een goed overzicht te krijgen van de manifestaties. Onmiddellijk kwam ik in een onvoorstelbare situatie terecht. Op de eerste dag, 's morgens vroeg, nog voor een betoging had plaats gehad, zag ik hoe zo'n 70 à 100 volledig in het zwart geklede en gemaskerde mensen een hele straat aan diggelen sloegen, terwijl wel 20 cameramensen het gebeuren filmde en er geen enkele politiemacht ingreep om dit te beletten. Ik was volledig geshokeerd en kon maar niet begrijpen hoe het mogelijk was dat de politiediensten dit lieten gebeuren. Maar de grootste schok kwam wat later op de dag. Ik zag diezelfde in het zwart geklede mensen zich omkleden op de hoek van een afgelegen straat. Tot mijn grote verbazing werden ze van die 'typische' toeristen uit Noord Europa, hollanders of zo, van zo'n 38 à 40 jaar oud, allen perfect en deftig gekleed. Niet bepaald anarchistische types dus. Ergens begon ik te snappen wat hier gaande was : die gasten werkten godverdomme samen met de politie, vandaar dat die niet had ingegrepen natuurlijk."
Martina : "Ik heb het zelf niet gezien, maar veel mensen die ik ken - en dat zijn geen 'no globals' hé - hebben gezien hoe 'verklede' black blockers uit politiecombi's stapten. Velen hebben ook gezien hoe die 'black blockers' zich onder de betogers mengden, alles kapot sloegen en bij de charges van de politie werden gespaard van klappen. Vele mensen hier in Genua zijn tijdens de G8 hun geloof in de politie en de politiek verloren. Er zijn er natuurlijk ook die zich blijven vastklampen aan het idee dat de politie en de regering ter goeder trouw zijn. Die gaan dan zo ver om te zeggen dat de beelden van politiemensen die betogers in elkaar slaan 'getrukeerd' zijn, stel je voor."