arch/ive/ief (2000 - 2005)

Pluralistisch links perspectief dankzij AEL / Dyab Abou Jahjah licht toe in Humo
by jp everaerts Tuesday December 17, 2002 at 09:25 PM
mediadoc.diva@skynet.be

2de poging: In het debat tussen Karel De Gucht, Filip Dewinter en Dyab Abou Jahjah in Humo van 20 december blijkt dat de politieke plannen van AEL aansluiten bij de 'verzuchtingen' van hen die in België een nieuwe brede linkse formatie willen tot stand zien komen als alternatief voor het opportunisme van SPA en Agalev.

Het debat tussen De Gucht, Dewinter en Abou Jahjah in Humo van vandaag 20 december is zoals Eric Hulsens het in een discussielijst formuleerde, "een gemiste kans. Door de afwezigheid van een gespreksleider die doorvraagt blijft het bij een prachtig vuurwerk, waarbij allerlei bekende topics worden herhaald."

Maar ... Wel interressant is dat Dyab nog eens duidelijk stelt met wie hij wil opkomen: "samen met kandidaten van onder andere PVDA, communisten, trotskisten, andersglobalisten en ecologisten die zich niet meer thuis voelen bij Agalev. U zal verbaasd staan wie er allemaal meedoet."

Blijkbaar gaat de AEL iets waar maken (of toch proberen) waar ik zelf al een jaar via opiniestukken op Indymedia, in Diogenes en De Standaard voor aan het pleiten ben: een linkse hergroepering om het 'gat' ter linkerzijde van al de centrumpartijen op te vullen; zodat we weer een zinvolle stemkeuze krijgen en niet op de SPA-Sociaal-Populisten moeten stemmen of op Agalev dat we onmogelijk kunnen belonen voor 'Doel', 'Nepal', ...

In Nederland vervult de SP van Marijnissen een soortgelijke rol; in Vlaanderen/België zou AEL en zijn lijst het kunnen worden.

Verheugend is ook dat Dyab en de zijnen er dus niet een qua huidskleur meditterane aangelegenheid willen van maken, maar dat ook witten/bleekgezichten (om eens wat andere woorden dan die hopeloze termen alloch- en andere tonen te moeten gebruiken) meedoen. Prima voor 'onze' door de meeste partijen met de lippen beleden maar met de daden bestreden 'semi-democratie'.

En dus heeft Dyab gelijk als hij in Humo stelt: "Een echte democraat zou me aanmoedigen, meneer De Gucht, omdat we met een linkse, pluralistische lijst aan de verkiezingen willen deelnemen."

De Gucht weet daarop niets anders te zeggen dan dat iemand die met communisten samengaat, bij hen wel "heel veel zal kunnen bijleren over democratie". Alsof communisten geen democraten zouden kunnen zijn of worden. En de democratische andersglobalisten en echte ecologisten, daar zwijgt De Gucht wijselijk over.

Jan-Pieter Everaerts

PS Nu zouden we Dyab er nog moeten kunnen van overtuigen eens een rood hemd aan te doen, want met altijd die zwarte outfits ... Dat komt bij ons linksen niet sympathiek over. Zwarte broek en rood hemd: prima combinatie. Qua beeldvorming biedt dat bovendien het voordeel dat hij tussen al de grijze muizen en zwarte ratten die de Vlaamsche politiek domineren sterk zou opvallen. En dat hij zich zo ook qua kleding superduidelijk onderscheidt van het donkerblauwe/diepzwarte tuig waar hij altijd mee vergeleken wordt. Dyab, denk er eens over na. Als je wil, ik kan je er enkele uitlenen. Om het eens (gratis) te proberen.

PS 2 En voor de hardliners die denken dat deelnemen aan verkiezingen toch niets uithaalt (zoals op Indymedia door één iemand weer gesteld werd); snel drie tegenargumenten:

1) Als vrije verkiezingen niet belangrijk zouden zijn, waarom zouden ze dan in zoveel landen in de wereld verboden worden ?

2) Echt links zal niet licht een meerderheid halen (kapitalistische media en andere machten laten dat niet zomaar gebeuren) en als het toch lukt, zal het (zie Allende's Chili, Chavez' Venezuela ...) op alle mogelijke manieren tegengewerkt worden; maar moeten we het daarom dan maar niet meer proberen ?

3) Trouwens: wat is het alternatief: een staatsgreep door een paar verlichte geesten à la Jan Bucquoy of één of ander stalinistische splintergroep ? En wie garandeert de blijvende "verlichtheid van geest" van die mannen (uiteraard doen alleen mannen zoiets) eens ze aan de macht zijn ?

Met dit alles is nog niet gezegd dat we alle heil van linkse partijen moeten verwachten. Dat is wat de anarchisten leren: de samenleving zelf moet zich van onderuit democratisch organiseren. Alleen gaat dat makkelijker als je een 'top' hebt die wat meewerkt. Niet een regime zoals dat van Bush/Cheney dat een hoop rechten en vrijheden in de koelkast stopt.

Kom donderdagavond luisteren
by Raf Tuesday December 17, 2002 at 09:48 PM

wie mee wil debatteren, kan donderdagavond al komen luisteren naar

- Dyab Abou Jahjah (AEL)
- Peter Mertens (PVDA)
- Han Soete (Indymedia)

om 20u op de avond in de Groene Waterman Kelder, Wolstraat 7, 2000 Antwerpen

Vragen om de discussie te lanceren:

- vanwaar de schrik voor de beweging tegen de oorlog ?
- het zwaar geschut tegen de anti-oorlog. Waarom'license to kill' (CIA), zwarte lijsten (Europa), opschorting democratische vrijheden, arrestatie en meer van dat fraais ?
- waarom de samenwerking van AEL, D'Orazio, Han Soete, PVDA en anderen in het anti-oorlogsfront Stop USA ?
- hoe een radicale eenheid smeden tegen de imperialistische oorlog ?
- Macolm X, Black Panthers en arabisch nationalisme in de bevrijdingsstrijd ?

kritiek
by Pieter Tuesday December 17, 2002 at 11:01 PM

En nu nog kritische vragen:
zoals bv:
-Heeft het nut van twee anti-oorlogsplatformen op te richten?
-Dreigt de eenheid in diversiteit in de andersglobaliseringsbeweging niet te verdwijnen als iedereen z'n eigen betoging gaat organiseren?
-enz...

dat noem ik vragen om de discussie te starten

Je laatste
by Zweistein the First Wednesday December 18, 2002 at 12:02 AM
zweistein@comic.com

Je laatste alinea, jpe, vind ik de meest verlichte.
Daarvan vertrekkend vind ik geen enkele zinnige reden om niet voor agalev te stemmen. Nepal en Doel vind ik geen reden om niet voor agalev te STEMMEN.
Ik hoor mensen zeggen dat ze gaan stemmen om 'af te straffen', ik echter ga stemmen om de omstandigheden te creëren die het mogelijk maken om de samenleving van onderuit enzovoort.
In dat verband vind ik de energie die de vermelde groupuscules (niet denigrerend hoor) zullen besteden aan partijvorming enzovoort, beter besteed aan directe actie en 'opbouwwerk'.

Natuurlijk krijgt Dyab, nu hij meegezogen is in een partijpolitieke context een ongelofelijk forum om denkbeelden te verspreiden, dat kan hij natuurlijk moeilijk laten liggen. Toch vind ik de energie van de aangehaalde groupuscules beter besteed in andere politieke, zij het buitenparlementaire, acties.

Enfin, tot zover mijn gedacht.

wat licht Dyab Abou Jahjah eigenlijk toe in Humo ?
by esse quam videri Wednesday December 18, 2002 at 03:28 AM

Als je het mij vraagt is het triple-interview in Humo een non-event. Veel prietpraat van de drie gegadigden, weer maar eens wat bladzijden gevuld, en veel additionele zever in "open venster" voor de boeg.

"Pluralistisch links perspectief dankzij AEL" ... "blijkt dat de politieke plannen van AEL aansluiten bij de 'verzuchtingen' van hen die in België een nieuwe brede linkse formatie willen tot stand zien komen als alternatief voor het opportunisme van SPA en Agalev."

Ten eerste uit wat blijkt dat? Ten tweede, wat maakt AEL dan wel zo bijzonder dat ze de verschillende elkaar dagelijks bekampende "voorhoede-bewegingen" rond een gemeenschappelijk verkiezingsprogramma zal kunnen mobiliseren?

Volstaat het charisma van broeder Dyab Abou Jahjah?

... Dyab nog eens duidelijk stelt met wie hij wil opkomen: "samen met kandidaten van onder andere PVDA, communisten, trotskisten, andersglobalisten en ecologisten die zich niet meer thuis voelen bij Agalev. U zal verbaasd staan wie er allemaal meedoet."

En dat was het dan, zeer duidelijk allemaal.

Dyab: "Een echte democraat zou me aanmoedigen, meneer De Gucht, omdat we met een linkse, pluralistische lijst aan de verkiezingen willen deelnemen."

De echte democraat in mij zou graag eens willen weten volgens welke criteria het lijstvormingsproces verloopt alvorens hij van een "pluralistisch Links perspectief" wil gewagen.


With love

Hoela, een echt debat...
by Bosgeus Wednesday December 18, 2002 at 03:22 PM

Peter Mertens, Han Soete en Jahjah????? Welwelwel, een prachtaffiche.

Ik organiseer morgen ook een debat met :

- George Bush
- Dick Cheney
- Colin Powell

Ik vermoed dat er daar evenzeer verwoed gediscussieerd zal worden als op jullie "debat" ???

Jongensjongens toch, wanneer zullen jullie groot worden ?

Trouwens de SP vergelijken met AEL is zoals een krop sla met een tomaat vergelijken. Het zijn beide groenten, maar ze smaken verdomd anders.

Lees bijvoorbeeld Marijnissen's boekje uit 1984 eens en vooral wat hij daar weet te zeggen over "immigratie". Het zou trouwens eens raadzaam zijn direct een vraag te richten aan de SP over het fenomeem AEL.

Hela, ik kom er just op, organiseer een debat met :

- Jan Marijnisen
- Abou Jahjah
- Peter Mertens

Dat zal allicht informatiever zijn.

beestig perspectief
by esse quam videri Wednesday December 18, 2002 at 05:53 PM


gelezen in de Morgen van vandaag:

Han Soete: "Het klopt dat niet alle andersglobalisten even enthousiast zijn over samenwerking met de AEL: ook bij de andersglobalisten heb je blijkbaar racisme en eurocentrisme"

Op wie gaan die andersglobalistische "types" dan moeten stemmen, zeer inspirerend allemaal.

esse quam videri, with love

ik ga!
by comment Wednesday December 18, 2002 at 07:43 PM

wel ja, die linkse frontvorming lijkt me wel een echt boeiend initiatief!

- Dyab die zich zal moeten profileren tegenover D'Orazio en de PVDA
- Han Soete die zal moeten uitleggen waar en waarom hij racisme en eurocentrisme ziet bij de anti-globalisten
- Peter Mertens die zal moeten verklaren waarom ze meegaan in één front met de verguisde 'fundamentalisten van AEL'

én een debat met de zaal waar - neem ik aan - de vonken zullen van afvliegen!

alléén, Dyab, ben je zeker dat je de trotsen on board wil nemen? zoals je hier op indy kan merken: alléén maar last met die mannen...

zwart en rood
by rudy hoorens Wednesday December 18, 2002 at 08:58 PM

zwart en rood... dat is pas fascistisch. Wat waren de kleuren weer van de NSDAP?

rood +zwart = anarchosyndicalisten !!!!
by common sense Thursday December 19, 2002 at 01:34 PM

zo kunt ge nog eens iets bijleren, rudy de hoorndrager!