arch/ive/ief (2000 - 2005)

Dag van de sociale ongehoorzaamheid, in solidariteit met de Argentijnse opstand.
by Guido Tuesday December 17, 2002 at 03:13 PM
pannekoekrobert@hotmail.com

"Op 20 december 2002, vanaf 17.00u kan je op de Kouter in Gent een aktie van de beeldenguerilla aanschouwen. Waar velen op de kerstmarkt een kerstboom gaan zoeken, zal de Argentijnse middenklasse de banken kort en klein slaan, althans: een videoprojector zal het beeld van de Argentijnen op de banken loslaten."

Dag van de sociale o...
english.jpg, image/jpeg, 220x176




Op 20 en 21 december zal de Argentijnse opstand één jaar oud zijn. Die dagen worden wereldwijd aangegrepen voor nieuwe golven van protest. Daarbij zal ondermeer de aandelenbeurs in Buenos Aires omsingeld en platgelegd worden. Verschillende aktiegroepen hebben internationaal opgeroepen om op die dagen overal in de wereld actie te voeren. Aan de ene kant om solidariteit te tonen met de strijdende bewoners in Argentinië, maar minstens even belangrijk is het verbinden van de strijd daar, met de economische situatie hier. Het doel is in ieder geval niet om zijn medelijden te betuigen maar om de strijd ook hier aan te binden. De aktie kadert in de ‘Dag van de sociale ongehoorzaamheid', die in minstens 10 steden zal gehouden worden in solidariteit met de Argentijnse opstand. Die is op 20 dec net één jaar geleden begonnen als antwoord op het onrecht van de crisis, de onmogelijkheid van een beleid in functie van mens én kapitaal. De akties kwamen er op vraag van de Argentijnse slachtoffers.

_______________________________________________________________________________________

Een overzicht van wat er het laatste half jaar gebeurde in Argentinie (posted on Jan 14 '02)

>>>Eind juli 2001 kondigde de Argentijnse regering zijn nieuwe soberheidsbeleid aan waarmee ze zichzelf in staat wilde stellen de buitenlandse schulden te kunnen blijven afbetalen. In dit plan, dat werd opgesteld door president Fernando De la Rua en aansluitend goedgekeurd door de Argentijnse senaat, zagen Ambtenaren en gepensioneerden hun salarissen met 13% gereduceerd.

>>>Op 8 augustus namen zo'n dertigduizend studenten, ambtenaren, werklozen en anderen deel aan de massale protesten voor het presidentiële paleis op de Plaza de Mayo (Buenos Aires).

>>>Op 21 augustus gaat IMF management directeur Horst Koehler ermee akkoord een verhoging van £5.5bn van de lopende Argentijnse stand-by lening van £10bn aan te bevelen.

>>>In september gaan de arbeiders van de Zanon keramiek fabriek, gelegen in de provincie Neuquen, in staking, wanneer het bedrijf probeert terug te komen op de voordelen die de werkers een jaar eerder na een bittere strijd hadden verworven.

>>>Na de nationale verkiezingen van oktober krijgen de tot dan toe oppositie voerende Peronisten zowel in de senaat als in het congres de macht in handen.

>>>Op één november geven De la Rua en Cavallo de details vrij van enkele nieuwe economische maatregelen die ondermeer een herschikking van de schulden bevat die het merendeel van de openbare schuld van 90bn zou moeten omsluiten alsook een verhoging van de consumptie met zich mee zou moeten brengen.

>>>Eind november, na twee maanden van staking, wordt zowel tegen de keramiek arbeiders als tegen de werklozen, leerkrachten, het overheidspersoneel van Neuquén en verscheidene mensenrechtenorganisaties een repressie ontketend, en dit enkel omdat ze voor het regeringsgebouw de wederindienstneming eisten van 380 door de Zanon Keramiek Fabriek en de Cerámica del Valle ontslagen arbeiders.

>>>Begin december stond Argentinië op de rand van het bankroet, toen honderden mensen zich voor de bankautomaten en bankkantoren ophoopten om na de bekendmaking van het regeringsbesluit dat zowel geldafhalingen en overzeese bankverrichtingen strikt limiteerde nog zoveel mogelijke geld van hun rekeningen af te halen.

>>>Op 13 december kwam zowat heel Argentina tot stilstand als gevolg van een algemene 24-uurs staking van de openbare diensten die het werk hadden neergelegd om te protesteren tegen een nieuwe overheidsmaatregel om geldopnames nog verder te beperken, pensioen met vertraging te gaan uitbetalen alsook nog een aantal andere economische maatregelen.

>>>17 december: De overheid stelt zijn begroting voor het jaar 2000 voor waarbij aan de uitgavenzijde zo'n 20% werd bespaard.

>>>December 18: Het IMF laat weten dat Argentinië de terugbetaling van £650m leningsinteresten (normaliter te betalen in januari) mag uitstellen, maar zegt er tevens bij dat het huidige economische beleid onhoudbaar is. In Argentinië begint woensdag 19 december op een nogal turbulente manier. Grootmoeders en grootvaders waarvan de meesten met de tranen in de ogen komen op straat om voor de bankgebouwen te protesteren tegen het feit dat ze nu nog steeds hun pensioenen niet uitbetaald hebben gekregen.

>>>Op de avond van 29 december werden andermaal wegversperringen opgeworpen in de straten van Buenos Aires en begaf zich een spontane beweging van enkele duizenden in de richting van het parlement. De menigte eiste het ontslag van minister Grosso en het opperste gerechtshof alsook de vrijgave van alle aan de banken toevertrouwde fondsen. Maar er was meer. De slogan "Iedereen buiten, niemand moet blijven" die tegen de nieuwe regering was gericht bleef nog steeds de favoriete uitroep van velen.

>>>Op 30 december trad Rodriguez Saa af, officieel omdat hij binnen zijn eigen partij op te weinig steun kon rekenen.

>>>Op 1 januari werd de Peronistische Senator Eduardo Duhalde door het Congres als nieuwe president beëdigd en dit voor een termijn van twee jaar. Duhalde devalueerde de peso waarmee hij een tien jaar durende koppeling aan de Amerikaanse dollar beëindigde.

    Over het Grassrootsprincipe by John Jordan (vrije vertaling: Mathias Bienstman)

    Wat gaat er gebeuren op 19 en 20 december?

    De geschiedenis van de crisis in het kort

    Meer weten over de situatie in Argentinië

    Eerder verschenen

    20 December: Globale Dag van de Sociale Ongehoorzaamheid! by Laurent Nelen

    Argentinie en zijn economische toestand by codewes (posted by joeri) 14-01-'02

    indymedia.be feature about Argentinia Jan 8 2002

    "mission statement" Pink and Green

    argentina.indymedia.org/features






bedankt
by birgit Tuesday December 17, 2002 at 03:23 PM

he, bedankt, ik wilde net hetzelfde doen! Tot vrijdag?

Voor alle duidelijkheid: de aktiviteiten op de Kouter zullen om 17.00 beginnen maar doorlopend herhalen tot zeker 21.00u... Docu's zwaar de moeite: eentje gaat vooral over volksinitiatieven, de andere meer over de oorzaken van de crisis. Un asalto de un banco no es nada comparado a la fundacion de un banco!

engels ondertiteld!
by idem Tuesday December 17, 2002 at 03:32 PM

BELANGRIJK: de docu's zijn in engels ondertiteld/gedubed;
dus niet alleen voor nederlandstaligen interessant!

en nog meer axie...
by martino valentino Tuesday December 17, 2002 at 05:48 PM

Voor de geinteresseerden...
Vanaf 14u is er ook al heel wat te doen in de veldstraat en op de kouter, allerlei (ludieke) axies en "frivole mindfucks" zullen tentoongespreid worden 'voor' de shoppende medemens 'door'ons aller Pink & Green
(en consorten)...
Iedereen altijd welkom om te joinen!!!!
Meer info enkele pages terug of probeer es de zoekmachien...
en anders gewoon afkomme, ge zult er toch nie neffes kunnen kijken!!!!!!
See ya there

MISSION STATEMENT 'PINK&GREEN GOES D20'
by pinkje Tuesday December 17, 2002 at 07:21 PM
http://pinkandgreenparade.tripod.com


Op vrijdagnamiddag 20 december, in volle kerstconsumptieperiode, wenst het Pink&Green Kollektief, een bende vrijdenkende straatpiraten in los samenwerkingsverband, de Veldstraat en de Kouter in een ander kleurtje te steken. Zij doen dit in goede verstandhouding met de andere organisatoren van D20, die in de namiddag en avond ook nog heel wat grassroots axies op het getouw zetten, acties zonder leiders, zonder vaste ordewoorden of centrale organisatie. Acties van onderen uit, samenvloeiend in één organisch geheel, één luide stem voor een Andere, Betere Wereld. (zie artikel hierboven).

Pink&Green wenst het centrum van de Gentse consumptie- en speculatiezucht voor een namiddagje te ‘reclaimen', en dit op een frivole, geweldloze en waardige manier. De activisten zijn niet van plan het verkeer tegen te houden, nog de consumensen te hinderen in hun gedreven zoektocht naar allerhande goederen en diensten die hen het aardse paradijs (of toch bijna) voorspiegelen. Zij is niet van plan de politie uit te dagen, noch om vernielingen aan te richten of winkels te plunderen.
Zij nemen die dag wel de (zit)banken in, alsook zoveel mogelijk stukken vrije, publieke ruimte. Ruimte die ons steeds meer en langer wordt ontnomen, door een mensonterend Denken dat voor iedere menselijke interactie wel een prijskaartje wil creëren, dat mensen voorspiegelt het geluk niet bij elkander, maar in hun eigen portemonnee te zoeken. Een gruwelijk Discours dat onze samenleving verdeelt in "have's" en "have not's", een kille Ideologie die erin slaagt meer en meer mensen te doen geloven dat zij bovenal Consumenten zijn, slaafse volgelingen van zoveel stompzinnige, nutteloze modetrends en hebbedingetjes. Een neoliberale Brainwashing die meer en meer mensen in dit verwende, verziekte werelddeel op levenloze poppen doet lijken, waaruit alle leven, zelfrespect, zelfverwerkelijking, waardigheid en creativiteit is verdwenen. Een Boze Droom die onze rivieren vergiftigt, onze kinderen doet stikken, en aan de lopende band haat en onverdeeldheid rondstrooit. Wereldwijd.

Binnen de globale beweging voor een Andere Wereld, wordt er volop geëxperimenteerd met manieren om deze integere andersglobalistische boodschap over te dragen aan zoveel mogelijk mensen, opdat dit echte denken, dit warme onderbuikgevoel dat streeft naar vrede, gerechtigheid, schoonheid, verdraagzaamheid en waarheid, deze wereld zou kunnen veranderen, voor het te laat is.

Meer en meer is het de overtuiging van vele actievoerders dat de weg van het geweld nergens naar toe leidt, maar dat daarentegen onze huidige persorganen ieder publiek debat ook onmogelijk maken (zij laten immers meer ‘ruimte' voor valselijke recuperatiepogingen door bijvoorbeeld Verhofstadt, dan voor de meningen van de brede beweging). Dan maar de straat op! Net als in Argentinië eisen wij terug de publieke ruimtes op, en willen wij aantonen dat het nog niet te laat is, dat deze ruimte de ideale plaats is om mensen te ontmoeten, met hen te dialogeren, te luisteren naar elkaar, solidariteit te vinden, wars van alle walgelijke commerciële inpalmingspogingen, wars van onterechte politieverordeningen, wars van de wanhopige massamedia, die er steeds minder in slagen de mensen blaaskes wijs te maken.

Op vrijdag 20 december wensen wij de publieke ruimte terug te geven aan de mensen. Wij zeggen neen tegen het blinde winstprincipe, en willen hen die dag, in hun onderbuik, confronteren met een gans scala aan niet-commerciële, bottom up, creatieve, bewustzijnsverruimende methodieken. Wij gebruiken geen vlaggen, of holle slogans, of leugenachtige praatjes. Wat we wel doen, is teveel om op te noemen. Een greep uit ons aanbod, gecreëerd door enkele tientallen enthousiaste actievoerders: er wordt kinderanimatie voorzien (jongleerinitiatie, kindergrime,….), er worden allerhande wrang-poëtische kerstliederen gezongen, er is allerhande ‘guerilla-theater' (zonder uitleg, hihi), er wordt gezorgd voor akoestische én elektrisch aangedreven muziek, er komt een gedichten-gedachten-kerstboom (een gratis take away voor geestesverruimende boodschappen), er worden bloemen uitgedeeld, evenals allerhande verpakte en versierde boodschappen, actievoerders en on-the-spot sympathisanten kunnen hun hersenkronkels ontbloten via krijttekeningen op de grond, er is een ikziejegraag-adbusting-actie en –discobar, er is een speakers' corner, een ‘gratis knuffelhoek' (jawel!), er zullen echte groene kerstmannen aanwezig zijn (de rooie zijn eigenlijk een Coca Cola uitvindsel, echt waar), er zal ‘gespoofd' worden, er is vuur/jongleer-animatie, enz enz.

Wij wensen met deze actie niet alleen zoveel mogelijk consumenten en andere mensjes kennis doen maken met onze radicaal-vredevolle en waardige visie op ‘anders leven', wij willen ook de activisten van de andersglobaliseringsbeweging een hart onder de riem steken, en hen tegelijk uitdagen om naar de toekomst toe nog veel verder te denken rond methoden die het opeisen van de publieke ruimte in een formidabele nieuwe realiteit kunnen transformeren. De Veldstraat en Kouter als inspirerend sociaal experimenteersel.

Wie nog in de actie wil stappen, die komt nu vrijdag gewoon om 13u30 af naar de kiosk op de kouter, of kontakteert op voorhand nog: straatparade@yahoo.com.