Venezuela: klassenoorlog om olie by Dave Carr Monday December 16, 2002 at 11:08 PM |
Venezuela bevindt zich in een politieke crisis nadat door de VS gesteunde tegenstanders van de populistische president Chavez een nationale staking organiseerden. Er vielen drie doden nadat een sluipschutter schoot op een bijeenkomst van de oppositie.
Venezuela bevindt zich in een politieke crisis nadat door de VS gesteunde tegenstanders van de populistische president Chavez een nationale staking organiseerden. Er vielen drie doden nadat een sluipschutter schoot op een bijeenkomst van de oppositie.
In een poging om de vitale olie-export te hervatten, heeft Chavez de kustwacht bevolen om olietankers te omsingelen als de kapiteins van deze tankers (daarbij ingaand tegen de arbeiders op de schepen) halt houden in steun voor de staking. De olie-installaties die in staatsbezit zijn worden bewaakt door troepen. Chavez riep zijn aanhangers aan om "de grote oliestrijd" te voeren.
Maar deze 'staking' (er zijn elementen van een lockout georganiseerd door het patronaat) is geen krachtsmeting tussen de arbeiders van het land en het regime van Chavez. De oppositie wordt geleid door de werkgeversfederatie Fedecámaras, een meerderheid van de middenklasse en hun 'burgerorganisaties', delen van het leger en de arbeidersbureaucratie in de leiding van de Venezolaanse Arbeidersconfederatie (CTV).
Dit blok wordt ook ondersteund door de rijke, corrupte "oligarchie" die opkomt tegen de landhervormingen en de grondwetshervorming van Chavez dat het omschrijft als het werk van "een zotte marxist". Chavez is echter geen revolutionaire socialist. Zijn hervormingen, en bijgevolg zijn populariteit onder de armste lagen, is in grote mate afhankelijk van de olie-inkomsten in een sputterende kapitalistische economie.
Eerder dit jaar overhandigde de oppositie een petitie aan de Nationale Verkiezingsraad om een referendum te eisen om Chavez te verwijderen. Maar het hoogste gerechtshof annuleerde de beslissing van de raad om zo'n referendum te organiseren, waardoor de oppositie directe protestacties organiseerde.
Terwijl de oppositie beweert dat 80% van de arbeiders hun stakingsoproep volgt, stelde de minister van arbeid dat 80% van de arbeiders wel aan het werk was op de eerste stakingsdag en ook het openbaar vervoer in de hoofdstad bleef functioneren.
Maar de technici, managers,... hebben de olie-export bijna plat gelegd waardoor ze een vitale bron van inkomsten voor het land raken.
De VS roept op voor nationale verkiezingen als enige oplossing. De regering Bush steekt haar aversie tegen Chavez niet onder stoelen of banken.
Kapitalistische sabotage
De achtergrond van deze bittere strijd is de Venezolaanse economie. Zoals in andere Latijns-Amerikaanse landen heeft het te kampen met de wereldwijde economische crisis die zeker duidelijk is op de financiële markten. De economie kende een negatieve groei van 10% tussen april en juni dit jaar, vooral als gevolg van het feit dat een deel van de heersende klasse en internationale financiers hun geld terugtrekken uit het land.
Ongeveer 8 miljard dollar (ongeveer 8% van de Venezolaanse economie) werd in 2002 uit het land teruggetrokken. Ongeveer 85% van de bevolking (23,5 miljoen inwoners) leeft op of onder de armoedegrens. Het is duidelijk dat het kapitalistisch systeem faalt en moet vervangen worden.
De mislukte staatsgreep in april was een waarschuwing voor de arbeidersklasse dat het nodig is om zichzelf te organiseren zodat reactionaire krachten er niet in slagen om een krachtsverhouding op te bouwen.
Democratisch verkozen comités van arbeiders en armen moeten georganiseerd worden op de bedrijven en in de wijken. Daarbij zijn gewapende verdedigingsgroepen noodzakelijk. Ook de soldaten moeten comités opzetten tegen hun top in. Er mag geen enkel vertrouwen gesteld worden in reactionaire legerleiders.
Het zal er vooral op aankomen dat arbeiders en boeren hun eigen onafhankelijke en democratische beweging uitbouwen en opkomen voor een arbeidersregering met een programma voor socialistische verandering.
Dave Carr
pauvre gauche .... by Fred Monday December 16, 2002 at 11:59 PM |
fleveque@brutele.be |
Amen, camarades, amen, revoilà la bonne soupe doctrinaire servie cette fois par le LSP.
Votre article semble tellement pré-fabriqué. La fin est toujours tellement prévisible. Ces bonnes petites leçons marxistes orthodoxes données par des gens qui ne connaissent rien du processus révolutionnaire vénézuélien à un peuple qui le mène, ce processus révolutionnaire, contre vents et marées et hors des schémas de référence de la gauche marxiste autiste.
Vous savez, rien ne vous empêche de prôner une stratégie politique, rien ne vous empêche d'être marxiste, mais plutôt que dire ce qu'il faut faire, étudiez ce qui se fait justement et agissez en conséquence en développant la solidarité. Telle est votre rôle comme organisation belge vis-à-vis du Venezuela.
Vous savez ce mouvement autonome des travailleurs se construit avec notamment la Force Bolivarienne des Travailleurs. Les assemblées et l'organisation populaire augmentent de manière incroyable depuis le coup d'Etat d'avril. Renseignez-vous et arrêtez de lire la presse traditionnelle et de répéter, en coeur avec elle, que Chavez est un populiste. Argumentez au moins ... Oui, il ne s'est jamais défini comme socialiste révolutionnaire mais regardez ce qu'il fait, poussé par le peuple, malgré tous ses défauts. Vous, vous vous dites socialistes révolutionnaires 100 fois par jour et regardez ... pardon, il n'y a rien à voir.
AAAAAAAh, gauche belge (et ailleurs), tellement enfermée dans ton autisme misérable. Plutôt que de vouloir adapter le mouvement à tes idées, pauvre petite gauche, adapte-toi à lui un peu. La révolution ne se fait pas selon des schémas rigides et des slogans.
Un abrazo bolivariano
Eindelijk gerust! by Jefke Tuesday December 17, 2002 at 12:08 AM |
Blij te horen dat er een oplossing is voor de crisis in Venezuela: een bolsjewieke revolutie!
De Venezuelanen kunnen op twee oren slapen: LSP/MAS waakt.
Jefke
hoeveel dooie Allende's nog, Jefke? by Woody Tuesday December 17, 2002 at 06:15 AM |
Liepen der bij ons nog maar zo'n sossen rond, he Jefke.
Chavez wil de petrol nationaliseren, verdomme.
Hier privatiseren ze zelfs de vuilbakken.
Laat maar lopen, LSP. Geen kwaad artikel.
Zeg dat Woody het gezegd heeft.
Woody.