arch/ive/ief (2000 - 2005)

Actie tegen Annemans Gent
by ALS Gent Monday December 16, 2002 at 06:19 PM
alsgent@pandora.be

Actie tegen de komst van Annemans: Dinsdag 17 november 19u ICC gent citadelpark

Hallo iedereen,

Actief Linkse Studenten en Studenten Tegen Racisme roepen op om actie te voeren tegen de komst van Annemans.

Die ging in debat gaan met Abou Jj, maar die zei gisteren dat hij toch niet in debat methem wou gaan.

het debat gaat door, en de actie ook!!!!

Afspraak om Dinsdag 17 november 19u ICC gent citadelpark

Waarom actie voeren? lees de nieuwe stamper online, studentenblad van ALS, ook te lezen op onze website

Stop verdraagzaamheid tegenover fascisme

1. Het Vlaams Blok is een fascistische partij

Om te bepalen op welke manier we moeten reageren tegen het Vlaams Blok maken we best eerst een analyse van deze partij. Is zij extreem-rechts populistisch of neofascistisch? Het verschil is van belang, ook voor onze acties.

Collaboratie en programma

Het Vlaams Blok komt recht uit de traditie van collaboratie. Dat wordt onder andere duidelijk in het programma van deze partij, maar ook door te kijken naar de figuren die actief zijn bij het Vlaams Blok: Karel Dillen, Roeland Raes... Centraal in hun programma staat het aanklagen van de chaos in dit systeem. Daartegen moet een "grote kuis" georganiseerd worden. Daarnaast spelen ook de racistische elementen in het VB-programma een rol. Minder bekende punten uit het programma worden liefst onder het stof gelaten. Het corporatisme, nog steeds in het VB-programma, komt amper aan bod. Voor dat punt is er nog geen voldoende maatschappelijke draagkracht om ermee naar buiten te komen, vandaar wordt dit vakbondsstandpunt in de koelkast gestopt..

Doelgroepen

Wat opvalt als de propaganda van het Blok onder de loep genomen wordt, is de verschillende aanpak naargelang de doelgroep. In landelijke gemeenten heeft het Blok een compleet andere aanpak dan in grote steden. Zo komt het Blok uit meer landelijke regio's met propaganda naar voor als herstellers van de orde, met ethisch conservatieve stellingen wat eerder pro-establishment overkomt. In de steden is de propaganda echter gericht naar de ontevreden lagen, de ergst getroffen lagen van de bevolking, voornamelijk in de volkswijken. De aanpak daar is compleet anders: profilering als "enige oppositie-partij, tegen het establishment." Je kunt de Blok-kiezers dan ook moeilijk fascisten noemen, een groot deel ervan staat niet open voor fascistische ideeën, maar is in de problemen gekomen door het huidige maatschappelijk systeem. Onlangs verscheen het "armoederapport" waarin staat dat 25% van de Vlamingen tijdens hun leven periodes van armoede moeten meemaken. Door op een populistische manier op deze problemen in te spelen slaagt het Vlaams Blok erin om van hen massa's stemmen binnen te halen.

Geweld

Een ander element dat gebruikt wordt om een partij als fascistisch aan te duiden is het bestaan van gewelddadige stoottroepen. We moeten echter zien wanneer de fascisten in staat zijn om openlijk geweld te gebruiken. In Italië zijn de fascisten pas na nederlagen van de arbeidersbeweging kunnen overgaan tot openlijk geweld. De maatschappelijke draagkracht of aanvaarding om tot geweld te kunnen overgaan is in grote mate afhankelijk van de reactie van de arbeidersbeweging hiertegen. Op dit ogenblik wordt het geweld van de fascisten niet getolereerd. Enerzijds is de actieve basis van extreem-rechts veel kleiner en anderzijds staat de arbeidersbeweging potentieel veel sterker dan in de jaren 20 en 30. Het is echter wel duidelijk zo dat het Vlaams Blok wel bereid is om over te gaan tot geweld. Er zijn kleine marginale gevallen geweest van geweld, duidelijk gesteund door de partijleiding, o.a. in Brugge in '96-'97. Door de tegenreactie moesten ze inbinden, en wordt het geweld nu overgelaten aan kleine groepjes die rond het Blok hangen, zoals Odal, NSV, Voorpost, die nog steeds rechtstreeks gelinkt zijn aan het Vlaams Blok, maar niet meer openlijk. Iemand zoals Marc Spruyt die onderzoek doet naar het Blok ziet dat heel wat van de leiding van fascistische stoottroepen ook deel uitmaakt van de leiding van het Vlaams Blok.

Economische situatie

Een punt dat belangrijk is in de vergelijking met de jaren '30 is de economische situatie waarop de fascisten zich baseren. Zowel Mussolini als Hitler zijn groot geworden op basis van een enorme economische crisis die veel dieper was dan nu. De sterke inflatie zorgde ervoor dat de middenklasse al haar spaargeld zag verdwijnen als sneeuw voor de zon. Dit leidde tot een radicalisatie onder die lagen, waar de rechterzijde kon op inspelen bij gebrek aan een overwinning van de arbeidersbeweging. De economische situatie zorgde ervoor dat de arbeidersbeweging voor de keuze stond tussen ofwel revolutie, ofwel de situatie overlaten aan de fascisten. De kwestie van arbeidersstrijd op leven en dood stelde zich.

Dubbele strategie

Partijen als het Vlaams Blok kunnen zich vandaag niet manifesteren als klassiek fascistische partijen. Om tactische redenen is dat niet mogelijk in de huidige situatie. Het kader van die partijen bestaat echter uit fascisten die bereid zijn, zodra ze in de mogelijkheid gesteld worden, over te gaan tot de omvorming van hun partijen tot klassiek fascistische partijen, zoals de NSDAP in Duitsland in de jaren '30. De fascistische kern is echter nu al aanwezig, maar probeert op een eerder populistische manier de partij te doen groeien. Ondertussen zorgen kleine groepjes voor geweld tegen andersdenkenden, geven ze training in gevecht en schiet- "sport"

2. Hoe reageren tegen het Vlaams Blok?

Pim Fortuyn was een extreem-rechtse populist die echter helemaal geen geoliede machine achter zich had, hij was eerder leider van een beweging dan van een organisatie, laat staan een fascistische. Hij was een extreem-rechtse populist. Dit heeft tot gevolg dat wat hij zegt ook écht zijn programma is. Ook binnen ALS is er discussie over in discussie gaan met extreem-rechts. Wij stellen dat we wel in debat zouden gaan met iemand als Fortuyn: dit omdat hij meent wat hij zegt en op dat moment een discussie of debat zin heeft. Fascisten geef je echter beter geen forum: wat uit hun mond komt is naast populistisch ook helemaal niet waarvoor ze echt staan. Op dat moment is discussie tamelijk onzinnig. Het verschil is ook dat een extreem-rechtse populist een debat aangrijpt om zichzelf nog populairder te maken, maar dat een extreem-rechtse fascist ook zijn fascistische machine wil versterken door dit debat. Gerolf Annemans die in de Blandijn komt spreken: wat een overwinning voor het NSV en haar leden, een moment om te recruteren, hun echte ideën te verspreiden...

3. Vrije meningsuiting

Actief Linkse Studenten worden verweten tegen de vrije meningsuiting te zijn. De ALS komt echter op voor de grootst mogelijke vrije meningsuiting!! Stel jezelf echter de vraag of fascisme een mening of een misdaad is. Zelfs het EVRM en het UVRM stellen in hun laatste artikel dat vrije mening niet absoluut is: EVRM en UVRM mogen niet gebruikt worden om uitspraken of daden te tolereren die juist de bedoeling hebben om de vrije meningsuiting te beperken of die willen discrimeren op basis van kleur, afkomst, godsdienst, geslacht en sexuele voorkeur.

Echte vrijemeningsuiting

ALS is er trouwen van overtuigd dat vrije meningsuiting onder kapitalisme helemaal niet "vrij" is voor een meerderheid van de bevolking. Het is een principe, maar jammer genoeg geen feit. Een kapitalist kan gerust een paar minuten reclame aankopen om zijn 'vrije mening' te uiten, iets wat de werkende klasse niet kan. Ook het Vlaams Blok kan dit: waar komt al dat geld van die propagandamachine vandaan denkt u? Niet enkel van de staat. Om over de rol van onderwijs en haar effect op de vrije mening nog maar te zwijgen. Of kijken we maar naar Berlusconi in Italië: die bezit bijna alle televisiestations en kranten en bepaalt de inhoud hiervan. Dit is de basis geweest van zijn verkiezingsoverwinning, waardoor hij vandaag ook de publieke zenders kan controleren.

Vorm je eigen mening, los van de burgerij!

Onder kapitalisme zie je dat de heersende mening steeds die is van diegenen die de economische macht in handen hebben. Door economische controle hebben zij ook controle over media, onderwijs, geloof... Zij proberen voor een groot deel onze meningen te vormen. Dit is natuurlijk niet absoluut. Zeker in periodes van economische crisis zie je het in vraag stellen van de burgerlijke macht, politici en ideëen. ALS is zo'n organisatie die daarin een katalysator speelt en mensen organiseert die opkomen voor feitelijk vrije meningsuiting, ook al betekent dit dat we zullen moeten komen tot een herverdeling van de rijkdom.

Als je wil weten hoe dit kan, kom dan gewoon eens naar een vergadering van Actief Linkse Studenten, stel je vragen, discussieer en vorm je eigen mening!!!!

Wie wil geen debat?
by Carline Monday December 16, 2002 at 09:04 PM
carline.vanhie@belgacom.net

"Die ging in debat gaan met Abou Jj, maar die zei gisteren dat hij toch niet in debat methem wou gaan.

het debat gaat door, en de actie ook!!!!"

Het is me niet helemaal duidelijk: wie wou niet in debat gaan, en hoe kan een debat doorgaan als één van de twee dat niet wil?

Benieuwd hoe dat afloopt. Laat iets weten. Ik duim voor Dyab !!!

JJ wou niet
by ALS gent Monday December 16, 2002 at 09:37 PM

Abou JJ wou niet.

maar CDS gaat blijkbaar door ( den unief hangt vol), benieuwd of het een monoloog wordt?

Debat gaat wel door!
by AELer Tuesday December 17, 2002 at 12:40 PM

Er zal wel een Debat zijn. Ahmed Azzuz gaat er naartoe.

Salaam

duh!!
by jess Tuesday December 17, 2002 at 01:20 PM
oxy67@hotmail.com

Hier lijkt het alsof Dyab da gewoon afgeblazen eeft, ma zo is het ni. Dyab wou ni, omdat et niemand van de democratische partijen kwam. Normaal ging Van Peel komen, maar die liet het afweten.