arch/ive/ief (2000 - 2005)

Abou Jahjah nu ook internationaal de bekenste belg (?)
by Deirdre Maes Monday December 16, 2002 at 12:05 PM
deirdre.maes@student.kuleuven.ac.be

Groot was mijn verbazing toen ik TIME (toch niet echt bekend als een progressief of ruimdenkend blad) opensloeg en daar een grote foto van Abou Jahjah aantrof. De foto werd begeleid door een hele pagina tekst.

Mijn vader is geaboneerd op de TIME en af en toe blader ik er eventjes door. Vooral artikels over andersglobalisten interesseren mij. tistezeggen, ik denk dat er ooit al 1 kolom over de andersglobalisten heeft ingestaan. Ook Belgie wordt meestal doorgezwegen. De laatste keer dat Belgie nog eens een plaatsje kreeg in dit weekblad was met de Dutroux-affaire.
Maar zie hier: deze week dus een heel artikel over Jahjah. De titel van het artikel: 'the new faces of islam' en een inleidend tekstje over de problemen die moslims ervaren in Europa (werkloosheid en racisme) en het feit dat er in heel Europa moslims zijn die op staan voor hun rechten.
Naast dit inleidend tekstje staat trouwens een heel grote foto (een bladzijde en half) van twee moslimvrouwen die in Antwerpen protesteren tegen het gerechterlijk onderzoek tegen Jahjah. En de volgende bladzijde een heel dossier over de activist.
Dus met andere woorden onze Jahjah heeft al meer aandacht gekregen in dit weekblad dan de hele andersglobalisering beweging. Proficiat!
(ik moet wel toegeven dat er deze week wel drie pagina's instaan over de anti-oorlogsbeweging.)
.

Te vinden op internet
by christophe Monday December 16, 2002 at 12:36 PM

Het artikel kan je trouwens nog altijd raadplegen op de site van Time.

http://www.time.com/time/search/article/0,8599,397459,00.html

Het is wel opmerkelijk inderdaad. Zeker als je bedenkt dat Knack, dat zich zelf toch een beetje als het Vlaamse Time ziet Pelivhan als vrouw van het jaar naar voren schuift omdat ze "als eerste allochtone politicus kritiek durfde geven op Dyab Abou Jahjah". Inderdaad een grootse verdienste.

Niet enthousiast
by Cecily Monday December 16, 2002 at 01:00 PM

Niet zo enthousiast. Wat een goeie mediacampagne voor Jahjah in de medias die tot het wapenhandel en/of de multinationale bedrijven behoren! Eerst de eerste bladzijde van de Knack tijdens Augustus, nu Times, en wat nog ondertussen! Goed of kwaad over hem in de media praten, dat is allemaal reclame voor hem! Je zegt het: de milioenen antiglobalisten (vijfhonderdduizend hier, twintigduizend daar, en dan nog honderdvijftigduizend elders...) verdienen, verbazend genoeug, niet zoveel aandacht als die éne Jahjah. Het is niet toevallig dat Jahjah zijn beweging "Europese Liga" noemt: het is vanaf het begin bedoeld om zich te verspreiden, met de hulp van de commerciële media: Time enzovoort. Eindelijk een nationalistische en godsdienstige accentje geven aan de linkse beweging, dat kan geen kwaad doen aan de ... contra-revolutie.

en wat als ....
by han Monday December 16, 2002 at 01:29 PM

En waar zien jullie Jahjah niet als iemand van de beweging tegen globalisering??

goed zo han
by elChe Monday December 16, 2002 at 01:51 PM

een verfrissing inderdaad, schaakmat bijna, Abou Jahjah strijd inderdaad voor meer dan zijne kop of zijn volksgenoten alleen :)

jahjah anders-globalist?
by stan Monday December 16, 2002 at 07:32 PM
stan_ds@hotmail.com

klein vraagje, kan zijn dat han die ook juist gevraagd geeft, maar niet echt een antwoord heeft gekregen...
dit is hier toch zo +/- een site die anders-globalisten verenigd, maar jullie blijken hier allemaal abou jahjah te verafgoden... ik heb niets tegen die vent, en vind zeker dat hij op veel standpunten gelijk heeft, maar waar kan ik die plaatsen in de beweging, volgens mij heeft hij nog niet veel gezegd dat onze belangen verdedigd... (ik kan me vergissen)

als het gewoon uit respect voor die man is, zeg da dan ook aub
stan

je vergist je inderdaad, Stan
by Woody Monday December 16, 2002 at 08:18 PM

Jahjah en de AEL lagen mee aan de basis van het STOPUSA initiatief dat vorige maand nog een betoging tegen de Amerikaanse oorlogsdreiging organiseerde en dat in januari opnieuw doet.

Deze oorlog draait om niks anders dan olie. Dit is een oorlog voor de westerse olie- en andere multinationals.
Geen embargo.
Geen wapeninspecteurs.
De soevereiniteit van Irak respecteren.
Een vrij Palestina.

Dat is zo een beetje waar STOPUSA en AEL voor staan.
Dus Jahjah is wel degelijk een anti-imperialist. En niet eens de minste.

Verder, Cecile...als het je echt om de "revolutie" te doen is, wel...geef mij dan maar moslim Jahjah en laat atheist - wie zullen we noemen? - doe maar Verhofstadt mooi thuis.

Toch maar niet teveel papen vreten. Slecht voor de maag.

Over links en rechts nationalisme zullen we het wel een andere keer hebben, zeker?


Woody (atheist)

Gelijke rechten
by Libby Monday December 16, 2002 at 10:34 PM

AEL komt op voor gelijke rechten van een groep belgen (vaak zelf reeds kinderen van belgen) die deze rechten niet krijgen. Maakt dat op zich geen deel uit van de antiglobalistische strijd of vergis ik mij? Remenber, think global, act local.