arch/ive/ief (2000 - 2005)

Verslag vanuit Kopenhagen
by Karim Brikci (via LSP/MAS) Sunday December 15, 2002 at 09:54 PM

Het voorbije weekend werd in Kopenhagen (Denemarken) geprotesteerd tegen de EU-top die daar doorging. Karim Brikci van LSP/MAS was ter plekke en brengt verslag uit.


Vrijdag 13 december

's Ochtends werd begonnen met een aantal acties van burgerlijke ongehoorzaamheid waarbij in de richting van de rode zone (verboden terrein rond de top) werd getrokken. De bedoeling was om in die zone binnen te raken wat ook lukte. Maar er werd vrij vlug teruggekeerd om een confrontatie te vermijden. Er waren immers 6.000 politieagenten op de been gebracht...

In de late namiddag was er een fakkeltocht tegen racisme en tegen de strenge immigratiepolitiek van de Deense regering. Er was een goede sfeer ondanks de bittere koude. Er waren geen problemen. Wij waren present met enkele Belgen en met een groep van onze Zweedse kameraden van Rättivisepartiet Socialisterna en vormden een delegatie in de betoging.

Zaterdag 14 december

Vandaag vond de internationale betoging tegen het Europa van het kapitaal plaats onder de slogan "Our world is not for sale - people before profit". Er waren ongeveer 10.000 betogers met delegaties uit Zweden, Duitsland, Italië,... De betoging verliep rustig en nadien trok een groep naar het politiekantoor omdat een 40-tal betogers werden opgepakt (waaronder 6 leidinggevende figuren van de Italiaanse delegatie van de Tutti Bianchi). Tegen die arrestaties werd ook in Italië actie gevoerd aan verschillende Deense ambassades en consulaten. Bij de actie aan het politiekantoor werden nog eens 20 mensen opgepakt, op totaal willekeurige basis. De actie werd omsingeld en er werden een aantal betogers uitgepikt die gearresteerd werden, ondanks het feit dat er gedurende de drie dagen van acties geen enkel incident plaatsvond!

Media-activisten
by Libby Sunday December 15, 2002 at 11:02 PM

Ten minste vier van de opgepakte mensen zijn media-activisten, van ten minste één is zeker dat ie zijn indymediaperskaart op een zeer zichbare wijze bij zich had.

Ook hier in België worden media-actvisten die bv. politiebrutaliteit registreren opgepakt of hun materiaal afgenomen.

Bij een gelijkaardige actie als bombspotting werd in de staat Georgia ook een media-actvist opgepakt in gelijkaardige omstandigheden als een aantal imc-istas hier op bombspotting.

Karim heeft vast gelijk dat er geen incidenten waren, want in de traditionele media werd nauwelijks aandacht besteed aan de protesten.

De reopressie tegen, en criminalisering van de antiglobalistische beweging neemt toe.

Meer info
by erik Monday December 16, 2002 at 12:53 AM

Meer info over de repressie en de arrestaties, op de site van het anarchist black cross-kopenhagen:

http://www.anarchistblackcross.dk

check ook:
http://www.resist2002.dk

hoe mooi radikaal kan zijn...
by gérard Monday December 16, 2002 at 10:08 AM
nada2000@pandora.be

Doodmoe en pas terug uit Kopenhagen kan ik alleen maar getuigen van een grote radicale en zeer mooie betoging, met diverse delegaties uit verschillende landen.Er waren kleurrijke fronten van alle mogelijke strekkingen en op het einde een grote groep (1000 man)"black bloc" die gedurende het hele parcours van de betoging zich strak moesten aaneensluiten om geen provocateurs van de politie binnen te laten. In het zwart met palestijnse sjalen geklede kleerkasten (van 2 meter breed...:)) die in groepjes via de zijstraten probeerden de betoging te infiltreren. Wat ze, uiteindelijk niet gelukt is. Eenmaal aangekomen aan Vesterbro Torv liep de grote betoging door naar een meeting aan het stadhuisplein, terwijl de anarchisten verzamelden
om in blok naar het politiegevangenis te trekken, waar een 200 tal activisten (waaronder een italiaanse delegatie) vastzaten.Na enige spanning en moeizame onderhandelingen mochten ze richting gevangenis (bij de Carlsbergfabriek)trekken waar we ingesloten werden door een overmacht van oproerpolitie. Na een massale duwactie kwam er beweging in de zaak, waarna plots enkele flessen (poltie beweert stenen)richting politie vlogen die erop repliceerde met matrakken en arrestaties louter op beschuldiging van het dragen van maskers.Op dat punt was het al donker en besloot ik wijselijk mij terug te trekken naar het centrum waar het gros van de grote betoging in kleine groepjes richting NGO meeting en slaapaccomodatie trokken. Eenmaal samen op de lijnbus met andere demonstranten werden we klemgereden door de politie en van de bus gegooid om te controleren of er geen anarchisten bij ons waren.Waarna we te voet de hele weg in de vrieskou mochten afleggen richting "Margrethe Holm".Ondertussen werd de grote groep anarchisten onder massale politie-escorte het centrum uitgeduwd.
Slotsom...de repressie en het machtsvertoon van de politie en overheid begint (niet alleen in Kopenhagen) hallicunant te worden.Met als enige doel iedere vorm van actief verzet,
en niet alleen van de anarchisten, te verpletteren.
Eenmaal thuisgekomen in belgenland wachtte mij dan nog de gebruikelijke frustatie dat zelfs de Morgen niets heeft bericht over die gebeurtenissen.
Maar ja, dat zijn we al gewend zeker...Morgen=Persgroep=VanThillo=Vlaamse Berlusconi

by the way, er werd daar in Denemarken al massaal gemobiliseerd voor Thessaloniki in juni.

verkleumde groetjes en foto's volgen