arch/ive/ief (2000 - 2005)

terug naar het voetbal als leuk spelletje
by Dieter Truyen Saturday December 14, 2002 at 09:12 AM
info@firegym.be

Voetbal kan een feest zijn. Voorlopig wordt aan die slogan veel lippendienst bewezen, maar weinig aan gedaan. Zouden we geen comité oprichten "terug naar het voetbal als leuk spelletje'?

Gelezen in "Visie" van 13/12/2003 door Louis Mariën

ga naar http://www.firegym.be (forum)

Topvoetballers uit de Belgische competitie, althans daar laten ze zich op voorstaan. Zaterdag hebben die heren in Brugge een veldslag uitgevochten. Het was niet meer om aan te zien. En toch slaagden ze er 's anderendaags in om de scheidsrechter met alle zonden van Israël te overladen. Kunnen die gewoon hun manieren niet houden?
Vaders met kinderen bleven al weg uit het stadion, omwille van mogelijke relschoppers. Willen die vetbetaalde 'shownekken' nu ook nog de voetballiefhebber uit het stadion schoppen? Sport verzacht de zeden. Twijfelachtig, zeker als er poen mee gemoeid is. (...)

Ik wil de supporters van KV Mechelen niet schofferen, maar zou het misschien niet verstandiger zijn dat hun club terug start in vierde provinciale? Dan konden vaders en moeders wellicht zonder problemen welicht opnieuw naar het voetbal trekken met hun kroost. Naar matchen waar spelers enkel worden gevdreven door hun liefde voor de clubkleuren, de schoonheid van het spel en de voldoening van de inspanning. Misschien schopt de lokale jeugd het later zelfs opnieuw tot titularis van het eerste elftal. Of droom ik? Zijn zelfs de onderste regionen van het voetbal aangetast door slechte vorbeelden uit het topvoetbal. (...)
Voetbal kan een feest zijn. Voorlopig wordt aan die slogan veel lippendienst bewezen, maar weinig aan gedaan. Zouden we geen comité oprichten "terug naar het voetbal als leuk spelletje'?

het is in alle klassementen om de poen te doen
by supporter FC Strombeek Monday December 16, 2002 at 12:22 PM

Beste Dieter,

Het idee om KV Mechelen in 4e provinciale te doen herstarten om vaders en/of moeders de kans te geven om veilig met hun kroost naar het voetbal te laten gaan , raakt kant noch wal. De frustraties langs de zijlijn in de lagere, provinciale afdelingen bereikt bij wijlen hallucinante hoogtepunten:ouders die hun voetballende zonen opjutten en de "tegenstrever" zowel als de scheidsrechters belagen. De reden: hun pupil zou een keer zijn carrière moeten mislopen want aan de toekomst schittert een voor 95% utopische plaats in de eerste ploeg van Anderlecht (ik woon in Brabant...). Het vergif van het groot geld tast als een kanker gans het sportgebeuren aan. Voetbalclubs, om het daarbij te houden, worden opgedoekt, gefusionneerd enz dat het niet meer mooi is. De grote vissen slokken de kleintjes op maar zijn als haaien zelf niet veilig voor elkaar. Zie KV Mechelen, zie Ajax die Beerschot en Lokeren "bezit", zie de corruptie aan de top van Anderlecht....Zie de rol van het licentiesysteem...Het zou mooi zijn om daar eens een dossiertje van aan te leggen. FC Strombeek is (was) een kleine dorpsploeg die het in enkele jaren tot 2e nationale geschopt heeft, tot groot plezier van de lokale jan-met-de-pet. De kantine en de supportersclub zorgden voor een sociaal weefsel. Helaas, pech onderweg in 2OO2: het management beslist op 3 (!) dagen tijd om de ploeg "ter beschikking" te stellen van het ter ziele gegane RWDM in Molenbeek. Officiële motivering: geen overlevingskansen in het licentiesysteem. Wat iedereen weet maar niet met zoveel woorden gezegd wordt: de ambities van een paar ondernemers om een lukratieve heropstarting van RWDM te wagen. Dus verhuist de ploeg van Strombeek naar hetMachtensstation.Waar een paar honderd RWDM-supporters de illusie mogen koesteren van terug een ploeg te hebben...maar voor hoelang? Ondertussen heeft een andere groep zich op het vroegere RWDM gestort.
Ach, ik kan zo nog een paar bladzijden (een paar honderd..) verder gaan. Voetbal trekt risicokapitalen aan. De bal rolt niet meer ten dienste van het taktische spel maar voor de geldbelangen van de investeerders. Johan Cruyf stelde dat verbitterd vast in een analyse van het WK van 1998.
En of een ploeg nu in de Primera Division in Spanje speelt of in Bommerskonten, 4e provinciale......
Voor mijn mogen ze de scheidsrechters uitroepen tot "Sportpersoonlijkheid" van het jaar, als ze al niet "benaderd" worden door een Vandenstock met een uurwerk of een lening.
Als er een comité moet opgericht worden, dan een voor de opwaardering in de media van het liefhebbersverbond.....