arch/ive/ief (2000 - 2005)

Objectief opnieuw op het politieke toneel
by Marianne Nimmegeers Friday December 13, 2002 at 02:19 PM

Dit artikel werd geschreven net voor de moord in Borgerhout en moest een plaatsje krijgen in het nieuwe nummer van het tijdschrift van Objectief dat ondertussen al naar de drukker was. Het artikel probeert de hele campagne tegen Abou Jahjah wat in een breder kader te plaatsen.

Justitieminister Verwilghen heeft aan het Antwerpse parket de opdracht gegeven te onderzoeken of men Abou Jahjah, voorzitter van de Arab European League (AEL) de Belgische nationaliteit kan ontnemen. Daarvoor hadden Vlaams Blok voorman Filip De Winter en VLD-kamerfractieleider Coveliers al een gelijkaardige poging ondernomen via een beschuldiging van schijnhuwelijk. Maar het Antwerpse parket had niets onregelmatig kunnen vaststellen.
Vanwaar deze ongekende ijver van onze justitieminister? Abou Jahjah heeft zich het laatste half jaar geprofileerd als spreekbuis van een generatie Arabische jongeren die in ons land opgroeide en die de discriminaties op vlak van onderwijs, werk, justitie beu is. Ze hebben genoeg van het verstikkend paternalisme van het integratiebeleid en willen gewoon dezelfde rechten als de Belgen. Tegelijk profileren ze zich als moslims en komen op straat uit solidariteit met hun Palestijnse en Arabische broeders. Abou Jahjah was ook één van de initiatiefnemers van de betoging tegen de oorlog in Irak van het Stop USA platform.

Democratische rechten in gevaar
Zien we spoken als we minister Verwilghen ervan verdenken dat hij Abou Jahjah het zwijgen wil opleggen? Maakt de Belgische nationaliteit Abou Jahjah immuun voor rechtsvervolging als hij de wet overtreedt? Nee toch. Maar wel is het onmogelijk om de AEL-voorzitter het land uit te zetten - of ermee te dreigen - zolang de man de Belgische nationaliteit bezit. Want niet-Belgen kunnen vrij eenvoudig het land uitgezet worden als ze "een bedreiging voor de openbare orde" vormen.
En dat is een probleem in een periode waar Bush plannen maakt om heel het Midden-Oosten in vuur en vlam te zetten. In de strijd tegen de oorlogsplannen van de VS, staan Belgen en mensen van migrantenorigine schouder aan schouder. Maar we hebben niet dezelfde politieke en sociale rechten. Daarom staan we zwakker.
Bovendien proberen oorlogsstokers verdeeldheid te zaaien. Zoals met de racistische haatcampagnes na 11 september. De "dreiging van terrorisme" wordt gebruikt om de democratische rechten van mensen van migrantenorigine te beperken: meer controles, weigeren van de Belgische nationaliteit, problemen om visa te krijgen, enz.. Sinds 11 september is er overal in Europa al een stijging van racisme en islamfobie te merken.

Willekeur troef
In dit klimaat merken we dat de standpunten van de traditionele partijen deze trend volgen. Ook de roep voor het terugschroeven van de zogenaamde snel-Belg-wet hoort thuis in deze restrictieve politiek.
Nochtans zijn alle organisaties die werken op dit terrein het roerend eens met Objectief: willekeur is troef in deze procedure. In de praktijk is men bezig met het terugdraaien van de beperkte verworvenheden van de nieuwe wet. Bewijs is het beschamend aantal goedkeuringen van de naturalisatieaanvragen: 30% in juni 2002 tegenover 80% in de jaren '90!

Hervorming nationaliteitswet
Het politieke antwoord aan de verklaringen van VLD, CD&V en Vlaams Blok over deze wet was zwak.
We vinden dat er een evaluatie nodig is, zowel van het kernprobleem als van de tactiek om de zaak van 'volledig gelijke rechten voor iedereen die wettelijk in België verblijft', vooruit te helpen. Ook Vincent Decroly (onafhankelijke parlementslid) vindt deze problematiek zeer belangrijk. Hij nam het initiatief om, samen met Objectief, een werkgroep rond de nationaliteitsverwerving op te starten.
Op 24 januari 2003 organiseert deze werkgroep een seminarie in het federale parlement. Mensen van verschillende organisaties, actieve, vroegere en toekomstige parlementairen en experts werken er aan mee.

Antiracistisch signaal
Tijdens het seminarie komt, naast andere wetsvoorstellen, de ontwerptekst van een geactualiseerd wetsvoorstel voor de automatische toekenning van de Belgische nationaliteit na een wettelijk verblijf van drie jaar (met de mogelijkheid om te weigeren), aan bod. Binnen de werkgroep is er immers de politieke wil om dit voorstel terug in te dienen. We willen hiermee een duidelijk antiracistisch signaal geven en het debat opnieuw openen. Kern is de puur democratische eis voor volledig gelijke rechten, het veranderen van de wij-zij-houding.

Tien argumenten
Als voorproefje zetten we in het nieuwste magazine van Objectief de "tien argumenten voor de automatische toekenning van de Belgische nationaliteit" op een rij. De uitleg bij die argumenten bestaat uit citaten uit het voorliggende ontwerp voor een wetsvoorstel. Wil je dit magazine ontvangen, of het seminarie bijwonen, geef een seintje: Objectief 02-512 67 27 of objectief@belgacom.net. In elk geval hopen we dat je een steentje kan bijdragen tot het (her)openen van het debat over de volledig gelijke rechten voor mensen van migrantenorigine.