arch/ive/ief (2000 - 2005)

Michael Moore, "Domme blanke mannen"
by han Friday December 13, 2002 at 10:20 AM
han@indymedia.be

"Stupid White Men" zo luid de titel van het nieuwe boek van Michael Moore. Het boek is een woedende en toch zeer grappige aanklacht tegen de Amerikaanse samenleving. "Dood aan de blanken" "Een zeer Amerikaanse staatsgreep" "De natie der idioten" de titels van hoofdstukken verraden de woede waarmee Moore naar de Amerikaanse samenleving kijkt. De uitgever weigerde het boek eerst in de winkel te leggen, maar ondertussen is het in de USA het best verkochte non-fiction boek van 2002.

Michael Moore, "Domme blanke mannen"

Michael Moore had het ongeluk dat hij zijn boek schreef in 2001 en dat het op 50.000 exemplaren werd gedrukt en klaar was op 10 september. En net toen het boek zou terecht komen in de winkel was er 11.09.
De uitgever (ReganBooks) nam meteen het besluit om de "release" uit te stellen. Na enkele weken kreeg Moore zelfs het bericht dat de uitgever het boek niet meer wilde uitbrengen. De uitgever vroeg aan Moore om het boek voor de helft te herschrijven. De hoofdstukken "Dood aan de blanken" & "Een zeer Amerikaanse staatsgreep" moesten volledig herwerkt of geschrapt worden.
"We kunnen het boek nu niet uitbrengen zoals het geschreven is. Het politieke klimaat is volledig gewijzigd. We zouden graag hebben dat U het boek voor 50% herwerkt... en dat U de felle kritieke op Bush verwijdert. We zouden ook graag hebben dat U 100.000$ betaalt voor het herdrukken van het boek."
ReganBooks is een onderdeel van Harper Collins, dat op zijn beurt dan weer een onderdeel is van media imperium van Murdoch
Moore liet ReganBooks weten dat hij het boek niet zou herschrijven, en onderhandelde tot december met de uitgever. Die liet hem toen weten dat hij de 50.000 reeds gedrukt boeken dan zou verwerken tot recyclage papier.

Moore dacht toen dat zijn boek nooit de wereld zou zien. Op voordrachten vertelde hij over zijn ervaring met de uitgever en las enkel fragmenten voor uit het boek dat wereld nooit zou lezen. Eén van de deelnemers van die voordrachten nam het initiatief om een soort petitie op te starten tegen de uitgever om alsnog de release van het boek te eisen. De petitie vond zijn weg op het internet en honderden mensen stuurden verontwaardigde mailtjes naar ReganBooks. Het is onder druk van de e-mail en briefschrijf acties dat de uitgever uiteindelijk plooide en besloot het boek toch vrij te geven.
De uitgever was vast besloten om van het boek een flop te maken. Er werd geen enkele advertentie gepland, geen enkele TV show, geen enkel radio interview, geen spreekbeurten of signeer sessie in winkels, .... De enige publiciteit die het boek kreeg was deze Michaël Moore zelf, die de release van zijn boek aankondigde op zijn website en in een e-mail brief.
De dag dat het boek eindelijk in de winkels verscheen was het na enkel uren reeds volledig uitverkocht. Op Amazon.com werd het boek meteen het best verkochte boek. Na vijf dagen was er reeds een negende druk van het boek en stond het op nr 1 in de New York Times bestsellers lijst.
Desondanks de black-out in de media zijn er ondertussen al meer dan 25 drukken en is het het best verkochte non-fiction boek van 2002 in de USA.

Sinds kort is er ook een Britse uitgave van het boek, (uitgegeven bij Penguin). Deze uitgave bevat een extra inleiding en epiloog, die onder andere het verhaal vertellen dat je hierboven kon lezen.

Het boek is werkelijk een aanrader. Het vertelt je alles dat je moet weten over hoe de groten der aarden je dagelijks neuken. Het onthult onder andere hoe "president select Bush" een verkiezing stal, daarbij enkel geholpen door : zijn broer, zijn neef, zijn vader, electorale fraude, rechters,..... Het verteld je hoe de rijken rijker worden terwijl ze de andere verplichten te (over)leven in een economische angst, hoe politiekers hun diensten aan de grote business als hoeren verhuren. ...

Stupid White Men, Michael Moore, Penguin Books 2002

.

Tom?
by Woody Friday December 13, 2002 at 12:25 PM

Nu nog zoiets in het Antwerps...

Woody.