arch/ive/ief (2000 - 2005)

COP-enhagen! Acties tegen Fort Europa
by indymedia.nl Friday December 13, 2002 at 02:55 AM

Duizenden mensen geven van 12 tot 15 december blijk van hun ongenoegen met de Europese Unie in Kopenhagen. In Denemarken worden tussen de tien en dertigduizend mensen verwacht op demonstraties, manifestaties en directe acties voor een Europa gebouwd op solidariteit en diversiteit.

Onderwerpen waarover de ministers op de Eurotop praten, is onder meer de insluiting van Oost en Centraal Europese landen tot de Europese Unie. Deze landen hebben daarvoor hun economie moeten privatiseren en dereguleren. Ook wordt er gepraat over Turkije, dat bij de Unie wil horen. Vooral de VS hebben de laatste tijd zitten drukken voor een toenaderingsgesprek tussen de EU en Turkije.

Waar de EU-leiders verder over praten is geheim, maar onderwerpen zijn zeker een Europees leger en Fort Europa. Volgens gelekte documenten willen ze onder meer dat vluchtelingen die met gevaar voor eigen leven Fort Europa toch binnen weten te komen, alleen een voorlopige verblijfsstatus krijgen.

Anti-EU groepen zien de EU als een niet-democratisch instituut dat de kapitalistische samenleving neoliberaler wil organiseren. De belangen die door de EU verdedigd worden, zijn die van bedrijven, en niet die van de mensen, democratie en het milieu, is de boodschap die zij willen uitdragen in Kopenhagen. Daarvoor organiseren zij demonstraties en tegentoppen.

nieuwspagina's
IMC Copenhagen
Alternative Press Centre
Newsheadlines
politie
radio en ander overichtsnieuws

websites
The official website of the Danish Presidency
Voor een ander Europa
The Anarchist Federation
Stop The Union

video's
Video: Why An alternative Media Centre
Video over het Peoples Forum

Overzichtsartikelen op globalinfo.nl [1 | 2]

more news
by spring Friday December 13, 2002 at 02:58 AM

De helft van de Deense politie is op de been in Kopenhagen. Op hun website wordt gemeld dat ze niemand hebben tegengehouden aan de grens, maar dat "foreign authorities have denied entry into Denmark to various persons".

Er zijn dan ook acties geweest bij de grens. Onder meer door een paar bussen Italianen die hun paspoort niet wilden laten zien. "Ze vinden het onbehoorlijk dat ze in een Europa zonder grenzen alsnog hun reispapieren dienen te tonen aan de autoriteiten", zo meldt zelfs het ANP.

Ook Nederlanders zijn in Denemarken van de partij, zoals Kollektief Rampenplan. Hun wagen is hier te zien op een videogemaakt door StopTV in Denemarken. Vorig jaar, tijdens de Eurotop in Zweden, is het voedsel dat zij wilden uitdelen, door de politie verpest. [Het theater van de macht]