arch/ive/ief (2000 - 2005)

VS: groeiend ongenoegen tegenover Bush
by LSP/MAS Thursday December 12, 2002 at 08:23 PM

Recent hield het CWI (internationale organisatie waarvan LSP/MAS de Belgische afdeling is) een wereldcongres. We maakten van de gelegenheid gebruik om te spreken met Greg Beiter, een lid van Socialist Alternative uit Seattle.

Leeft de anti-oorlogsbeweging in de Verenigde Staten?

Greg Beiter: "Nog voor dat de oorlog gestart is, wordt die al geconfronteerd met een massale oppositie. Op 7 oktober waren er 25.000 betogers in New York, 8000 in Seattle, 100.000 in Washington en 50.000 in San Fransisco. Ondanks het ideologische offensief van Bush, ziet een deel van de bevolking door de oorlogspropaganda."

Hoe komen wij tussen in de anti-oorlogsbeweging?

"We hebben verschillende anti-oorlogscomités opgericht aan de universiteiten en we verspreiden de oproep voor een scholieren- en studentenstaking de dag na dag x (het begin van de oorlog). Met Socialist Alternative proberen we van deze oproep een nationale oproep te maken. Via International Socialist Resistance proberen we er een internationaal karakter aan te geven. Op de campussen organiseerden we verschillende meetings over de economische belangen van de VS bij een oorlog in Irak."

Wat zijn de perspectieven voor deze anti-oorlogsbeweging in de VS?

"Het is duidelijk dat, eens dat de oorlog start, er een massale reactie op zal volgen. Bij veel jongeren zal dit een spontane reactie zijn. Bij velen heerst er een enorme haat tegenover de politiek van het VS-imperialisme. Het zal de start zijn van een enorme beweging. Essentieel is hoe de oorlog zal verlopen. Als de VS een snelle overwinning boeken, zal dit de positie van Bush versterken. Als het een langdurige oorlog wordt, en er grondtroepen ingezet moeten worden, dan zal de oorlog minder en minder populair worden naarmate er meer body-bags teruggestuurd worden."

Na de aanslagen van 11 september gebruikte Bush dit om zijn populariteit te vergroten. Hoe populair is Bush vandaag nog? Bestaat er een oppositie in de VS?

"Na 11 september steeg de tanende populariteit van Bush tot 87%. Na de bedrijfsschandalen en de economische crisis van de voorbije maanden daalde dit terug tot 60%. De oorlog tegen het terrorisme wordt gebruikt om de aandacht af te leiden. Maar eens dat de oorlog start, zullen de olieprijzen stijgen. Dit zal een effect hebben op de economie. Bush zal dit niet aan de bevolking kunnen verkopen. De komende periode zal hij serieus inpopulair worden.

"De Democraten hebben geen alternatief. Ze hebben geen enkele fundamentele kritiek op het gevoerde beleid. De Groenen zullen ook niet versterkt uit de oorlog komen. Nader heeft geen positie ingenomen tegen de oorlog, hij weigert zich te profileren.

"We zien dus een immens vacuüm ter linkerzijde. De Groenen zijn vooral een electoraal fenomeen. Onze organisatie, een strijdorganisatie, is zeer aantrekkelijk voor jongeren. Wij zijn de enigen die vechten voor hun belangen."

De VS is de sterkste economie ter wereld, met tegelijkertijd de grootste inkomensverschillen. Wat kan je me vertellen over de sociale situatie in de VS?

"44 miljoen Amerikanen hebben geen ziekteverzekering. 6% van de bevolking is werkloos. Het ene grote bedrijf na het andere voert ontslagen door. Dit zal een dramatisch effect hebben op het leven van bredere lagen. Lokaal zien we, onder druk van de basis van de vakbonden, coalities tegen de besparingen ontstaan. Dit zijn vooral defensieve gevechten. Op langere termijn zullen we door de immens explosieve situatie een opgang van de arbeidersstrijd waarnemen."


Interview: Nikei Depooter

kleine correctie
by rashid Friday December 13, 2002 at 10:33 AM

als je de standpunten van de Amerikaanse Groenen over de oorlogsplannen gaat bekijken, dan zie je nochtans dat ze zich radicaal tegen de oorlog uitspreken. ze geven tegelijk een hele uiteenzetting over de Amerikaanse oliebelangen in die regio, en mobiliseren in het hele land mee voor manifestaties. ik weet dus niet waar Greg het vandaan haalt dat ze geen positie innemen.

Nader en de Groenen
by KarelM Friday December 13, 2002 at 12:20 PM

Er is een verschil tussen Nader en de Groenen. Als ik me niet vergis is Nader zelfs geen lid van de Groenen. Nader was/is wel het symbool van de oppositie tegen het regime. Hij was presidentskandidaat van de Groenen etc....

Als hij zich dan niet wil of kan profileren is dat geen goede zaak voor de Groenen. Ik denk dat je het op die manier moet interpreteren

Groeten.