arch/ive/ief (2000 - 2005)

Hoe marginaal zijn de Nepalese rebellen?
by christophe c. Thursday December 12, 2002 at 05:33 PM

Volgens de Paarsgroene regering is Nepal een prille democratie die onder druk staat van een marginale rebellengroepering die zich schuldig maakt aan misdaden tegen de mensheid. Hoe marginaal de maoïstische rebellen zijn, konden we maandag nog vaststellen.

Na een stakingsoproep van een studentenvereniging die dicht tegen de rebellen aanleunt, sloten ruim 3.000 scholen voor minstens een week hun deuren.
De studenten eisen onder meer gratis onderwijs tot de leeftijd van 16 jaar en een kostenverlaging in het privéonderwijs. Ze roepen ook op om de ,,commercialisering van het onderwijs'' een halt toe te roepen en willen dat hun vereniging niet langer als een terroristische organisatie wordt beschouwd.
De staking in de scholen komt er een maand na de algemene staking die de hoofstad Kathmandu en de rest van het land drie dagen lang volledig lam legde. Zowel scholen, openbare instellingen als handelszaken gingen dicht. Na deze staking besloot de regering om opnieuw vredesgesprekken aan te knopen. De stakingen bewezen immers dat de rebellen niet alleen grote stukken van het platteland controleren, maar dat ze ook steeds beter ingeplant zijn in de steden. Vanuit die positie kan deze ‘marginale' groepering dus steeds meer het ‘prille democratische' regime van Nepal onder druk zetten.

Bronnen: De Standaard, 9/12 // BBC, 11/11