arch/ive/ief (2000 - 2005)

Gewijzigd wapenwetsvoorstel moet leveringen aan Nepal veilig stel
by Forum voor Vredesactie Wednesday December 11, 2002 at 05:10 PM

Het Forum voor Vredesactie betreurt de verdere versoepeling van de wapenwet door het opnemen van de tiende uitvoeringsbepaling van de Europese Gedragscode betreffende wapenuitvoer.

De indruk ontstaat dat de nieuwe wapenwet kost wat kost de leveringen aan Nepal moet mogelijk maken. Immers, voortaan mag ook rekening gehouden worden met het effect van de voorgestelde uitvoer op de economische, sociale, commerciële en industriële belangen van België. De wapenleveringen van F.N. aan Nepal waren inderdaad van kapitaal belang voor het vinden van overnemers voor F.N. Met dit economisch gegeven zal dus in de toekomst rekening gehouden worden bij de beoordeling van een vergunning. In principe mag deze beoordeling niet van invloed zijn op de criteria van de Europese Gedragscode. Maar het zal de Minister zijn die beslist, en zijn appreciatiebevoegdheid is met deze nieuwe versoepeling nog maar eens uitgebreid.

Eerder opgenomen punten in het nieuwe wapenwetsvoorstel vergroten ook de mogelijkheid van levering aan Nepal:

Artikel 2 van het nieuwe wapenwetsvoorstel maakt het mogelijk wapens te leveren aan democratische regimes wiens bestaan bedreigd wordt. In het kamerdebat over de levering aan Nepal zagen we dat ‘democratisch' ruim kan geïnterpreteerd worden … Levering wordt dus mogelijk. Dit achterpoortje staat niet in de huidige wet.
Het zelfde artikel maakt het in de toekomst ook noodzakelijk om aan te tonen dat de uit te voeren wapens een gewapend conflict uitlokken, verergeren of verlengen. In geval van Nepal meenden de diplomaten die deel uitmaakten van het ‘monitoring team' in Nepal dat de Minimi's het conflict zullen verkorten. Levering wordt dus mogelijk, i.t.t. de huidige wet (art 4) die zegt dat nooit mag geleverd worden aan landen in conflict of burgeroorlog.
De nieuwe wapenwet is in de ogen van het Forum voor Vredesactie geen verstrenging, maar een versoepeling, en moet de toekomstige leveringen aan Nepal mogelijk maken. De huidige vergunning is immers enkel 12 maanden geldig. De eerste levering van 500 Minimi's zou volgens Le Soir van vandaag nu vrijdag 13 december ofwel maandag 16 december in Kathmandu aankomen. De verdere leveringen zullen echter gespreid worden over de jaren 2003, 2004 en 2005. Elk jaar zal dus een nieuwe vergunning moeten aangevraagd worden.

Het Forum voor Vredesactie verwacht dat deze vergunningen zonder discussie zullen afgeleverd worden.

De bijkomende criteria in het nieuwe wapenwetsvoorstel, zoals b.v. niet leveren aan landen met kindsoldaten onder de 16, wegen bij ons niet op tegen de versoepeling van artikel 4 van de huidige wapenwet.

Persconctact: Mich Crols: 03/281.68.39

********************************************
Forum voor Vredesactie
Patriottenstraat 27
2600 Berchem
Tel: 03/281.68.39
Fax: 03/281.68.79
E-mail: forum@vredesactie.be
http://www.vredesactie.be

Ook...
by Woody Thursday December 12, 2002 at 02:23 PM

...weer geen breekpunt voor de Groenen, neem ik aan?

Woody.