arch/ive/ief (2000 - 2005)

De ‘brigade van de 20ste juli' eist bomaanslag op in Genua
by lize Tuesday December 10, 2002 at 06:37 PM

De bomaanslag tegen het hoofdcommissariaat van de politie in Genua is deze middag opgeëist door een groepering die zich de ‘Brigade van de 20ste juli' laat noemen. De motivatie voor de aanslag zou gaan om een wraakactie tegen de repressie vanwege de ordediensten tijdens de G8 in Genua. Volgens indymedia Italië en verschillende woordvoerders van de Italiaanse antiglobalistische beweging kadert deze aanslag volledig in de in de Italiaanse geschiedenis bekend staande ‘strategia della tensione' (strategie van het onveiligheidsgevoel), waarmee in het verleden reeds verschillende keren is gepoogd om via (vaak onopgeëiste) aanslagen links Italïe in diskrediet te brengen.

Na een dag van verdachtmakingen in de richting van de antiglobalisten is het ‘onderzoek' naar de verantwoordelijkheid van de aanslag reeds stopgezet : deze morgen werd de aanslag opgeëist via een aangetekende zending, ondertekend door de ‘Brigade van de 20ste juli'. De brief werd getypt op de computer en volgens het commissariaat wordt de ‘echtheid' ervan bewezen door de bijgesloten staaltjes van het materiaal waarmee de bom werd gemaakt.

Volgens de brief is de motivatie voor de aanslag "de woede over de seponering van de zaak tegen Placanica die Carlo Giuliano neerschoot" en "de woede over de mishandeling en foltering tijdens de G8, die we het 'flikkenkrapuul' in hun eigen hol eens van dichtbij wouden laten voelen". De brief bevat ook bedreigingen aan het adres van Placanica en vertelt dat ‘dit nog maar het begin is van een gewelddadige revolutionaire strijd'.

De brief bevat eveneens een ‘rijmpje' : ''1-2-3 dode flikken, maar we willen er 33, 4-5-6 maar nog het liefst van al zes dode flikken, 7-8-9 dode flikken, daar treur je niet om" (in het italiaans rijmt het…)

Volgens Piero Bernocchi, woordvoerder van COBAS (radicale sindicalisten) is het pseudo links taalgebruik van de brief zo in het oog springend dat zelfs de meest bijziende lezer kan zien dat de opstellers van deze brief in het Italiaanse fascistische en maffia milieu te zoeken zijn. "De wraakroepende taal waarin de brief is geschreven bevestigt de vermoedens die we onmiddellijk na de aanslag hebben geuit. Ik ga er prat op dat het deze keer niet zal lukken om miljoenen mensen in de val te lokken."

Volgens Luca Casarini, leider van ‘Disobbedienti' (beweging van burgerlijke gehoorzaamheid) wijst de ‘voor de hand liggende' naam "Brigade van de 20ste juli" er maar al te duidelijk op dat de meest occulte geheime diensten van dit land de hand hebben in deze farce, die er op gericht is de politiediensten als slachtoffers voor te stellen (‘ze zijn op het nippertje aan de dood ontsnapt') en de beweging als bloedige daders. "Voor de zoveelste keer onderneemt men een poging om de manifestanten als misdadigers en terroristen voor te stellen. Maar de mensen trappen niet meer in die val." "We moeten er alles aan doen om deze ‘operatie Matrix' te doorprikken, want ze versterkt alleen maar de straffeloosheid van diegenen die de ordediensten en het geweld gebruiken om hun macht te behouden."

Op indymedia Italië verwijzen vele postings naar de ‘toevallige' samenloop van bomaanslagen en politieke moorden vlak voor grote manifestaties. "In juli vorig jaar ontploft een bom vlak voor de betogingen tegen de G8, in februari ontploft een bom (die toen niet wordt opgeëist maar nu in dezelfde brief door diezelfde ‘Brigade van de 20ste juli wordt opgeëist !), vlak voor de eerste grote betoging tegen de oorlog , in mei werd Marco Biagi vermoord, vlak voor de grote betoging van CGIL…." "In gans de geschiedenis van Italië zijn er steeds bommen ontploft op het moment dat een politieke verzetsbeweging groot werd en groeide."

Tussen al deze miserie, toch nog plaats voor een grapje op indymedia : "Brigade van de 20 Luglio (juli) ? ‘Brigade van Truglio', bedoelen ze zeker." (Truglio is de overste van de agent die Giuliani doodschoot, en die wordt genoemd in talrijke folterdossiers, waaronder in Somalië).

Er is nochtans reden tot ongerustheid over de bedoelingen van de ordediensten tijdens de betoging in Genua, deze zaterdag. Met het excuus van de aanslag is men van plan een enorme strijdmacht op de been te brengen, om ‘de veiligheid van de inwoners van Genua te garanderen'. De hoofdcommissaris van Genua : "We hebben hier te maken met een ander soort antiglobalisten dan diegenen die in de betogingen meestappen. Hun eisen en de strategie die ze voorstellen missen immers diepgang. Het rijmpje toont het elementair niveau van de daders. Hoe dan ook hebben we hier te maken met echte terroristen."

De commissaris wil niet zeggen welke bijkomende veiligheidsmaatregelen zullen worden genomen, maar "op dit moment worden overal versterkte controles uitgevoerd en is er extra bewaking verzekerd aan het politiecommissariaat, het gerechtsgebouw, de kazerne van Bolzaneto en de gevangenis van Marassi en Pontedecimo".

Ook dit maakt deel uit van de ‘strategia della tensione' : het onveiligheidsgevoel zodanig vergroten dat verhoogde controles als legitiem worden aanzien. Op die manier kan een hele stad (land ?) in de greep komen van een enorme politiemacht, om op die manier het protest in de kiem te smoren. Chili zei u ? Een politiestaat ? Nee, mensen. Italië. Europese Unie. Berlusconi weet je wel.

Duimen asjeblief voor de betoging zaterdag in Genua, het wordt zoiets als een 'vuurproef' voor de beweging. Nu reeds wordt er op indymedia volop gewaarschuwd de ogen wijd open te houden voor mogelijke politieinfiltranten die geweld willen uitlokken... Hopelijk wordt het geen 'tweede Genua', maar daar sturen de Italiaanse autoriteiten duidelijk op aan...

Kijk uit !
by Boskastanje Wednesday December 11, 2002 at 12:09 PM

Bon,

dat de aanslag volgens jullie het werk is van "rechts" is een gevaarlijke piste. Enerzijds omdat ook radikaal links in Italië een even gewelddadig palmares heeft als rechts, anderzijds omdat het geheel als een boomerang in jullie gezicht kan keren wanneer onomstotelijk blijkt dat links wél achter de aanslag zit.

Deze fout werd al een paar keer gemaakt en leverde toen hoongelach op.

Ik kan enkel maar verwijzen naar de brand in de "Roeland" die Blokkers onmiddellijk in linkse schoenen schoven, terwijl nadien bleek dat er een of andere dolgedraaide fasjo achterzat.

Zie ook de Poolse officiersmoorden, die jarenlang aan de nazi's verweten werden en nu wel degelijk stalinistisch werk waren.

Kortom, speel zelf geen politie en wacht af. Maak ens de hypothese dat een of andere anarchist hier achter zat, wat dan ? Wordt het ministerie van de waarheid dan aan het werk gezet om al deze postings te "corrigeren" ?

Ikzelf sluit niets uit. Wat jullie ?

aanslag in Venetië na G8
by lize Wednesday December 11, 2002 at 03:02 PM

In Italië werd na de G8 ook een aanslag gepleegd in Venetië, die onmiddellijk in de schoenen van anarchisten werd geschoven en inderdaad 'als een boemering' in het gezicht van extreem rechts kwam en 'hoongelach' bij de anarchisten toen bleek dat 'één of andere dolgedraaide fasjo erachter zat'.

Geef eens een voorbeeld van hoongelach bij extreem rechts, zou ik zeggen.

'Speel zelf geen politie' hoe kan je nu zo'n onzin uitkramen. Alsof er één italiaan in de beweging nog vertrouwen heeft in de italiaanse politie. Al eens beelden van Genua gezien ? Al eens een getuigenis gelezen van mishandelde activisten ? Al ooit gehoord van gefotografeerde politieinfiltranten, verkleed als 'Black blockers' ? Al gehoord van de getuigenis van de agent die de opdracht kreeg een 'molotov' in de Diaz school te plaatsen om de daaropvolgende bloeddorstige blitz te verantwoorden ?

Blijkbaar niet. Wie ben je boskastanje ? Ik ben Lize. Ik zit in Italië en praat hier met de mensen. Geen kat die die histoire hier geloofd. Ik ben de brief aan het vertalen van de zogezegde 'brigade van de 20ste juli'. Om u kriek te lachen, lach straks maar mee als ik hem publiceer.

'Wacht af' waar moeten we op wachten ? tot men nog meer bewijzen 'uitvindt' ? tot de duizendkoppige politiemacht die op de been wordt gebracht om wille van deze twee onnozele bommekes ? tot de betoging in Genua zaterdag opnieuw in mekaar wordt geslagen ?