arch/ive/ief (2000 - 2005)

Italiaanse autoriteiten beschuldigen antiglobalisten van bomaanslag in Genua
by lize Tuesday December 10, 2002 at 01:30 PM

Zondagnacht ontploften omstreeks 3u50 en 4u twee bommen voor het hoofdcommissariaat van de politie van Genua. De aanslag werd niet opgeëist, er is geen enkel bewijs, maar politie, pers en politiek schuiven de schuld zonder omwegen op de antiglobalisten, die volgens het commissariaat "met deze aanslag zouden protesteren tegen de arrestaties van 23 antiglobalisten voor de rellen in Genua".

Volgens het hoofdcommissariaat van Genua worden in het onderzoek naar de verantwoordelijken voor de bomaanslag verschillende sporen onderzocht, "maar houdt de politie rekening met de mogelijkheid dat ‘anarchistisch geïnspireerde rebellen' iets te maken zouden kunnen hebben met deze aanslag, als protest tegen de aanhoudingen van de manifestanten die betrokken waren bij de rellen van de G8". Toch sluit men niet uit dat ook de georganiseerde misdaad achter de aanslag zou kunnen zitten, met name een albanese bende. Pikant detail : het onderzoek is in handen van hetzelfde politiedepartement dat het onderzoek over de rellen van Genua leidt...

Volgens de commissaris wou diegene die deze bom heeft geplaatst "de agenten raken die met het onderzoek tegen het ‘black-bloc' zijn belast". Dit zou volgens de commissaris blijken "uit het feit dat er twee bommen werden geplaatst, die kort na elkaar ontploften (de eerste om 3u50 en de tweede om 4u), met het risico dat agenten die ter plaatse zouden komen door de tweede bom gewond zouden raken". "We hopen dat het onderzoek het tegendeel zal bewijzen" aldus nog de commissaris "maar we hebben het gevoel (!) dat de rellen tijdens de G8 in Genua steeds minder het resultaat waren van geweldadige uitspattingen van een aantal criminele jongeren die zich tussen de pacifisten hebben gemengd, maar veeleer van een weloverwogen en goed georganiseerde strategie die het functioneren van de staat wil omverwerpen".

Op indymedia italië gelooft niemand dat dit het werk zou kunnen zijn van anarchisten, ‘black bloc's' of andere antiglobalisten. De strategie van onopgeëiste bomaanslagen staat in de Italiaanse geschiedenis immers goed bekend als de gekende "strategie van het onveiligheidsgevoel (strategia della tensione)", die in het verleden al heel vaak werd gebruikt om de linkse oppositie verdacht te maken en een verhoogde repressie te verantwoorden. Oh zo toevallig werd een theaterstuk over de geschiedenis van de ‘strategia della tensione', dat gisteren in Milaan in première moest gaan, op het laatste moment verboden. Heeft men misschien schrik dat de jongste generaties op de hoogte zouden worden gebracht van de zwartste pagina's uit de Italiaanse geschiedenis ? Politieke censuur zei u ?

Ook de techniek van de dubbele bom – "met het risico op slachtoffers bij de politie" - is een bekende techniek van de ‘strategia della tensione'. Telkens is er ook het verhaal van agenten "die op het nippertje zijn ontsnapt aan verwondingen" of "die licht gewond werden door de aanslag". Deze keer was er blijkbaar een patrouille (oh zo toevallig) in de buurt toen de eerste bom ontplofte in het parkje dat (oh zo toevallig) genoemd werd naar een magistraat die om het leven kwam bij een aanslag van de Rode Brigade. "Toen de agenten na de eerste ontploffing poolshoogte wilden nemen bleek de ingang van het parkje (oh zo toevallig) afgesloten en moesten ze dus omrijden naar een andere ingang. Ondertussen is ‘gelukkig voor hen' de tweede bom ontploft." - aldus het persbericht van het politiecommissariaat :-).

Er zijn dus redenen om aan te nemen dat deze bomaanslag de laatste stap is in de criminaliseringsstrategie van de Italiaanse autoriteiten. De volgorde zou steeds dezelfde zijn : sociale onrust – verzet – de groei van een beweging – repressie – arrestaties – bomaanslag. De volgende stap is het afnemen van de burgerrechten, iets wat de manifestanten tijdens de protesten tegen de G8 reeds overkwam. Ook rond de G8 zijn er immers reeds – weliswaar kleinere – pogingen geweest om de keiharde repressie te verantwoorden via een (onopgeëiste !) bomaanslag. Vlak voor de G8 werd in Venetië een bombrief geleverd en ook na de G8 was er een bomaanslag, waarbij de videocamera's op de plaats van de aanslag (oh zo toevallig) juist op het moment van de aanslag kapot waren. In verband met de aanslag van zondag verwijst de commissaris van Genua naar de bombrief vlak voor de G8, "die de gekende rellen in Genua tot gevolg had".

Er zijn eveneens redenen om aan te nemen dat deze (georchestreerde ?) aanslag de bedoeling heeft om het pacifistisch verzet alsnog om te keren en te provoceren tot geweld. Nu zaterdag is een grote nationale betoging gepland tegen de arrestatie van 23 antiglobalisten vorige week. Een enorme opkomst wordt verwacht, net zoals op de betoging in Cosenza van 23 november jongstleden (tegen de eerste arrestaties van antiglobalisten) toen 60.000 mensen kwamen opdagen. Bovendien roept de grootste vakbond in Italië (CGIL) op voor de nationale betoging van zaterdag in Genua. (NB in mei jl. bracht de CGIL in Rome 3 miljoen mensen op de been tegen een arbeidswethervorming van Berlusconi !). De regering Berlusconi is als de dood voor de aansluiting van de massaal protesterende en stakende Fiat arbeiders bij de antiglobalisten.

De aanslag komt dus niet toevallig 1 week voor de betoging. En inderdaad : er worden reeds pogingen ondernomen om de betoging van zaterdag in Genua te verbieden. Plinia, vicepresident van Liguria, de streek rond Genua, vroeg aan de fascist Fini om te vragen "of men op basis van de aanslag niet overweegt de betoging in Genua af te schaffen" "We moeten dringend maatregelen nemen tegen deze spiraal van geweld en zaterdag alle ordediensten op de been brengen om de veiligheid van de burgers van Genua te garanderen". "We moeten er alles aan doen om te verhinderen dat deze spiraal van geweld opnieuw leidt tot de tragische gebeurtenissen die de inwoners van Genua reeds hebben ondergaan tijdens de protesten tegen de G8"

Voilà, zo gebeurt dat dus in een fascistisch land : er zijn geen bewijzen van enige betrokkenheid van antiglobalisten in deze aanslag en er wordt al om maatregelen gevraagd. Eerst de arrestaties, dan bommen, dan een betogingsverbod, nu nog de afschaffing van de burgerrechten en het plaatje is compleet.

Op indymedia Italië bestaat er geen twijfel over het feit dat de aanslag in Genua enkel en alleen is bedoeld om de beweging te verdelen die in Italië de laatste maanden op een erg ontstuimige wijze is gegroeid. "De aanslag in Genua is het duidelijk en onrustmakend bewijs dat noch de Italiaanse regering, noch haar sponsor - de VS -, de situatie van sociaal conflict in tijden van economische recessie nog langer tolereert en tot alles in staat is om de sociale oppositie tegen de oorlog en tegen de onpopulaire maatregelen het zwijgen op te leggen."

Het is bijna zoals in Antwerpen
by han Tuesday December 10, 2002 at 01:46 PM

Het is bijna zoals in Antwerpen

inderdaad
by lize Tuesday December 10, 2002 at 01:57 PM

Inderdaad... Verhofstadt trad met zijn AEL actie reeds in het voetspoor van zijn voorbeeld Berlusconi, ik verwacht dus dat hij ook de volgende fase van de Berlusconi strategie kopieert (geholpen door de Mossad waarschijnlijk)...

Italian police planted petrol bombs on G8 summit protesters
by arty Tuesday December 10, 2002 at 02:02 PM
arty@ARTivisme.net

Italian police planted two Molotov cocktails in a school where anti-globalisation pro-testers were sleeping to justify a brutal crackdown during last year's G8 summit in Genoa.

A policeman has confessed that he planted the explosives following a year of acrimony over the handling of security at the summit where a protester was shot dead by the police.

"I brought the Molotov cocktail to the Diaz school. I obeyed the order of one of my superiors," the 25-year-old unnamed officer told prosecutors investigating the summit. The Molotov cocktails were planted in the school to justify the police raids on the school, he said.

Read the all article -->
http://news.independent.co.uk/europe/story.jsp?story=319760

"Carlo è vivo"
by lize Tuesday December 10, 2002 at 03:47 PM

Aanvulling bij bovenstaande tekst :

In de italiaanse krant 'Il Manifesto' lees ik dat het parket de antiglobalisten verdenkt om wille van een grafitti tekst "Carlo è vivo" (Carlo leeft !) op de plaats waar de bom is ontploft. De krant trekt dit "bewijs" echter onmiddellijk in twijfel, aangezien deze tekst in zowat heel Genua (en in heel Italië !) op de muren staat. Bovendien lijkt het erop dat in het bewuste parkje naast het commissariaat (waar de bommen in 2 vuilbakken werden verstopt) de tekst er al enkele dagen stond.... 'Toch maar proberen' moeten de Italiaanse geheime diensten hebben gedacht...

het is zover, aanslag opgeëist...
by lize Tuesday December 10, 2002 at 04:12 PM

De aanslag is zojuist opgeëist, getekend "De brigade van de 20ste juli".

De voorspelling is dus uitgekomen, alles wordt nu in de schoenen van de antiglobalisten geschoven. Men zat er niet ver naast met "De brigade van Carlo Giuliani..."

Meer nieuws over het opeisen van de aanslag straks in een artikel.