arch/ive/ief (2000 - 2005)

Na de vrijlating van Abou Jahjah: AEL sterker dan ooit.
by AEL Monday December 09, 2002 at 11:44 AM
headquarters@arabeuropean.org

Na de vrijlating van Dyab Abou Jahjah, en de vernedering die dit meebracht voor de Belgische regering en politieke klasse, is het nu tijd om het werk zoals gewoonlijk te hervatten.

Abou Jahjah was een politiek gevangene en de beschuldigingen tegen hem zijn politiek geïnspireerd. Dit is niet alleen de mening van de AEL en zijn aanhangers, maar ook van grote delen van de bevolking, zowel Arabieren als niet-Arabieren. Meer dan 200 academici en intellectuelen schreven een open brief om zijn vrijlating te eisen, en grote segmenten van de publieke opinie in België en het buitenland werden gemobiliseerd om deze eis te steunen. Gelukkig hield het gerechtelijke apparaat het hoofd koel en trapte het niet in de val van emotie-politiek en paniek, zoals de politieke klasse deed. De rechtbank besliste dinsdag dat het geen enkele reden zag om Abou Jahjah langer aan te houden, ondanks het feit dat de openbare aanklager volhield dat hij een gevaar is voor de openbare orde.

Na Abou Jahjah's vrijlating hield de AEL een persconferentie waar broeder Abou Jahjah zijn beslistheid toonde om door te gaan op de duidelijke en activistische lijn ter verdediging van onze gemeenschap en volk, voor gelijke rechten en een rechtvaardige wereld. De AEL voorzitter verklaarde ook dat onze organisatie zal doorgaan met zijn plannen om deel te nemen aan de komende parlementsverkiezingen in 2003. De AEL zal samen met andere partners een verkiezingslijst presenteren voor zowel kamer als senaat. De AEL zal ook doorgaan met al zijn andere initiatieven, inclusief de burgerpatrouilles in de stad Antwerpen, die erop gericht zijn mensen te informeren over hun rechten tegen politiegeweld en om zaken van die aard te documenteren.

De anti-democratische sfeer in België en de hysterie van de politieke klasse tegen Arabische en moslim activisten zal ons niet intimideren, evenmin als de onrechtvaardige repressie en heksenjacht die door de extreem-rechtse en zionistische retoriek worden aangespoord.

De Arabisch-Europese Liga is nu onbetwistbaar de stem van de stemlozen onder onze Arabische en moslimbroeders. Deze onafhankelijke en eerlijke stem zal niet het zwijgen worden opgelegd. De AEL is niet Abou Jahjah, en als er iets is bewezen door de gebeurtenissen van vorige week, is het dat de organisatie operationeel kan blijven en zelfs actiever en creatiever wordt, ondanks de gevangenschap van zijn leider. Men kan Abou Jahjah in de gevangenis steken, maar men kan ons niet weerhouden de weg naar waardigheid en gelijke rechten die we met hem zijn gestart verder te zetten.

De Arabisch-Europese Liga staat open voor dialoog, maar alleen als deze dialoog in wederzijds respect kan gebeuren. We zijn bereid met iedereen te praten, maar we zijn niet bereid onze legitieme eisen te laten vallen, juist maar om te ‘mogen praten'. Dialoog is geen doel op zich, het is een instrument voor het doel van rechtvaardigheid en vrijheid. Vraag ons dus niet om het doel te laten vallen ‘omwille van het instrument'.

De AEL feliciteert zijn leden en millitanten voor de hoge graad van zelfcontrole die ze aan de dag legden tijdens de opsluiting van broeder Abou Jahjah. Blijf waakzaam en sta klaar om te mobiliseren op elk moment. De strijd gaat door.