arch/ive/ief (2000 - 2005)

Oproep voor grote betoging in Genua op zaterdag 14 december
by Genova (vertaald door Lize) Monday December 09, 2002 at 11:24 AM

Het Genua Sociaal Forum, het Comité Piazza Carlo Giuliani, het Comité voor de waarheid en de CGIL (nvdr de grootste Italiaanse vakbond) roepen op voor een dag van contrainformatie en mobilisering deze zaterdag 14 december in Genua.

Het is duidelijk dat met de arrestaties van enkele dagen geleden en de seponering van de zaak tegen Mario Placanica men het hoofdstuk Genua zo vlug mogelijk wil afronden en uit het geheugen wissen en wil vermijden dat er een gedetailleerd onderzoek komt naar de verantwoordelijkheid van de ordediensten bij de gebeurtenissen in juli 2001.

Wij gaan daar absoluut niet mee akkoord.

Samen met talrijke burgers van dit land en van de hele wereld vragen wij reeds 17 maanden waarheid en gerechtigheid over de gebeurtenissen van Genua. We zullen niet toelaten dat het onderzoek opnieuw wordt gesloten en er een nieuwe zwarte pagina in de geschiedenis van Italië wordt geschreven. Wij kunnen niet aanvaarden dat het parket van Genua haar onderzoek eenzijdig heeft gericht op de manifestanten en niet eens een hypothese formuleert over een onderzoek naar de misdadige en repressieve manier waarmee de ordediensten, gewapend met pistolen en gas, zijn opgetreden tijdens de betogingen tegen de G8.

Wij vragen nog maar eens de onmiddellijke oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie over de gebeurtenissen in juli 2001, want wij kunnen onmogelijk vergeten wat er is gebeurd en wij zullen niet toelaten dat enkel en alleen het gerecht bevoegd is de geschiedenis van deze verschrikkelijke dagen te schrijven. We vragen duidelijkheid over de politieke verantwoordelijkheid van diegenen die de opdracht hebben gegeven voor het optreden van de ordediensten tijdens die dagen. Wij willen weten wie verantwoordelijk is voor de opheffing van de burgerrechten van duizenden personen en wie verantwoordelijk is voor het slaan, folteren en gijzelen van vreedzame en ongewapende manifestanten.

We veroordelen eveneens de onwettige en intimiderende voorlopige hechtenis van de personen waartegen een onderzoek loopt, en dit anderhalf jaar na de feiten.

Op zaterdag 14 december 2002 nodigen we iedereen uit om op een grote nationale betoging waarheid en gerechtigheid te vragen over Genua, om te protesteren tegen het steeds stijgend klimaat van criminalisering de afwijkende mening in dit land en om nog maar eens onze eisen te benadrukken die ons reeds samenbrachten in Genua, in Firenze en in Cosenza en in Turijn.