arch/ive/ief (2000 - 2005)

Italië : de 23 gearresteerden van operatie "Delta"
by lize Sunday December 08, 2002 at 01:23 AM

De 23 antiglobalisten die op 4 december onder de codenaam "Delta" werden gearresteerd behoren deze keer niet - in tegenstelling tot de arrestaties van 15 november- tot 1 bepaald (geografisch) netwerk van activisten. Evenmin bevinden zich onder de 23 gearresteerden bekende woordvoerders van de beweging. Deze keer heeft het Italiaanse gerecht niet één bepaald segment van de beweging geviseerd, maar losse individuen uit verschillende Italiaanse steden. Na het gezichtsverlies over de vrijlating van de eerder gearresteerden wordt deze keer nergens verwezen naar "het behoren tot een subversieve organisatie" en evenmin is er sprake van een "georganiseerd" black block. Alle gearresteerden worden beschuldigd van specifieke feiten en werden volgens het dossier geïdentificeerd aan de hand van het in beslag genomen beeldmateriaal.

De beschuldigingen luiden vernieling, plundering, brandstichting, fabricatie, bezitten en dragen van explosief materiaal, het bezitten en dragen van oneigelijke wapens, verzet en geweld tegen openbare ambtenaren. De beschuldigingen slaan op de vernieling van de supermarkt "Di per di" , van een bezinestation, van ruiten van banken. Ook de vernieling en brandstichting van een politiecombi, van verscheidene auto's en van afvalcontainers behoren tot de beschuldigingen van het 139 pagina's dikke dossier. Ieder moment, iedere episode waarin gewelddadige praktijken werden verricht is vakkundig en nauwkeurig in kaart gebracht aan de hand van duizenden foto's en honderden uren beeldmateriaal (van politiediensten, van tv cameramensen, maar ook van privé personen en van in beslag genomen bandjes van manifestanten, o.a. van indymedia). Ook staat bij iedere episode het bedrag vermeld van de schade die werd aangericht.

De identificatie van de gearresteerden gebeurde op basis van kledij en accessoires (tatoeages, piercings, maar ook rugzakjes etc.) en aan de hand van het "antropometrisch" profiel van de verdachten. Dit betekent bijvoorbeeld dat op basis van het beeldmateriaal de afstand tussen ogen en neus werd berekend en de vorm van de wenkbrauwen in kaart gebracht. De advocaten van de beschuldigden wijzen er echter op dat de identificatie van hun cliënten enkel is gebeurd op basis van zeer twijfelachtige beelden en slechts in één geval op basis van een getuigenis. De beelden zijn bovendien zeer vluchtig en duizenden keer vergroot.

Onder de gearresteerden in Italië bevinden zich zowel mensen uit het anarchistisch milieu als uit de radicale sindacale beweging (Cobas) en uit de beweging voor 'burgelijke ongehoorzaamheid' (Disobbedienti), elk op zich losstaande groeperingen met andere accenten. Toch meldt het aanhoudingsbevel dat "de beschuldigden behoren tot wat men de 'meest gewelddadige zijde' van de beweging kan noemen, aangezien ze allen aanleunen bij het anarchistische milieu".

De consternatie is groot omdat tussen de duizenden foto's van het dossier nergens één foto is te vinden van het politiegeweld. Op geen enkele plaats wordt verwezen naar de plotse, koude en gewelddadige charge van de politie tegen de vreedzame betoging van de "Disobbedienti" in via Tolemaide op 20 juli. Er wordt in het dossier geen rekening gehouden met de context van de betogingen : duizenden manifestanten werden op 20 juli plots geconfronteerd met een nooit geziene en totaal onverwachte uitbarsting van politiegeweld. Het is ook pas na deze charge dat de vernielingen vanwege de manifestanten uit de hand zijn gelopen. Bovendien wordt er in het dossier nergens verwezen naar de klacht die is ingediend over infiltranten van de politie die vermomd als manifestanten deelnamen aan de vernielingen. In het dossier wordt slechts over 'infiltranten' gesproken als ze het hebben over de 'Tute bianche' die zich bij het 'black bloc' hebben 'geïnfiltreerd' en aangesloten.

Wie werd aangehouden en waarvan werden ze beschuldigd ? Ik haal mijn informatie hieromtrent uit 2 italiaanse kranten : 'La Repubblica' en 'Il Manifesto', beiden van 5 december.

De 9 activisten die in voorlopige hechtenis zitten :

Carlo Arculeo (25, Palermo) : wordt onder meer beschuldigd van diefstal, 200 studenten hebben reeds betoogd voor zijn vrijlating

Stefano Caffagnini (27, Parma), als enige herkenbare beschuldigd van een zware aanslag op een politieman (die echter na 5 dagen weer gezond werd verklaard), eveneens beschuldigd van betrokkenheid bij de incidenten in de Via Tolemaide. Hij werd geïdentificeerd op basis van een tatoeage op zijn linkerarm, te zien op een foto die door de Italiaanse politie werd genomen tijdens de herdenking van Carlo Giuliano in juli dit jaar.

Marina Cugnaschi (37, Milaan), gelinkt aan krakersbeweging, volgens het dossier werd ze gefilmd bij het afbreken van een bloemperk en gesignaleerd bij de vernieling van 2 banken, een supermarkt en bij de aanslag op de gevangenis van Marassi

Vincenzo Vecchi (29, Milaan), gelinkt aan krakersbeweging, beschuldigd van het in brand steken van de wagen van een nachtwaker, die -zo vermeld 'La Repubblica' - uit het raam van zijn woning met zijn pistool in de lucht schoot om de 'black blocks' te verjagen"

Dario Ursino (24 anni, Messina)

Carlo Cuccomarino (40, Reggio Calabria) : leraar, geeft les aan gevangenen en scholieren op leercontract, is gelinkt aan 'Disobbedienti'

Alberto Funaro (Roma), werkt bij de post en is gelinkt aan 'Radio Onda Rossa' een historische links-radicale radiozender uit Rome, die tijdens Genua samenwerkte met 'Radio Gap' die samen met indymedia Italië verslag uitbracht van de gewelddadig blitz op de Diaz school. Zijn broer vertelde dat de politie bij de arrestatie een foto toonde van een volledig in het zwart geklede persoon, met op de t-shirt een witte insigne. Zo'n t-shirt hebben ze niet gevonden, maar toch werd Alberto gearresteerd. Alberto wordt beschuldigd van betrokkenheid bij 9 episodes van vernieling en plundering op banken, supermarkten en stedelijk meubilair.

Francesco Puglisi (28 anni, Catania), leider van het sociaal centrum 'Guernica-Fabrik'.Volgens de kranten bevindt hij zich in een 'lastig parket' omdat hij banden zou hebben met een vereniging die genoemd wordt in een moordzaak en omdat hij reeds veroordeeld is voor 1 jaar effectief voor het bezit van 6 kg dynamietstaven. Deze zaak wordt echter sterk betwist aangzien het dynamiet niet werd gevonden in zijn woonst, maar in de gemakkelijk toegankelijke kelder van het appartementsgebouw in de wijk 'San Cristoforo', geboorteplaats van maffiabaas Nitto Santapaola. In deze wijk zou al wie op zoek gaat naar wapens ze zowat overal kunnen vinden. Puglisi werd geïdentificeerd aan de hand van een getuigenis van een amateur-fotograaf die vermeldde dat zijn bijnaam 'molotov' zou zijn, alhoewel zijn vriendin dit ten stelligste ontkennen. De zwaarste beschuldigingen in het dossier zijn ook aan zijn adres : hij zou aanwezig geweest zijn bij 6 episodes van geweld (brandstichting, vernieling van 3 financiële instellingen, een reisbureau en een autosalon). Zijn identificatie gebeurde op basis van zijn kledij, tatoeages, piercings, een litteken op zijn mond en de vorm van zijn wenkbrauw

Mauro Degli Innocenti (46, La Spezia) : was niet thuis op het moment van de arrestatie en is 'onvindbaar'

Staan onder huisarrest of moeten op 1 plaats blijven en zich regelmatig bij de politie aangeven :

Antonio Valguarnera (21) : beschuldigd van het stelen van een vespa en van het plegen van geweld op verscheidene plaatsen, samen met Carlo Arculeo (die in voorlopige hechtenis zit).

Massimiliano Monai (barman uit Genua) is de man 'met de balk' die vlak voor de moord op de 'piazza Alimonda' in de buurt van Carlo Giuliano was, wordt beschuldigd van de vernieling en verbranding van een politiecombi

Eurialo Predonzani (Genua ?) was eveneens in de buurt vlak voor de moord en is vele keren te zien op de talrijke heruitzendingen van de beelden vlak voor de moord. Hij wordt beschuldigd van dezelfde feiten als Massimiliano Monai, maar bevindt zich in Berlijn en wordt in het dossier als 'voortvluchtig' genoemd.

Omid Firouzi Tabar (Padua) woordvoerder van de de antiglobalistische studentenbeweging, gelinkt aan 'Disobbedienti'

Frederico Da Re (Padua), samen met Omid Firouzi Tabar beheerder van het sociaal centrum in Padua, waartoe ook Luca Casarini behoort, de bekende woordvoerder van 'Disobbedienti'.

Angelina Cartella di Gallico (Reggio Calabria), gelinkt aan 'Cobas', vrijdag werd in Reggio Calabria betoogd voor haar vrijlating

Nando Grassi (52, Palermo), docent aan de normaalschool van Palermo

(over de zes andere gearresteerden heb ik geen nieuws)

De advocaten van de legal teams hebben reeds verzet aangetekend bij de hechtenis van deze beschuldigden. Volgens hen is er geen geldig motief om deze 9 nog langer vast te houden. Een jaar na de feiten is er immers geen ontsnappingsgevaar (de gearresteerden wisten reeds lang dat er een onderzoek tegen hen liep) en er is evenmin een risico op het doen verdwijnen van bewijsmateriaal. Bovendien wijzen de advocaten erop dat de beschuldigingen tegen sommigen heel algemeen zijn en erg vaag blijven. Om het gewelddadige karakter van sommigen te staven neemt het dossier op verschillende plaatsen immers genoegen met de vermelding dat de beschuldigden "tot het anarchistisch milieu" behoren. Volgens het parket is de opsluiting van de gearresteerden meer dan 1 jaar na de feiten verantwoord "wegens het gevaar van nieuwe geweldpleging bij toekomstige betogingen" en "omdat ook roofovervallers worden opgesloten als ze geïdentificeerd worden 1 jaar na de feiten".

Dat alle betogingen in Italië na Genua volledig vreedzaam zijn verlopen wordt door het gerecht handig verzwegen, opnieuw worden de antiglobalisten voorgesteld als terroristen en bandieten, in een zoveelste poging om de beweging alsnog te criminaliseren. Het lijkt er sterk op dat men met de arrestaties van deze 23 beschuldigden en de seponering van de zaak tegen Placanica en tegen de 93 slachtoffers van de razzia in de Diaz school, het hoofdstuk 'Genua' wil afsluiten en met de publieke herinnering dat het geweld in Genua slechts van één kant kwam : van een beweging die 'in wezen' gewelddadig is. Na het succes van Firenze en van de vrijlating van de eerder gearresteerden wordt de beweging in Italië opnieuw in de verdediging geduwd en verplicht een standpunt in te nemen over het geweld van sommigen tijdens Genua. Het gerecht en de regering wil blijkbaar niets liever dan dat er weer volop wordt gediscussieerd over gewelddaden, zodat er geen ruimte meer overblijft om ook een debat te voeren over de inhoudelijke eisen van de beweging.