arch/ive/ief (2000 - 2005)

"Het fenomeen AEL" op Studio Brussel
by Carline Saturday December 07, 2002 at 10:51 PM
carline.vanhie@belgacom.net 056/505 809 - 0498/48 36 11

Vanmorgen hoorde ik op de radio dat men op de website van Studio Brussel zijn mening kon geven over AEL. Tussen de hoofdzakelijk racistische Vlaams Blok-praat postte ik mijn mening. Zopas werd ik opgebeld door Studio Brussel dat ze mij morgen zondag tussen 10 en 11 zullen opbellen hierover, om mijn versie te laten horen op de radio.

Ik postte het volgende op de website:

Carline - 7 december 2002 - 11:16
"Jullie zijn er blijkbaar allemaal mooi ingelopen. De AEL is helemaal niet extremistisch, ze zijn Belgische Arabieren die trots zijn op hun afkomst, en hun eigen cultuur en godsdienst willen behouden binnen de Belgische wetten en democratie (cfr. de zwarte Malcolm X: "I'm black and I'm proud", die trouwens Abou Jahjah's grote voorbeeld is). Als in een niet-Europees land een minderheid zijn eigenheid niet mag behouden (cfr. Koerden in Irak of Turkije), dan spreekt iedereen daar schande over, maar in eigen land moet men opgaan in de massa, anders is men een extremist. Over de betoging van 10 november ging het in de media enkel over de rellen. Ik was erbij, maar heb geen rellen gezien, alleen politie die migranten insloot, provoceerde en willekeurig sloeg en oppakte. Toen iemand dit wou fotograferen, werd zijn filmrolletje door de politie afgenomen en vernietigd. Wie als autochtoon in de weg stond, deelde soms ook in de klappen. In Nederland is er een onderzoek geweest over de Belgische media (een artikel dat ook door het Franse "Le Monde" is overgenomen), en wat blijkt? Als een journalist iets zegt wat de regering niet bevalt, belt Verhofstadt hem op om te dreigen dat hij voor geen enkele politieke gelegenheid nog een uitnodiging zal krijgen (m.a.w. broodroof !) Bij de rellen in Antwerpen na de (ongetwijfeld racistische !) moord op Mohammed Achrak, was Dyab pas 2 uur na het begin van de rellen ter plaatse, dus hij was zeker de aanstoker niet. Maar Verhofstadt speelt onder één hoedje met Bush, en wil de tegenstand voor een oorlog tegen Irak (het platform StopUSA, waarbij de AEL samenwerkt met een 20-tal andere organisaties, waaronder autochtone organisaties) al op voorhand uitschakelen. Wat Dyab Abou Jahjah zelf betreft: hij is gedreven, recht voor de raap, neemt geen blad voor de mond, is niet hypocriet, hij is integer en consequent. Je zal hem nooit op tegenstrijdigheden betrappen om de mensen milder te stemmen, en hij zal niet afwijken van zijn idealen, dus hij is van het soort zoals er meer politiekers zouden moeten zijn. Hij is steeds bereid tot dialoog (gezien de vele debatten die hij al gevoerd heeft), maar de regering wil niet met hem praten. Een migrant moet braaf en onderdanig zijn, en enkel zijn plicht doen. Maar het wordt tijd dat ze ook dezelfde rechten krijgen, en als normale burgers behandeld worden ! En Verhofstadt verwijt de islam dat ze niet democratisch zijn, maar sluit zelf iemand op omdat hij zijn mening durft uiten. Who's next? Na Dyab de antiglobalisten, vakbondsleden, vredesactivisten... ? Kan iedereen die op straat durft komen voor zijn mening, binnenkort opgepakt worden? Gevaarlijk precedent, vind ik persoonlijk. Eventjes ter info: ik ben geen migrante, en ook niet extreem-links, hoewel ik het met beide groepen goed kan vinden. Ik ben gewoon iemand die kritisch is, en eerst de zaken bestudeert vooraleer te oordelen, ook via alternatieve media."


Ik kreeg hierop de volgende reacties:

· kandidaad - 7 december 2002 - 17:53
Carline; gij zijt waarschijnlijk zo'n even naieve trut die graag ne sluier rond hare kop trekt en dan zo'n lieve AEL-er trouwt en dan 2 jaar later staat te bleiten op TV dat die er vandoor is met de kinnekes. goe probeeerd !
· matthias - 7 december 2002 - 14:24
Carline op de vorige pagina, volgens mij zijde gij al moslim geworden, ge zit er althans nie ver vanaf. Ik zal U één ding zeggen, ik ben geen racist en kan persoonlijk met de individuen uit andere streken om, maar in groep heb ik er precies niks meer tegen te zeggen. Vanmij mag de moslimgemeenschap een spreekbuis hebben, maar niet het kl*te AEL die niets als populistische peptalk verkoopt en daarmee het onderste van de moslimmaatschappij achter zich haalt. En ik zou nog zeggen, goed gedaan meneer Abu, Het Vlaams blok wint meer stemmen dankzij U. Kom hier niet de profeet uithangen, ik zou zeggen, we betalen uw ticket naar je thuisland, ga daar voor uw 30 vrouwen werken. Ik zal op de luchthaven staan, ook met een bordje, maar dan wel " Abu Dada !!!! "
· ikzelve - 7 december 2002 - 12:33
Carline wa voor een stom wicht zijt gij jong ! Zijt gij dan écht zo dwaas da gij die mannen, zeg maar beesten, geloofd ? allemaal tegen de muur ja !!!

Ik heb me dan maar terug verdedigd door het volgende te antwoorden:

· Carline - 7 december 2002 - 19:08
Aan "Kandidaad", "Matthias" en "Ikzelve" IJzersterke argumenten hebben jullie! Mij "stom wicht" of "naïeve trut" noemen is het enige wat jullie kunnen bedenken. Kunnen jullie niet op tegen mijn argumenten, misschien? Voelen jullie je in het nauw gedreven? Ik heb er geen problemen mee dat er kortzichtige mensen als jullie rondlopen in dit land, maar ik hoop alleen dat jullie nog geen 16 of 18 jaar zijn, maw dat jullie nog niet mogen stemmen, want anders ziet het er hier niet rooskleurig uit. Op bijna dit hele forum (op een paar uitzonderingen na) zag ik enkel hatelijke opmerkingen, zonder dat men weet waar AEL voor staat. Dat ik die "beesten" geloof, zeg je. Ik heb voor zover ik weet, behalve met Achmed Azzuz, nog met geen enkele AEL-er gesproken. Wat ik vertel, zijn zaken die ik met mijn eigen ogen gezien heb (en ja, ik draag een goeie bril !) En ik ben geen moslim, ik draag geen sluier, hoewel het wel aangenaam zou zijn in zo'n koud weer, maar als ik zou trouwen, zou het mij niet uitmaken of het een AEL'er is of niet, 'k zou alleen nooit kunnen samenleven met zo'n fascistische kortzichtigaards als jullie (maar dat gevoel is wederzijds, vermoed ik). En beste Matthias, laat ik duidelijk zijn: je bent WEL racist, alleen besef je het nog niet. Maar je bent in ieder geval veel beschaafder dan die twee andere, die zich direct verlagen tot een persoonlijke aanval.
------------------------------------------------------------

Zopas rond 22u30 (een mens kan ook nooit eens rustig slapen!) kreeg ik een telefoontje van Studio Brussel dat ze mij morgen tussen 10 en 11 willen opbellen voor de uitzending van "Ultimatum". Als er mensen zijn (ook AEL'ers) die iets aan mijn standpunt willen toevoegen, geef me dan zo vlug mogelijk commentaar, want ik zou niet willen dat ik onjuistheden of onvolledigheden ga vertellen.

Beste Carline
by TUc Sunday December 08, 2002 at 12:14 AM


Dit interview met JahJah is een must! Het is steengoed, echt waar. Wel vijntien paginas', maar meer dan de moeite:

http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=41507

groeten,
TUc

zo zie je maar hoe racistisch Vlamingen zijn
by elChe Sunday December 08, 2002 at 12:15 AM

wedden dat ze op die manier doorgaan morgen als ze je bellen en wedden dat je je achteraf leeg, onbegrepen en alleen zal voelen, toch proficiat voor je aanhoudendheid, de aanhouder wint zeggen ze, alleen weten we nog niet in welke staat we er altijd uitkomen

Doe zo voort Carline
by Dirk Adriaensens Sunday December 08, 2002 at 12:18 AM
sos.irak@skynet.be

Schitterend, Carline!
Ik wens je al het succes dat je kan helpen om de waarheid en de rechtvaardigheid te doen zegevieren. Maar ik twijfel er niet aan dat je je "mannetje" zal kunnen staan. En het zal nodig zijn, met al die racistische opmerkingen. Geef er een lap op, daar op Studio Brussel. Alle Iraq Peace Inspectors duimen voor jou.
Dirk.

veel succes
by Zaki Sunday December 08, 2002 at 12:45 AM

veel succes morgen! Laat je niet afblaffen!
groetjes! en vergeet niet een verslag te geven van het interview hier op indymedia!

zaki

Succes!
by Corneel Sunday December 08, 2002 at 12:47 AM

Doe het goed morgen, Carline. Hopelijk kan ik luisteren.

Hoewel ik niet achter Jahjah sta (ik zie geen oplossingen in hetgeen hij aanreikt: quota's, met opgeklopte trots terugplooien op de eigen cultuur waar je op tal van punten niet echt fier over kunt zijn...), denk ik wel dat de media hem verschrikkelijk diaboliseren - inclusief ministers met het oog op de komende verkiezingen. Soms doet hij het zichzelf wel een beetje aan, vind ik (bvb. door te dreigen met een illegale betoging van 10000 man waar Lamine 'mee gaat lachen'). Het is fijn dat er door mensen zoals jij wordt ingegaan tegen die foute demoniseringscampagne.

NB: Wat ik -en met mij wellicht een hoop mensen- on(opr)echt vind aan Jahjah is dat hij spreekt in naam van allochtone moslims die hier geboren en getogen zijn terwijl hij dat zelf niet is. Ik mis ook kritische geluiden bij AEL ten aanzien van de onderdrukking van o.a. Koerden en Berbers (ook in België). Dit alles maakt hem in mijn ogen vaak ongeloofwaardig. Hoewel ik -zoals wellicht ook een hoop mensen- bepaalde van zijn kritieken deel: moslims die hier geboren en getogen zijn worden inderdaad nog steeds niet als gelijkwaardig aan blanke Belgen bezien en krijgen meestal onterecht minder kansen.

Studio Brussel: verrassend positief !
by Carline Sunday December 08, 2002 at 11:39 AM
carline.vanhie@belgacom.net

Ik ben toch niet opgebeld geweest door Studio Brussel, en ik heb zelf ook niet gebeld , omdat alles wat ik wou vertellen, al gezegd was. Maar ik was aangenaam verrast door de commentaren. Zelfs de Antwerpenaars zelf namen het min of meer op voor de AEL. Enkel de Vlaams Blokkers durfden zich blijkbaar niet laten horen. Mensen verwijten maken op een forum, dat kunnen ze wel, maar verder dan dat durven ze niet gaan. Ik denk dat de media zelf begint te beseffen dat ze te ver zijn gegaan, en dat ze hun geloofwaardigheid verliezen. Gisteren en vandaag zijn er ook al objectieve reportages over Irak (Scott Ritter), dus ik begin weer goede hoop te krijgen.
En volgende week op Studio Brussel (weer zondag tussen 10 en 11) komt Dyab zelf aan het woord.
En beste elChe, in tegenstelling tot wat je zei, voel ik me voor het eerst in weken niet meer leeg, onbegrepen en alleen. Zouden de aanhouders van onze kant misschien toch aan het winnen zijn?

Rechtzetting
by Corneel Sunday December 08, 2002 at 11:39 PM

Ik ben er intussen (dankzij het uitgebreide interview met Dyad Abou Jahjah door studenten van Platijnhogeschool op deze website) achtergekomen hoe AEL, en meer bepaald Jahjah, staat ten aanzien van Koerden en Berbers (ook in België). Ik vind dit OK en wens mijn negatieve commentaar hieromtrent in mijn bovenstaande posting dan ook in te trekken. Voor de rest raad ik iedereen aan dit interview te lezen.