Exclusief : Philips-Hasselt kreeg fiscaal voordeel by raf Saturday December 07, 2002 at 01:21 PM |
raf.custers@euronet.be 0476-954290 |
Philips-Hasselt heeft begin 2002 een fiscaal cadeau gekregen van de Limburgse overheid, of meer bepaald de NV. Research Campus Hasselt die aan Philips kantoorruimte verhuurde. Dat huurcontract werd omgezet in een leasing-contract zodat Philips de BTW in mindering kon brengen en dus een lager belastbaar inkomen aangaf. Het cadeau is verleend bijna een jaar voor de electonicareus Philips op 3 december aankondigde zijn fabriek in Hasselt te sluiten. Door de sluiting verliezen in Hasselt van nu tot einde 2003 zo'n 1200 mensen hun job.
Op vraag van Philips heeft de NV. Research Campus Hasselt een kantoorgebouw van 15.000 m2 neergezet vlak naast de Philips-fabriek. Dat gebouw is pas onlangs afgewerkt. Philips zou het gebouw oorspronkelijk helemaal huren. Later kwam er een huurcontract voor 10.000 m2 oppervlakte. Volgens Jean Vandeputte van de NV. RCH is dat huurcontract begin dit jaar omgezet in een leasing-contract, hetgeen Philips een fiscaal voordeel opleverde. Het voordeel zit in het feit dat op leasing BTW wordt aangerekend die door Philips afgetrokken kan worden van het belastbaar inkomen. Op huur geldt geen BTW (en huur kan in de belastingsaangifte enkel als onkost worden ingebracht). Volgens Vandeputte geeft het nieuwe contract de NV. RCH wel een steviger garantie dat Philips wel gedurende 15 jaar als gebruiker aan de RCH-site gebonden is, ook nu het aangekondigd heeft te stoppen met zijn activiteiten in Hasselt.
Op het ogenblik van de contractwijziging wist Philips vermoedelijk al dat het uit Hasselt zou weggaan. Het was toen allicht nog een kwestie van maanden vooraleer de multinational in Hasselt "het licht zou uitdoen". Want ook al speelt Philips in Hasselt al jaren met flexibele tewerkstelling, in 2001 zette het bedrijf een echt offensief in tegen het personeel in Hasselt. Eerst moeten er namelijk al 180 vasten, 191 tijdelijken en 221 interims aan de deur. In februari 2002 werden ruim 270 vasten en interims afgedankt. Dat was een veeg teken.
De NV.RCH is een filiaal van het autonoom gemeentelijk bedrijf van de stad Hasselt. Andere eigenaars van de NV zijn de Limburgse Reconversiemaatschappij en de Gewestelijke Ontwikkelingsmaatschappij-Limburg. De NV heeft nog andere bouwplannen in en nabij de Philips-fabriek. Het wil een Philips-hal verbouwen tot 70.000 m2 oppervlakte in verdiepingen en het zou in 2003 beginnen met de bouw van een nieuw kantoorgebouw van 6600 m2.
Nog dit : de manier waarop Philips het nieuws van de sluiting van de fabriek in Hasselt heeft bekendgemaakt, getuigt van een ongezien cynisme. Philips verspreide namelijk twee persberichten, één voor het Belgische (lees : Hasseltse) publiek en één voor de internationale beurs- en bedrijfswereld. Het eerste bericht staat bol van onheilspellende informatie zoals : Optical Storage lijdt aanhoudende verliezen; de printplaten ondervinden verscherpte concurrentie vanuit lage loonlanden en de Europese "regelgeving" drukt zwaar op de kosten etc. Daarom schrapt Philips 957 jobs. Later zullen de 220 mensen die in de massa-productie van printplaten staan weg moeten. Die afdeling is overigens verkocht aan Jabil.
Deze pessimistische boodschap is er dinsdag tijdens personeelsvergaderingen ("town meetings" heet dat in het Philips-jargon) in Hasselt ingehamerd. Interviews aan de poort met mensen die buitenkwamen, maakten dat klaar en duidelijk. Velen dreunden in hun verweesdheid de plaat van Philips af.
Hel anders klonk het in het tweede bericht dat werd verspreid vanuit de Philips-hoofdzetel in Amsterdam. Het draagt de volgende ondertitel : "Reorganisatie moet Optical Storage binnen twee kwartalen opnieuw winstgevend maken". De eerste woorden van de tekst zijn : "Royal Philips Electronics (AEX : PHI, NYSE : PHG)....". Daarmee stuurt Philips de lezer onmiddellijk in de richting van zijn noteringen op de beurzen van Amsterdam (AEX) en New York (NYSE). "Wij zijn onverschrokken managers die wegsnijden wat niet opbrengt, wij verdienen dus de waardering van de aandeelhouders", dat is de boodschap.
.
nog fiscaal Philips-nieuws by raf verbeke Saturday December 07, 2002 at 11:57 PM |
carineraf@hotmail.com |
Proficiat voor deze bijdrage.
Nog fiscaal Philips-nieuws, dit keer uit Nederland. Daar bestaat een veralgemeend systeem van fiscale aftrekmogelijkheden bij overname van verlieslatende bedrijven of bedrijven met veel schulden. Je kan als Nederandse B.V. gedurende 5 jaar de verliezen van schulden van een onderneming die ge overneemt aftrekken van je netto geconsolideerde winst. Daar betaal je dus geen euro belasting op. Daarbij moet men rekening houden dat veel van deze schulden en verliezen kunstmatig zijn en niet overeenkomen met effectieve geldstromen (bedrijven leegzuigen en verkopen). Dat is gebeurd in de firma Carnoy die werd overgenomen door de groep KOOP.
Welnu Philips heeft in 2001 voor 243 miljoen euro verliezen gecompenseerd.
Nu is er een bedrijf dat in Nederland geen productievestigingen heeft, maar enkel zijn financieel centrum. Dat is naar het Europees Hof in Luxemburg gestapt omdat de Nederlandse belastingsadministratie het compensatievoordeel niet wil toestaan. Men wil dus via deze fiscale techniek geen bedrijven aantrekken die uit de belastingspot komen eten en niet komen produceren. Europa schijnt deze zienswijze discriminerend te vinden: als je het system laat werken, moet het voor iedereen werken !
Ondermeer Philips (zie cijfers boven) is druk doende om te lobbyen dat Europa de Nederlandse regering NIET op de vingers tikt.