arch/ive/ief (2000 - 2005)

Italië : operatie 'Delta' arresteert 23 activisten voor gebeurtenissen in Genua
by lize Friday December 06, 2002 at 03:22 PM

Afgelopen woensdag, 4 december, om 4 uur 's ochtends worden onder de codenaam 'Delta' 23 Italiaanse activisten gearresteerd en beschuldigd van geweldpleging tijdens de G8 in Genua, juli 2001. Naast de beschuldiging van vernieling, plundering en verzet tegen de ordehandhavers vermeldt het dossier een nieuwe strafbaar feit : "psychologische medeplichtigheid". De repressie in Italië - en in België - verkeert de afgelopen week in een staat van delirium en onvoorstelbare absurditeit. 'Welkom' in het regime van de Europese Unie, ingeleid door Berlusconi en volgeling Verhofstadt.

Georchestreerde timing

De tweede golf van repressie tegen de antiglobalistische beweging in Italië gebeurt : 1) daags na de vrijlating van de 20 eerder gearresteerde Zuiditaliaanse antiglobalisten, 2) op dezelfde dag als de seponering van de zaak tegen de 93 activisten die in Genua in de Diaz school door de politie werden mishandeld en 3) precies twee dagen na de seponering van de zaak tegen Placanica, de agent die Carlo Giuliano in Genua neerschoot. De opeenvolgende juridische activiteiten (arrestaties, seponering en vrijlating) laten er geen twijfel over bestaan : de timing is zo gekozen dat alles precies kadert in het plan dat reeds maanden voor Genua door de Italiaanse regering werd ontworpen : de totale criminalisering van de antiglobalistische beweging. Na drie opeenvolgende zeer succesvolle en vredelievende manifestaties (Firenze op 9/11, spontane protestbetogingen tegen de arrestaties in vrijwel alle Italiaanse steden op 16/11 en de nationale protestbetoging in Cosenza op 23/11) stelt de Italiaanse justitie (en de regering Berlusconi) alles in het werk om de Italiaanse publieke opinie alsnog te overtuigen van het 'in wezen' en 'oorspronkelijk' gewelddadig karakter van de antiglobalistische beweging. Na de vrijlating van de op 15 november gearresteerde Zuiditaliaanse activisten afgelopen dinsdag 3 december, richt de Italiaanse justitie onmiddellijk weer alle aandacht op de gebeurtenissen van Genua in juli vorig jaar. De zaak tegen Placanica wordt geseponeerd en niet verder onderzocht, op maandag 3 december besloot de rechter dat de agent die Carlo Giuliano neerschoot handelde uit 'wettelijke zelfverdediging'. Op deze manier wil men de publieke opinie opnieuw in de richting duwen van het oorspronkelijke theorema : "de agenten - die volledig ter goeder trouw zijn - werden in Genua geconfronteerd met een gewelddadige beweging en werden gedwongen om te handelen uit wettelijke zelfverdediging". Opnieuw overheerst een politiek van "twee maten en twee gewichten" in de juridische afhandeling van de 'Genua dossiers'. Een onderzoek naar de barbaarse mishandeling van 93 gearresteerde activisten door agenten die de Diaz school binnenvielen wordt handig vermeden door de beschuldigingen van verzet, wapenbezit, diefstal en toebrengen van verwondingen (door de manifestanten !) in te trekken. De 93 slachtoffers van het politiegeweld moeten zich 'alleen nog maar' verantwoorden voor 'deelname aan een organisatie opgericht met het oog op het plegen van een misdrijf'.

De beschuldigingen : vernieling, plundering en 'psychologische medeplichtigheid' (!)

Na het gezichtsverlies dat het Italiaanse gerecht heeft geleden als gevolg van de aanhouding en vrijlating van de Zuiditaliaanse activisten, is er in het huidig arrestatiedossier op geen enkele plaats melding gemaakt van het behoren tot een 'subversieve organisatie'. De 23 gearresteerden worden allemaal beschuldigd van losstaande en individueel gepleegde feiten : vernieling van bankkantoren en een reisbureau, plundering van supermarkten, brandstichting van vuilniscontainers, aanslag op een politiecombi en op een gevangenisgebouw, vernieling van stedelijk meubilair, auto's. Op de beschuldiging van 'vernieling en plundering' staat volgens het Italiaanse strafrecht een straf van 5 tot 8 jaar. Het zal wel niet toevallig zijn dat de beschuldiging niet wordt verwoord als 'het toebrengen van schade', want daarop staat een kortere straf van 1 tot maximum 3 jaar. Het dossier vermeldt bovendien nog een 'verzwaring van de feiten' omdat het hier zou gaan om het 'verstoren van de openbare orde en het openbare leven'. "De inbreuken" - zo meldt het dossier - "brengen rechtstreeks schade toe aan de samenleving omdat ze het gevoel van veiligheid bij de publieke opinie verstoren. Het betreft hier niet slechts een verstoring van de openbare orde op zich, door particuliere aanslagen op de eigendom, op de economie en op het vertrouwen van de bevolking, maar bovendien een verstoring van wat men 'de openbare vrede' zou kunnen noemen. De vernielingen zijn niet alleen van zeer omvangrijke aard, er is ook geen twijfel over het feit dat de talrijke incidenten die de stad Genua in vuur en vlam hebben gezet, behoren tot de activiteiten van een echte 'stadsguerilla' ".

De meest absurde en meest verregaande beschuldiging is echter "morele of psychologische medeplichtigheid" die het gerecht in staat stelt om ook diegenen te veroordelen die geen steen hebben aangeraakt, maar "door hun aanwezigheid op de plaats van de feiten", "omdat ze met een bepaalde persoon hebben gepraat" of "weerstand boden aan de politie" als 'medeplichtig' worden beschouwd. "Zelfs al namen ze niet deel aan de beschadigingen en de brandstichting" - zo staat in het dossier - "door hun aanwezigheid op de plaats van de rellen en omdat ze deel uitmaken van de groep met de meest gewelddadige elementen, hebben ze desalniettemin aangezet tot het geweld door gewelddadige voorstellen te ondersteunen, en hoewel ze op zich geen als misdrijf omschreven feiten hebben gepleegd, waren ze desalniettemin eveneens kandidaat voor de beslissing tot gewelddadig optreden van de anderen". Het dossier onderscheidt twee categorieën van 'psychologisch medeplichtigen' : 'aanstokers' zijn diegenen die iemand aanzetten tot het plegen van geweld zonder dat er bij die laatst reeds een voorstel hiertoe bestond, 'aanmoedigers' zijn diegenen die een reeds bestaand voorstel tot het plegen van geweld moreel ondersteunen en hiertoe aanmoedigen.

Het bewijsmateriaal

De identificatie van de gearresteerden is gebeurd op basis van 600 uur (in beslag genomen videos), 24.000 foto's en 130 CD roms met 23.000 pagina's tekst, bijeengebracht door een speciaal team van 12 man dat hier 1 jaar lang aan heeft gewerkt. In totaal werden 370 mensen geïdentificeerd tijdens zo'n 300 incidenten, de arrestatie van deze 23 is blijkbaar nog maar het begin. De 23 zijn geïdentificeerd a.d.h.v. tatoeages, piercings, vorm van de wenkbrauwen (!), kledij en accessoires, een identificatie die volgens de Italiaanse Legal Teams alleszins moeilijk aantoonbaar is en op zere vage wijze is gebeurd.