arch/ive/ief (2000 - 2005)

De arrestatie van Abou Jahjah gezien door een Arabische bril
by christophe callewaert Friday December 06, 2002 at 03:19 PM

De moord op Mohamed Ashrak en de arrestatie van Abou Jahjah was ook voorpaginanieuws in de Arabische wereld. In Al-Ahram Weekly vond ik het beste artikel over de gebeurtenissen. Het is een verademing na de propaganda en hysterie in de Belgische pers.

De moord op Mohamed Ashrak en de arrestatie van Abou Jahjah was ook voorpaginanieuws in de Arabische wereld. In Al-Ahram Weekly vond ik het beste artikel over de gebeurtenissen. Het is een verademing na de propaganda en hysterie in de Belgische pers. Al-Ahram Weekly is de gerespecteerde Engelstalige Egyptische krant die ook buiten Egypte op heel wat lezers kan rekenen en waarin regelmatig stukken te vinden zijn van onder andere Noam Chomsky en Edward Said. Dyab Abou Jahjah is geen onbekende bij de krant. Hij publiceerde in de afgelopen jaren al een paar keer een opiniestuk in Al-Ahram.

Het is interessant om te zien hoe deze gebeurtenissen door de ogen van de Arabische wereld gezien worden. De inleiding van het artikel laat alvast weinig aan de verbeelding over.

"Racism killed a Moroccan in Belgium, but the establishment wants someone else's head."

Enkele paragrafen ver staat nog een zin die je niet snel zal zien opduiken in een Westerse krant.

"The far-right controlled media launched a vicious defamation campaign that shifted attention from Ashrak's murder to the arrest of Abou Jahjah and diverted the debate on racism towards AEL."

In wat volgt probeert de journaliste de context te achterhalen van de hetze tegen AEL en haar voorzitter.

"The speedy rise of AEL as a movement and Abou Jahjah's outspoken, politically incorrect views on the situation of the Arab community in Belgium, which won the media's attention over the past six months, have provoked the far-right and, most recently, shocked the government. AEL's recent alliance with the far left and the anti-globalists in organising activities to protest war on Iraq boosted the movement's presence as it won new political partners. On 3 November, the trio organised a demonstration against the US-led war on Iraq in which 6,000 people participated. They are scheduled to hold another protest on 16 January."

Dat laatste moet natuurlijk 19 januari zijn. In de Belgische kranten die er nochtans met hun neus opzitten, heb ik nergens over deze alliantie gelezen. Natuurlijk brengt Al-Ahram ook nog even de klacht tegen Sharon in herinnering.

"AEL first came into the limelight when it submitted a complaint to the Belgian courts in June 2001 against Israeli Prime Minister Ariel Sharon, accusing him of war crimes, crimes against humanity and genocide for his role in the 1982 massacre of Sabra and Shatilla during Israel's invasion of Lebanon."

Het artikel sluit af met een observatie die je ook alleen op indymedia kon lezen.

"And in Ashrak's funereal on Friday, mourners shouted "Jahjah". Belgium's controversial Arab leader might, after all, be the most exciting news in the coming elections."

Inderdaad, de Belgische media hebben u niet laten zien dat er die vrijdag ook dissidente stemmen te horen waren. Meisjes die zeiden dat ze "die van het Vlaams Blok moesten opsluiten" werden snel naar binnen geloodsd. Een man die uithaalde naar de Belgische autoriteiten werd het zwijgen opgelegd. Een andere man fluisterde ons toe: "Ik kan niets zeggen. Er lopen hier te veel Marokkanen rond die voor de regering werken." De kleine pro-AEL betoging konden de veiligheidsdiensten van burgemeester Detiège niet tegen houden. Die speelde zich ver van de camera's af. Een Egyptische journaliste had er gelukkig wel oog voor.
En dat Abou Jahjah de komende kiescampagne zal domineren, is nu al een zekerheid. Het bezorgt Verhofstadt, SP.a en Agalev nu al slapeloze nachten.

Voor het volledige artikel zie:
http://weekly.ahram.org.eg/2002/615/in10.htm

graag vertaling
by PDL Friday December 06, 2002 at 05:14 PM

Dag Christophe,
knap initiatief!
Is het niet mogelijk om de vertaling van de Engelse teksten erbij te voegen? Dit om wille van de grotzere verspreiding. Het is niet zo dat alle indy-lezers voldoende Engels (of Frans e.d.) kennen om het artikle te begrijpen.

groetjes,
PDL

Dag Chris
by Zweistein the First Friday December 06, 2002 at 11:35 PM

Hallo,

Echt tof.
Je doet het toch maar weer , hé.
Geniaal, Christophe.

Knuffel,
121

insomnia in de Wetstraat
by Woody Saturday December 07, 2002 at 08:56 AM

Knap, Christophe.
En dat ze nooit meer mogen slapen...de Verhofstadts en de Janssens en de Vogels.

Woody