arch/ive/ief (2000 - 2005)

Verslag aanwezigheid op vergadering Anti-oorlogsplatform NGO's
by Jo Friday December 06, 2002 at 01:51 PM
info@stopusa.be

Als coördinator van STOP USA heb ik de vergadering bijgewoond van het Anti-oorlogsplatform (betoging 17 november). De vergadering heeft me de kans gegeven om de plannen en voorstellen van STOP USA toe te lichten waarna een discussie plaatshad over de intenties van het Anti-oorlogsplatform.

Coördinatie STOP United States of Aggression
Brussel, 5 december 2002

Verslag aanwezigheid op vergadering Anti-oorlogsplatform NGO's (4 december)

Als coördinator van STOP USA heb ik de vergadering bijgewoond van het Anti-oorlogsplatform (betoging 17 november). De vergadering heeft me de kans gegeven om de plannen en voorstellen van STOP USA toe te lichten waarna een discussie plaatshad over de intenties van het Anti-oorlogsplatform.

Kort samengevat heb ik het volgende gesteld:

1. Wat ons betreft was de betoging van 10 november een groot succes, zowel wat aanwezigheid als strijdbaarheid betreft. Zoals iedereen heeft kunnen zien is ook een grote groep van die betogers met borden en spandoeken van STOP USA aanwezig geweest op de betoging van 17 november.

2. De criminalisering van AEL is ook in volle omvang toegenomen na de betoging van 10 november. De hysterie die we meemaken vanuit de regeringspartijen is vergelijkbaar met die van Bush en kadert in de oorlogsvoorbereiding.

3. Het is duidelijk dat wij het front STOP USA willen behouden en uitbouwen. De noodzaak daarvan is tenvolle bevestigd door de internationale en nationale evoluties.
ß De inspecties zijn voor ons een voorbereiding op oorlog. Daarom is het voor ons onaanvaardbaar om op te komen voor inspecties, zoals in het platform van 17 november werd gesteld. Wij komen op voor niet-inmenging en soevereiniteit van de Irakese staat.
ß De 4 regeringspartijen die zijn meegestapt aan de kop van de betoging van 17 november hebben mee de haatcampagne tegen AEL gevoerd en laten wapentransporten toe in de haven van Antwerpen. Wij betogen niet mét maar tégen de regering en mikken op mobilisatie aan de basis, ondermeer van die jongeren die zich herkennen in de taal van AEL.

4. Rekening houdend met de gebeurtenissen van de laatste weken organiseert STOP USA op 19 januari 2003 een betoging die zowel gericht is tegen de oorlog in Irak als tegen de afbraak van de democratische rechten en tegen het racisme. Waarom 19 januari ? Dit was de eerste datum die vanaf het begin was vooropgezet bij het lanceren van de oproep STOP USA, omdat het de 12e verjaardag is van de eerste Golfoorlog. Daarom ook organiseert de Amerikaanse vredesbeweging op die dag haar tweede mars op Washington. Wij nodigen iedere organisatie uit om aan de betoging van 19 januari deel te nemen.

5. Daarnaast stellen wij voor aan het Anti-oorlogsplatform om gezamenlijke actie te voeren op de dag dat de oorlog losbreekt (voor de Amerikaanse ambassade om 17 uur) en de zondag na de aanval. Iedereen op eigen platform.

Na discussie heeft het Anti-oorlogsplatform het volgende besloten:

1. Er wordt samengewerkt met STOP USA om de "urgente" acties gezamenlijk te voeren : de dag dat de oorlog uitbreekt en de zondag erna of de tweede zondag erna.

2. Over 19 januari wordt geen beslissing genomen en wordt het aan de organisaties zelf overgelaten welk standpunt ze bepalen.

3. Er komt een persgerichte actie van het Anti-oorlogsplatform tegen de wapentransporten in de Antwerpse haven. Daarvoor wordt een werkgroep opgericht die op 11 december bijeenkomt.

4. Het platform neemt deel aan het overleg van het Europees sociaal forum in Kopenhagen maar plant geen betoging voor 15 februari zoals in Firenze is voorgesteld door het ESF. Ondermeer de vakbonden hebben een te drukke agenda naar aanleiding van acties tegen de GATS (9 februari – 13 maart) en de EVV betoging tegen de Europese conventie (21 maart).

Voor de Coördinatie STOP USA
Jo Cottenier

Goed
by Pol Friday December 06, 2002 at 05:45 PM

Goed initiatief om het front te herstellen/uit te bouwen.

Bouw mee aan een breder front !
by Marcel Riemis Saturday December 07, 2002 at 03:01 AM
marcelr@skynet.be

Ik kan het alleen maar toejuichen dat er contacten zijn tussen STOP USA en het Anti-oorlogsplatform. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan het platform van de betoging van 10 november ll. omdat het veel duidelijker is dan het platform voor de betoging van 17 november ll. Toch is het belangrijk van samen rond de tafel te gaan zitten, en verdere acties op elkaar af te stemmen. Ik heb er geen probleem mee dat het aan de deelnemende organisaties zelf wordt overgelaten welk standpunt ze bepalen. Als er gezamenlijk betoogd wordt, kan ieder m.i. een eigen platform naar voor schuiven, zolang het maar anti-oorlog is. Dit neemt niet weg dat er best ook een forum gecreëerd wordt waarop de meningsverschillen ook uitgedicuteerd kunnen worden, in de hoop dat de verschillende standpunten naar elkaar toe kunnen groeien en de eensgezindheid kan vergroten. Samen actie voeren moet kunnen ondanks meningsverschillen zolang het maar de bedoeling van iedereen is en blijft om de oorlog te voorkomen of scherp te veroordelen, als ze ondanks de protesten toch van stapel gaat. Elkaars vergaderingen bijwonen lijkt me hierbij een nuttig instrument. Doe zo voort !

prima
by Woody Saturday December 07, 2002 at 08:52 AM

Inderdaad, zeer goed initiatief van STOPUSA.
Hoopgevende reacties ook van het Anti-Oorlogsplatform.

Woody.

niet weer AUB!
by Guido Saturday December 07, 2002 at 09:09 PM

"De vergadering heeft me de kans gegeven om de plannen en voorstellen van STOP USA toe te lichten waarna een discussie plaatshad over de intenties van het Anti-oorlogsplatform."

Ik was heel blij toen ik dit artikel las. Beide partijen zijn gaan samenzitten.

Alleen hoopte ik dat men er nu weer geen spelletje ging van maken over die de eerste was.

Woody, kunnen we vanaf nu constructief schrijven? ;)

Guido?
by Woody Sunday December 08, 2002 at 08:34 AM

I beg your pardon?
Waar heb je het over, man?
Eerst, tweeds...zal mij worst wezen.

Woody.