arch/ive/ief (2000 - 2005)

Filippijnen actueel 06/12/02 - Nieuw militair pact met VS geopenbaard
by Filippijnengroepen Belgie Thursday December 05, 2002 at 11:37 PM
fgb@online.be

INHOUD: INTERVENTIE: Nieuw militair pact met VS geopenbaard INTERVENTIE: VS maakt plannen voor voortzetting militaire interventie TERRORISME: Australië mengt zich in het strijdtoneel ARBEIDERS: Vechten voor rechten! Of voor belwaarde?

Filippijnen actueel 06/12/02

INHOUD:
INTERVENTIE: Nieuw militair pact met VS geopenbaard
INTERVENTIE: VS maakt plannen voor voortzetting militaire interventie
TERRORISME: Australië mengt zich in het strijdtoneel
ARBEIDERS: Vechten voor rechten! Of voor belwaarde?

INTERVENTIE: Nieuw militair pact met VS geopenbaard

Een controversiëel akkoord tussen de Filippijnen en de Verenigde Staten werd in alle stilte getekend op 21 november. Het Mutual Logistics Support Agreement (MLSA) voorziet in gezamelijke militaire oefeningen, Filippijnse logistieke steun bij militaire VS operaties en de de opslag van oorlogsmateriaal op Filippijnse bodem gedurende vijf jaar.

Het akkoord kwam meteen zwaar onder vuur te liggen van nationalistische en progressieve groepen en personaliteiten. Vice-president Teofisto Guingona, die eerder had moeten aftreden als buitenlandminister omdat hij het akkoord in de weg stond, noemde het ongrondwettelijk. Hij was ook een van de gasten op de "bijeenkomst van patriotten" die Bayan en de US Troops Out Now! coalitie een week later hielden. Tijdens deze bijeenkomst werd erop gewezen dat het akkoord de Filippijnen zal meesleuren in oorlogen en de deur openzet voor een permanente aanwezigheid van het VS leger op Filippijnse bodem.

"MLSA: Laying the Bricks of a Bigger Strategy" in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/2-43/2-43-mlsaanalysis.html
"MLSA as a Sophisticated Word Game" in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/2-42/2-42-mlsa.html
"Patriots on Bonifacio Day: ‘Junk the MLSA'" in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/2-43/2-43-patriots.html

INTERVENTIE: VS maakt plannen voor voortzetting militaire interventie

De New York Times meldde in haar editie van 1 december dat de VS plannen heeft voor een heruitgave van Balikatan, de militaire oefeningen die eerder dit jaar op het eiland Basilan doorgingen, in de provincie Sulu. De Abu Sayyaf zou van Basilan naar Sulu, een nabijgelegen eilandengroep, verhuisd zijn, zo luidt het. De gezamelijke "oefeningen" waarop de VS zichzelf uitnodigt zouden al in januari van start kunnen gaan.

Volgens de Filippijnse krant Philippine Daily Inquirer wil de VS een deel van het Filippijnse leger omvormen tot een snelle interventiemacht die kan ingezet worden in eigen land maar ook daarbuiten. Minister van defensie Generaal Angelo Reyes, van zijn kant, kondigde ook de training aan van 16 Light Reaction Companies door VS instructeurs. Elke training zal drie weken duur, waardoor de totale duur van de operaties zowat het hele jaar 2003 in beslag zal nemen. Veiligheidadviseur Golez deed er nog een schepje bij door gezamenlijke oefeningen aan te kondigen in Luzon in februari en mei. Het ziet er inderdaad naar uit dat de Amerikaanse leger zich voorgeod genesteld hebben in de Filippijnen en het lokale leger als huurlingenleger aan het opleiden zijn om het vuile werk op te knappen.

"U.S. and Philippines May Start Training Mission" in The New York Times
http://www.nytimes.com/2002/12/01/international/asia/01FILI.html
"Balikatan ‘Sequel': U.S. Mulls Sending Troops vs Abu Sayyaf in Sulu" in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/2-43/2-43-balikatan.html
"Secret RP-US plan to deploy rapid force" in de Philippine Daily Inquirer
http://www.inq7.net/nat/2002/dec/04/text/nat_2-1-p.htm

TERRORISME: Australië mengt zich in het strijdtoneel

Op 28 november sloten zowel Canada als Australië hun ambassades in de Filippijnen voor onbepaalde duur. Ze riepen veiligheidredenen in wegens een driegende terroristische aanslag.

Enkele dagen later haalde de Australische eerste minister John Howard zich de verontwaardiging van vele Zuid-Oost Aziatische regeringsleiders op de hals door te verklaren dat zijn land overweegt om proactief militair op te treden tegen terroristen in de regio. Hij stelde voor dat het charter van de Verenigde Naties dit ook zou moeten toelaten. VS president Bush liet meteen weten dat hij dat een goed idee vond. In de landen van Zuid-Oost Azië, waaronder de Filippijnen, kon de idee op weinig bijval rekenen.

"Arrogance" editoriaal in de Philippine Star
http://www.philstar.com/philstar/print.asp?article=103485

ARBEIDERS: Vechten voor rechten! Of voor belwaarde?

De traditionele kerstinkopen van de Filippijnse middenklasse kunnen danig in de war lopen als het personeel van SM, de grootste keten van winkelcentra, in staking gaat. SM is berucht omdat maar liefst 85% van de 20.000 personeelsleden met tijdelijke contracten werkt. De vakbond wil die omzetten in vaste contracten en dat ziet Henry Sy, de steenrijke eigenaar van de keten, niet zitten. Hij zweert bij contractuelen die hij niet eens het minimumloon moet uitbetalen en die geen sociale zekerheid genieten. Dat hij volgens de wet na zes maanden een vast contract moet aanbieden lapt hij aan zijn laars. Ook in andere bedrijven rommelt het. Bij het telecommunicatiebedrijf PLDT dreigen 10.000 personeelsleden met staking om het ontslag van 600 collega's te voorkomen.

De leiders van de gematigde vakbonden kwamen onlangs met een verrassend plan op de proppen. In plaats van een loonsverhoging vragen ze nu een extra bonus voor de aankoop van mobiele telefoonkaarten. De militante vakbond KMU reageert verontwaardigd en vraagt zich af of hun collega's hun ziel verkocht hadden aan de telecommunicatiebedrijven. Ze wijst erop dat zo'n waanzinnig plan de gerechtvaardigde eisen van de Filippijnse arbeiders voor loonsverhoging ondermijnt.

"Growing Turbulence in the Labor Front. Blue Christmas for Workers" in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/2-43/2-43-laborwatch.html
"Asia's Biggest Mall Empire Rises from Contractual Workers' Toil" in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/2-42/2-42-shoemart.html
"Labor Moderates Prefer Cell Cards To Workers' Empty Stomachs" in Bulatlat.com
http://www.bulatlat.com/news/2-42/2-42-cellcards.html

(Filippijnengroepen België - Filippijnen actueel 06/12/02)