arch/ive/ief (2000 - 2005)

Italië : de grote repressiegolf
by lize Thursday December 05, 2002 at 05:59 PM

In Italië neemt de golf van repressie steeds grotere vormen aan en opnieuw ruikt het hier naar een regime. In de vroege ochtend van 4 december werd in opdracht van het parket van Genua een onderzoek ingesteld tegen 23 mensen uit verschillende Italiaanse steden. Op 45 plaatsen verrichte de politie een huiszoekingen.

De beschuldigingen zijn plunderen, stelen (misdrijven die een gevangenisstraf van 8 tot 15 jaar kunnen tot gevolg kunnen hebben en die moeilijk kunnen worden tegengesproken), het fabriceren, dragen en bezitten van explosieven, het dragen en bezitten van wapens en het zich verzetten tegen en plegen van geweld tegen openbare ambtenaren. De onderzoeksrechter Elena D'Aloisio heeft de voorlopige hechtenis bevolen van 9 van de 23 beschuldigden (4 anderen kregen huisarrest, zes anderen worden verplicht thuis te blijven, nog 4 anderen moeten zich bij het politiekantoor melden). De feiten waarvan ze beschuldigd worden dateren van anderhalf jaar geleden. Dit alles gebeurde de dag na de vrijlating van de activisten die op 14 november werden gearresteerd. Dit ook terwijl het gerecht dezer dagen de seponering van de rechtzaak tegen Placanica en tegen de gebeurtenissen in de Diaz school vraagt. Alle aantijgingen tegen de beschuldigden hebben te maken met de gebeurtenissen tijdens de G8 van Genua, niemand spreekt echter nog over de gebeurtenissen die tot de dood van Carlo Giuliano hebben geleid.. Als het gerecht gelijk zou zijn voor iedereen, dan is ‘wettige zelfverdediging' dat alleszins niet..

(vertaling van feature indymedia italy : details volgen)

Genua 2001
by gérard Thursday December 05, 2002 at 08:19 PM
nada2000@pandora.be

Blij dat er toch iemand nog de moeite doet om die italiaanse
toestanden in het nieuws te brengen.
Een tijdje geleden een pijnlijke reportage gezien over Genua, waaruit blijkt dat bij de dood van carlo onmiddelijk in de politiekazernes onder luid applaus en fascistische liederen met bier en champagne werd getoast op zijn overlijden.
Ook de nachtelijke en zeer geweldadige bestorming van de school waar honderden
betogers lagen te slapen was een ware hel.bv een duits meisje dat al haar boventanden werd uitgeslagen en bloedend in een combi werd gesleurd.
Achteraf werden de gearresteerden nog 2 volle dagen in een kamp aan de rand van de stad misbruikt en gefolterd.
Al deze verschrikkelijke verhalen komen niet van betogers maar van enkele moedige politieagenten enerzijds, en anderzijds van verplegers die veel te laat mochten helpen.
Aangezien ik sinds Genua zelf al meerdere demos in het buitenland heb meegemaakt (Kopenhagen volgende week), blijven die verschrikkelijke toestanden door mijn hoofd spoken en hoop ik dat ze zich nooit meer zullen herhalen.
Ik heb mijzelf lange tijd vervloekt dat ik er in Genua niet bij was, maar de laatste tijd ben ik eigenlijk blij dat ik deze hel gemist heb.Gewoon al de doffe en angstige blik bij de kennissen die er waren, en er zeer weinig over vertellen
spreekt boekdelen.

bedankt alvast voor het nieuwsitem
groetjes

Historische linken ...
by jpe Thursday December 05, 2002 at 09:20 PM

Kort maar krachtig artikel Lize. Misschien moet je eens de tijd zien te vinden om eens historisch stuk te schrijven over Italië; of het ergens voor ons te vinden.

Wat me frappeert is dat iedereen het in onze pers over Oostenrijk en Nederland heeft als men spreekt over buitenlandse deelname van extreem-rechts aan de macht, maar in Italië zitten de erfgenamen van Mussolini in de regering (noemde die vroeger niet MSI, van Fini ?) en daar kraait hier geen haan naar. Laat staan dat men nog in herinnering zou brengen wat er onder Mussolini allemaal gebeurde.

En onze Guy Verafstoot en ... maar op vakantie gaan in Toscanië. Wie weet wat voor zielijke gedachten ze daar opliepen ?