arch/ive/ief (2000 - 2005)

Jeugdhuis Rzoezie steekt nek uit in zaak rond AEL
by christophe c. Thursday December 05, 2002 at 05:40 PM

Op vrijdag 29 november, één dag na de arrestatie van Dyab Abou Jahjah, nodigde het Mechelse jeugdhuis Rzoezie de pers uit om hun ongenoegen kenbaar te maken over de huidige gang van zaken.

Mohamed El Oualkadi is voorzitter van het jeugdhuis. Hij waarschuwt voor de criminalisering van AEL.
"Abou Jahjah geeft een stem aan de frustraties die leven bij heel wat jongeren. Die stem mag niet gecriminaliseerd worden, want op die manier criminaliseer je alle jongeren."
De persconferentie was al gepland voor de arrestatie van Abou Jahjah en was een reactie op de uitlatingen van Verhofstadt in de kamer en tegen de pers.
"Wij weten wat het is om het slachtoffer te worden van een gerechtelijk onderzoek. Enkele jaren geleden zat één van onze verantwoordelijken twee weken vast omdat hij en het jeugdhuis betrokken zouden geweest zijn in een fraudecarrousel. Dat bleken toen ook allemaal ongefundeerde beschuldigingen te zijn. Er is nooit geen enkel bewijs gevonden."
Het was toch een beetje gewaagd om net op dit moment een persconferentie te geven.
"Wij steken onze nek uit. En dat is inderdaad niet zonder gevaar. Het Vlaams Blok kijkt ons op de vingers en trekt in de gemeenteraad aan de alarmbel van zodra we iets doen dat volgens hen niet door de beugel kan. Maar op dit moment konden we niet zwijgen. Wij hadden Verhofstadt bezig gehoord in het parlement. Dit is een zeer gevaarlijke wending."
Hoewel de VRT aanwezig was op de persconferentie, haalden de beelden toch het journaal niet.
"Ik denk dat onze persconferentie niet paste in het plaatje. Het was die avond echt een lawine aan negatieve berichten over AEL en Abou Jahjah en onze boodschap zou daarin niet echt op zijn plaats geweest zijn."

En dan diene andere uit Mechelen.
by Stef Rooyaerts Thursday December 05, 2002 at 07:04 PM
stef.rooyaerts@belgacom.net

Gelijk hebben ze!
Maar diene andere (zijn naam ontgaat mij) krijgt dan wél de volle media-aandacht. Hij was de voorzitter van Vrede voor alle Volkeren of zoiets... Ik vraag mij af welke basis die kerel heeft... .
Bah! Plots herrijzen allerlei moslim-groeperingen uit de grond die het establishment bijtreden in hun angst naar radicalisering. Blijkbaar weet ook iedereen ineens dat niet alle Marokkanen Berbers zijn... . Gegarandeerd zeker dat een belangrijk deel van de werkers dat NIET wist... .
Goe artikel, Christophe! Gij zijt waar de werkers zijn! Een verademing!

Groet,
Stef;-)

Vroeger noemden we dit censuur
by jpe Thursday December 05, 2002 at 09:23 PM

"Hoewel de VRT aanwezig was op de persconferentie, haalden de beelden toch het journaal niet."

Als je dan ziet hoeveel uren en uren er over AEL en Abou Jahjah werd uitgezonden, en wie er allemaal aan bod kwam, dan staat het verzwijgen van het standpunt van jeugdhuis Rzoezie (waarvan ik ergens las dat ze 500 leden hebben, niet niets dus) zeer dicht bij Censuur.

een kleine chronologie
by Rzoezie Thursday December 05, 2002 at 10:05 PM

De reden waarom we een persconferentie zijn begonnen werd vooral ingegeven doordat de dagen ervoor Rzoezie meerdere malen ten onrechte in de media aangehaald werd als zijnde openlijk tegen het AEL. Niets is minder waar. Onze bezoekers stelden vragen, werden boos, waren verontwaardigd en wijzelf, jeugdwerkers hadden geen eerlijk en passend antwoord klaar. Zo zie je maar dat zelfs een imago van 25 jaar meteen kapot kan gaan. Voor onze jongeren besloten wij de media aan te spreken en de zaken recht te zetten. De standpunten en de visie van AEL en Rzoezie zijn dezelfde, zij komen net als ons op voor de gelijkheid van Marokkaans-Vlaamse jongeren. Ook hadden wij alle vertrouwen in de rechtsgang en het parket en dat wilden wij op de persconferentie beklemtonen. De VRT is geweest en zij hebben ons letterlijk gezegd dat ze niet zeker waren dat het interview zou worden uitgezonden, onze opmerking daarop luidde dat we al al heel blij zouden zijn als het interview niet negatief zou worden gebracht, dan hadden we nog liever dat het niet zou worden uitgezonden. Aldus geschiedde. Verhofstadt en zijn krasse uitspraken gebeurde Do-avond, toen de pers al lang uitgenodigd was. Over die jongen van 'wereldburgers voor vrede', dat is zijn mening, uiteraard zijn we niet akkoord met zijn analyse maar dat maakt niks uit, we respecteren die.