arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vergeet uw koloniale gedachten en beschouw ons eindelijk als gelijken
by han Thursday December 05, 2002 at 11:31 AM
han@indymedia.be

Verslag van persconferentie van het "collectif pour le respect de la démocratie", dinsdag namiddag 3 december 2002. Het collectief haalde zwaar uit naar toenemende racisme, en naar de criminalisering van sociale bewegingen.

De persconferentie begon met 1 minuut stilte voor Mohamed Ashrak, de jongen die slachtoffer werd van een racistische moord vandaag precies één week geleden.

Mohsin
"Alle regio's van dit land worden vandaag getroffen door het racisme. We stellen ook vast dat er een algemeen klimaat van criminalisering is van alle sociale bewegingen.
Sinds 11.09.01 neemt het racisme toe, nog meer sinds de oorlog in Palestina terug opflakkerde en ook de geplande oorlog tegen Irak veroorzaakt een toename van het racisme. We voelen ook steeds meer dat het verzet tegen die oorlogen en wordt gecriminaliseerd. Alles wat niet past in het eenheidsdenken wordt gecriminaliseerd. Wie zich verzet tegen de oorlog in Palestina, Irak,.... tegen het racisme wordt gecriminaliseerd.
We zijn mensen van het terrein. En we zijn alvast wel akkoord met de problemen die Diab aanwijst : discriminatie op het werk, op de school en in het dagelijkse leven. We willen dat daartegen duidelijke politiek maatregelen worden genomen.
Wij voeren deze strijd omdat we humanisten zijn. We kunnen de oorlogs politiek van de USA en Israël toch niet aanvaarden. We komen steeds meer terecht in een politie staat, de repressies neemt steeds toe,.... en men doet niest om de eisen van, burger in te willigen. Wij hebben dat hier allemaal enkele jaren geleden in het klein ook in Curegem meegemaakt. We willen er toch wel op wijzen dat wij hier zeggen wordt gedeeld door zeer veel mensen hier in de wijken van Brussel."

Touria
"Wij zijn hier in Curegem, hier waren enkele jaren geleden ook opstanden en rellen, en nochtans was hier geen AEL. Vandaag kunnen die rellen hier op elke ogenblik terug beginnen omdat er gewoon nog niest verandert is. Men moet zich dan ook niet verbazen als er terug uitbarstingen zullen komen."
We willen zo duidelijk mogelijk zijn. Het gaat hier niet alleen over Diab maar over discriminatie. 4 doden op minder dan 6 maanden tijd door dit oorlogsklimaat. En het misschien goed om er U aan te herinneren dat het hier in Curegem enkele jaren gelden ook uitbrak omwille van een moord."

Journalist : Wat vinden jullie van de voorstellen van een ronde tafel of een pakt waar de politieke wereld mee op de proppen komt.

Mohsin:
"Ik geloof niet in dergelijk ronde tafels. Mij verbaasd de stilte van sommige vertegenwoordigers van de Arabische gemeenschap. Er zijn onder hen veel mensen die Diab steunen en zij durven vandaag niet langer te spreken. En toch is het niet vandaag het Vlaams Blok dat aan de macht is. Vandaag moeten we duidelijk kant kiezen, maar velen durven dat niet? Ze willen politiek correct blijven of zijn gebonden aan de regering. Eigenlijk is er gewoon nooit een integratie politiek geweest. Elke keer na een moord of een opstand komen ze zogezegd nog eens luisteren. Maar de jongeren in de wijken daar willen ze niet naar luisteren. Vergeet nu toch eens uw koloniale gedachten en beschouw ons eindelijk als gelijken."

Tijdens de conferentie kwamen we het bericht te weten dat Diab Abou JahJah vrigelaten werdn onder bepaalde voorwaarden. Er gingen een golf van opluchting en verontwaardiging door de zaal.

"In Plaats van lesjes te gaan geven in democratie aan derde wereld landen zouden ze beter een vegen voor eigen deur."