arch/ive/ief (2000 - 2005)

verdragen Schelde en Maas, water naar de zee
by BBL, gepost door Paul De Laet Wednesday December 04, 2002 at 04:13 PM

leefmilieu, water, overstromingen,Schelde, Maas

Bond Beter Leefmilieu -- WWF -- Natuurpunt -- ZMF -- IEW -- Stichting Reinwater -- Grenzeloze Schelde

Persbericht 3-12-2002 [sleutelwoorden: overstromingen, Maas, Schelde, water, leefmilieu]


Verdragen Schelde en Maas: water naar de zee


Nieuwe commissies Schelde en Maas geen enkele slagkracht om overstromingen te voorkomen

Gent - Milieubewegingen uit Vlaanderen, Nederland en Wallonië protesteren tegen de zwakke inhoud van de "Internationale Verdragen voor de Bescherming van de Schelde en de Maas". Die worden vandaag, dinsdag 3 december 2002, in het Stadhuis van Gent ondertekend door o.a. minister Dua en haar Franse, Nederlandse, Duitse, Luxemburgse, Waalse en Brusselse collega's.
De verdragen blinken echter uit in onduidelijkheid en een gebrek aan slagkracht. Ook ontberen ze elke vorm van timing en afdwingbaarheid van de beslissingen van de commissies, die over de uitvoering van de verdragen moeten waken. De drie hoofdproblemen van beide rivieren - voorkomen van overstromingen, bevorderen van de waterkwaliteit en vismigratie - gaan zeker niet opgelost worden door de nieuwe verdragen.

De verdragen passen binnen de Kaderrichtlijn Water (EU 2000/60).
Die verplicht lidstaten om te komen tot een "goede ecologische toestand" van alle wateren. Eén van de voorwaarden om deze ambitieuze doelstelling waar te maken, is werk te maken van een geïntegreerd beheer in een geheel rivierbekken. Hierbij dienen niet alleen de betrokken lidstaten in het bekken samen te werken, maar moeten alle belanghebbenden betrokken worden in het beleid. Zo'n integratie kan alleen maar via een krachtdadige
internationale commissie voor de bescherming van de Schelde (ICBS) en de Maas (ICBM). De commissies die vandaag worden voorgesteld zijn tandeloos en kunnen in geen geval aan de verplichtingen van de Kaderrichtlijn Water voldoen.

Twee verdragen, twee lege dozen

De milieuorganisaties pleiten al jaren voor een sterke en actieve commissie, die het gezag zou hebben om een uniek integraal en grensoverschrijdend beheersplan voor de Schelde en de Maas te realiseren. De verdragen die vandaag ondertekend worden zijn een gemiste kans. Ze bieden geen enkele garantie voor een krachtdadig grensoverschrijdend integraal waterbeleid.
Zo missen ze een duidelijke focus op het grensoverschrijdende karakter van vele problemen, zoals overstromingen. Daarenboven ontbreken duidelijke richtlijnen voor de uitvoering van de
beslissingen van de verdragspartijen, met inbegrip van tijdsschema's, limietdata en de verplichting te rapporteren over het nalaten van de implementatie ervan.

De twee internationale beschermingscommissies, ICBM (Maas) en ICBS (Schelde), zijn herleid tot fora voor informatie-uitwisseling of in het beste geval tot adviesorganen.
De geest en de doelstellingen van de Europese Kaderrichtlijn worden zo afgevlakt tot het absolute minimum.

Dat het anders kan, wordt in Centraal- en Oost-Europa bewezen, door de verdragen van de Rijn en de Donau bijvoorbeeld. De Donaucommissie, die landen vertegenwoordigt van Oostenrijk tot Oekraïne, met verschillende culturen en verschillende politieke situaties, slaagt dus wel waar de Schelde- en Maascommissie achterblijven.

5 minuten "participatie" per jaar ?

De milieubeweging wil graag actief meewerken aan een krachtig, grensoverschrijdend en integraal waterbeleid. Daarvoor moet er echter wél werk gemaakt worden van een commissie met reële mogelijkheden om een krachtdadig plan op te stellen én de uitvoering ervan op te volgen. De commissie nu heeft enkel een adviserende functie, en kan geen beslissingen afdwingen.

Binnen deze commissie is er bovendien dringend nood aan een goed uitgebouwd participatiebeleid. Sinds jaren pleiten de milieuorganisaties voor een actieve betrokkenheid bij de beslissingen van ICBM en de ICBS. Niet omdat de Kaderrichtlijn Water dat nu verplicht, maar vooral omdat hiermee de slaagkansen voor het beleid aanzienlijk stijgen. Tot op heden werd de inbreng van de milieuorganisaties beperkt tot éénmaal per jaar 5 minuten spreektijd tijdens de plenaire zitting. De concrete voorstellen inzake de inhoud van de verdragen en participatie die de NGO's in het verleden formuleerden bleven totnogtoe zonder antwoord.

Ook dit staat in schril contrast met gang van zaken in het Donaubekken. Zo heeft de Donaucommissie officieel de milieuorganisaties verzocht om de strategie uit te werken voor
de Publieke Participatie binnen het hele Donaubekken en hiervoor belangrijke fondsen vrijgemaakt.

MEER INFO

Nederlandstalig
Philippe Weiler, WWF, 0478.765.231
Wim Van Gils, BBL, 0478.327.888
Franstalig:
Frederic Soete, IEW: 0478-765.231

Wilt u onze persberichten automatisch ontvangen,
stuur dan een mailtje naar
<mailto:bblpersberichten-subscribe@bblv.be>.

Wilt u onze persberichten niet langer ontvangen,
stuur dan een mailtje naar
<mailto:bblpersberichten-unsubscribe@bblv.be>.

Onze persberichten staan gearchiveerd op
<http://www.bondbeterleefmilieu.be>