arch/ive/ief (2000 - 2005)

Alles Behalve Veelbelovende Visie (ABVV)
by tal-oor Wednesday December 04, 2002 at 03:21 PM

over kloven en spreidstanden

Oren als 'taloren' (=borden, of ook wel: olifantenoren) krijg ik ervan! Gisteren voegde ook het ABVV zichzelf toe aan het rijtje 'ervaringsdeskundigen' betreffende Dyab Abou Jahjah.
Tenzij ik het verkeerd begrepen heb, meen ik (middels Terzake) van Xavier Verboven (ABVV) verstaan te hebben dat het ABVV een figuur als Jahjah die met zijn ene been in het ABVV en (stel je voor!) met zijn andere been in (wat Verboven noemde) de 'vreemdelingenpolitiek' stond, onmogelijk in haar rangen kon tolereren.
Een paar vragen hierbij:
-moet ik daar nu onder verstaan dat het ABVV helemaal geen boodschap heeft aan mensen die zich omtrent de allochtonenthematieken engageren? of dat, als zij dat dan toch doen, daarvoor geen plaats is binnen het ABVV, want dat dit leidt tot een onmogelijke spreidstand: twee benen aan twee verschillende kanten van een (vakbonds-)kloof?
-heeft het ABVV nog andere maatschappelijk belangrijke thema's die zij het liefst los van haar eigen 'organisatie' (het woord strijd is hier al lang niet meer gepast) ziet?
-als het ABVV zegt dat Jahjah niet bereid was tot het aanpassen van zijn standpunten, moet ik daar dan uit besluiten dat het ABVV daartoe wel bereid was? (een doordenkertje...)

Misschien moet Verboven eens over het volgende nadenken: Belgiƫ loopt vol mensen die met hun ene been in de politiek staan en met hun andere been in het kapitaal, met hun ene been in de academische wereld en met hun andere been in het kapitaal, met hun ene been in de media en met hun andere been in de industrie,... Dit lijkt mij veel perverser dan die anderen die met hun beide benen aan de kant van de machtelozen staan: arbeiders, allochtonen,...: om antwoorden te zoeken daar waar ze misschien liggen, in gelijkaardige machtsprocessen.
Waarschijnlijk zal het ABVV weer paraat zijn op een volgende anti-racistische betoging? Of zal zij vanaf nu consequent zijn, en haar been niet verzetten wanneer het over 'vreemdelingenpolitiek' gaat?

over kaders en het in vraag stellen
by SlowMo Wednesday December 04, 2002 at 06:12 PM
f_aka_slowmo@hotmail.com

Beste Tal-oor,

De heer Verboven bedoelt niet dat er in het ABVV geen plaats is voor mensen die zich met "allochtonenproblematieken" bezighouden, er is daar wel plaats voor. Maar dan binnen het algemeen ideologisch kader waarin het ABVV zelf opereert. Er is echter geen plaats voor mensen die het kader zelf in vraag stellen.

D'Orazio overkwam hetzelfde: hij verdedigde de belangen van de werknemers en stelde daarbij het kapitalistisch systeem (het kader waarin het ABVV opereert) in vraag. Ook hij werd eruit gegooid. Ook hij werd voor de rechtbank gedaagd (nota bene met quasi dezelfde beschuldigingen).

Het ene been hier en het andere ginder? Da's zever, ze staan met beide benen in hetzelfde kader dat ook nog eens hun denken beperkt. Om hun geweten te sussen zullen ze op de volgende anti-racisme betoging aanwezig zijn (zolang het geen radicaal platform heeft), om hun goede wil te tonen zullen ze aan de regering maatregelen vragen om iets te doen aan de werkloosheid van allochtone Belgen ... zonder zich af te vragen hoe het komt dat de problemen niet verdwijnen maar wel verergeren.

F. aka SlowMo

ps als ik het over 'het ABVV' heb dan bedoel ik de top, de universitaire technocraten en niet de mensen op de werkvloer en hun afgevaardigden wiens mond helaas te vaak gesnoerd wordt door de eersten.