arch/ive/ief (2000 - 2005)

Dyab Abou Jahjah: Veroordeeld zonder proces
by han Tuesday December 03, 2002 at 04:13 PM
han@indymedia.be

"Onze Belgische politici moeten geen derde wereld landen lesjes in democratie gaan geven, ze zouden best eens voor hun eigen deur gaan vegen". dat was de reactie van Mouedden Mohsin toen hij de uitspraak hoorde van Antwerpse raadkamer.

De Antwerpse raadkamer besliste om Abou Jahjah vrij te laten. Aan de vrijlating zijn wel enkele voorwaarden verbonden. Zo moet hij zich ter beschikking houden van het gerecht en mag hij drie maanden lang niet deelnemen aan publieke manifestaties.

"Onze Belgische politici moeten geen derde wereld landen lesjes in democratie gaan geven, ze zouden best eens voor hun eigen deur gaan vegen". Dat was de reactie van Mouedden Mohsin toen hij de uitspraak hoorde van Antwerpse raadkamer.

""Dit is een regelrechte aanslag op de democratie" was de reactie van velen die op dat ogenblik aanwezig op de persconferentie van het Collectief voor democratische rechten. Toen het bericht werd meegeeld in de zaal klonk er geen hoera kreet, maar een boeh-geroep door de zaal.

Misschien oordeelde het "gerecht" dat Jahjah meer schade zou aanrichten van uit zijn cel, dan van vrij met een soort spreekverbod. Maar eens te meer is duidelijk dat dit een politiek proces is en dat men de mensen van AEL en iedereen die zich verzet het zwijgen wil opleggen.
Je kan niet anders dan deze arrestatie en nu het spreekverbod plaatsen binnen het kader van het post 11.09 tijdperk. Zij die durven opkomen tegen de oorlog in Irak, zij die durven opkomen voor Palestina, zij die durven opkomen tegen het racisme dat dit oorlogsklimaat met zich mee brengt moeten het zwijgen worden opgelegd.
"Je bent met ons of je bent tegen ons", zo stelde Bush, en de Belgische politieke elite en het gerecht kozen voor Bush.
Belgische troepen naar Afghanistan, Belgische inspecteurs naar Irak, en Jahjah in gevangenis of monddood maken.

De advocaten van Jahjah kunnen alvast een zitje in het parlement eisen als een compensatie voor de schade die deze uitspraak zal meebrengen voor de kieskampanje van Jahjah en de mensen van het AEL.

Tekst uitspraak ?
by jpe Tuesday December 03, 2002 at 04:20 PM

Han, kan je misschien de volledige tekst van de uitspraak hier posten ? Zo je die hebt natuurlijk.

Beroep en desnoods cassatie!
by Guy Palya Tuesday December 03, 2002 at 05:01 PM
guycepalyas@hotmail.com

Mogen we aannemen dat tegen deze lafhartige beslissing, beroep zal aangetekend worden namens Dyab Abu Jahjah?

En mocht de KI dit gerechtelijk monddood maken durvenbevestigen, dan dient uiteraard cassatieberoep aangetekend worden. en helpt dat niet dan ligt de weg naar het Europees Hof nog open.

Men moet geen jurist zijn om te beseffen dat het beletten van de vrije meningsuiting en van het recht op vereniging via een gerechterlijke uitspraak wel het toppunt van rechtsschennis uitmaakt!

Dit land dat zich nog altijd een rechtstaat noemt, raakt hoe langer hoe meer in de knoei met de meest elementaire principes van de democratie.

FREEDOM FOR JAHJAH -
FREEDOM OF SPEECH AND OF ASSOCIATION FOR JAHJAH !

vrije meningsuiting
by whatever Tuesday December 03, 2002 at 06:08 PM

Och jongens, straks komt hij buiten en mag hij nog wat Vlaams Blok stemmen scoren met zijn Arabisch-moet-vierde-landstaal-worden-retoriek. Ze doen maar. Ik twijfel er aan of de Marrokaanse gemeenschap er mee gediend is.

reacties op beide kampen
by TUc Tuesday December 03, 2002 at 07:57 PM


beste whatever: u weet waarschijnlijk niet dat die uitspraak van het Arabisch als vierde landstaal uit zijn context is gerukt. Ik verwijs naar het interview met Jahjah dat die studenten journalistiek aan de Plantinhogeschool deden. Daar wordt het allemaal nog eens uit de doeken gedaan. Gelieve u dan ook te onthouden van dergelijke beschuldigingen, u kan veel betere argumenten bovenhalen.

Han: ik vind dit vrij tendensieuze berichtgeving van je. Even wachten met berichtgeven en rationeel nadenken doet wonderen. Ik weet het, het is fijn dat alles snel op Indy staat, maar dat moet niet ten koste van een rationele beeldvorming gaan.

Guy: blijf met de voetjes op de grond jongeman! Strategisch gezien is het zelfs beter voor het AEL dit mooi te aanvaarden. Dan komt ze glansrijk als absolute overwinnaar uit de arrestatie-zaak, vooral voor wat betreft de beeldvorming inzake democratische waarden...


groeten,
TUc

"context"
by whatever Wednesday December 04, 2002 at 03:17 PM

Blijkbaar is het hier gedaan met de vrijheid van meningsuiting en mag er geen enkele verwijziging gepost worden naar het homo-misprijzen en het nationalistische discours van de Heer Jahjah.

En voor TUc herhaal ik dat een student journalistiek moet weten dat zulke boude uitspraken STEEDS opnieuw uit hun "context" gehaald zullen worden, je moet ze maar niet doen als je daar een probleem mee hebt.

Triestig is dat hier!

voor "whatever", Jahjah over homo zijn
by Guido Wednesday December 04, 2002 at 03:38 PM

Uit een interview met Dyab Abou Jahjah:

"D.A.J.: De islam zegt dat niet. De islam zegt dat homoseksualiteit niet de norm is. Maar je hebt natuurlijk een aantal uitwassen van de islam die extremistisch zijn en verder gaan. Maar daar zijn wij niet verantwoordelijk voor. Zoals je extremisme hebt bij de katholieke kerk."

" Wat de homoseksualiteit betreft, dat is geen standpunt van ons. We liggen daar echt niet van wakker. We zeggen "leven en laten leven". Er is een grondwet die zegt dat er een gelijkheidsbeginsel is. Je mag dus denken dat een Marokkaan achterlijk is, maar je mag hem niet discrimineren. Je mag denken dat een homo vuil is, maar je mag hem niet discrimineren. Je mag denken wat je wilt, maar in de praktijk moet je iedereen gelijk behandelen. En daar komen we voor op!

-Heb je er spijt van dat je in het begin je standpunt over homo's hebt bekendgemaakt en dat men daar nu altijd terug naar blijft verwijzen?

D.A.J.: Nee, ik zal het blijven herhalen. En ik zal het nu in dit interview nog eens herhalen.
Dit is ons standpunt: wij vinden dat heteroseksualiteit de norm is en homoseksualteit een uitzondering. Wij hebben er geen problemen mee om het te uiten. We zijn niet hypocriet. Het is niet omdat er een bepaalde politiek correcte traditie in Belgiƫ heerst, dat wij ook politiek correct moeten zijn. Wij zijn niet politiek correct, wij zijn eerlijk, d.w.z. we zeggen wat we geloven en we geloven wat we zeggen. En ik denk dat de mensen op die manier minder schrik zullen hebben dan als we niks zeggen. Door het feit dat we onze standpunten zo duidelijk uiten, zijn er zelfs heel wat homo's die sympathie voor ons hebben betuigd."

Journalist:" -In Brussel zijn er twee moslimpartijen die volgend jaar ook gaan deelnemen aan de parlementsverkiezingen: Noor en Mouvement Jeunes Muslumans. De deelname van de lijst Noor aan de verkiezingen in Brussel in 1999 was een
regelrechte flop. Nu staan ze er weer met een lijst eisen en verklaringen die op zijn minst opmerkelijk te noemen is. De doodstraf opnieuw invoeren.
Maatschappelijke problemen zoals homoseksualiteit oplossen. Verbod op euthanasie. Verbod op abortus. Afschaffing BTW. Gaat jouw partij dezelfde kant op?

D.A.J.: "Homoseksualiteit? Is dat dan een maatschappelijk probleem?(lacht) Dat zijn dus duidelijk electorale partijen zonder basis."

http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=41507

Abou Dyab Jahjah wordt volledig beoordeeld op basis van twee interviews, ik zou niet weten waarom dit interview minder waard zou zijn dan de twee andere.

Leven en laten leven
by Libby Wednesday December 04, 2002 at 04:22 PM

Een homo-standpunt als "leven en laten leven", komende van een organisatie voor wie homo's en het al dan niet discrimeneren ervan totaal geen issue zijn, (ze proberen te voorzien in een aantal baisisbehoeften voor hun groep) zijn uiteraard veel gevaarlijker en een veel grotere bedreiging voor homo - rechten dan bv. het standpunt van de CD&V, die te verwaarlozen kleine miderheidspartij die geen enkele invloed heeft op het beleid of op de mentaliteit van de goegemeente in Vlaanderen.