arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vonkisten over de AEL
by Harko Tuesday December 03, 2002 at 01:53 PM
harko21@yahoo.co.uk

Antwoord op grove uitlatingen van een Vonkist over de AEL

Zoals zovelen ben ik ingeschreven op nogal wat internet nieuwsgroepen. Een aantal dagen geleden viel een mail in mijn bus over de dyabolisering van het AEL, een actie van o.a. STER en Kifkif. Daar kwam nogal wat reactie op. Een aantal van die mails waren ronduit gortig. Hier geef ik een antwoord op 1 van de ergste die. Een die wel duidelijk zegt waarove het gaat. Het AEL is gevaarlijk want lid van Stop USA. Dit was een van de leukste passages.


Hallo iedereen,

Ik zou graag ook eens tussenkomen in het gehele AEL debat dat hier gevoerd wordt. Eerst en vooral een dikke proficiat voor de mensen van STER voor hun zeer goede email-actie. Ik denk dat het zeer duidelijk geworden is dat kritisch zijn niet meer getolereerd wordt door onze regering. Blijkbaar zien jullie waar het over gaat: diabolisering en nu zelfs liquidatie van politieke tegenstanders, van kritische stemmen.

Helaas hebben heel wat mensen die niet zo begrepen. Blijkbaar geloven een aantal mensen alles wat ze in de media lezen, blijkbaar geloven ze ook dat de regering optreed tegen Dyab omdat hij zo'n stoute meneer is en niet omwille van de standpunten van de AEL, omdat ze te kritisch zijn.
Ik heb reeds heel wat van dergelijke uitlatingen gelezen. Ik ga echter maar op eentje reageren, de grofste van al, die van Brecht De Smet.

"Ik denk dat ik met een gerust hart mag stellen dat Abou Jahjah een rechtse populist is, met een reactionaire achtergrond, die heel zeker niet de
spreekbuis is van de meerderheid van de allochtonen in dit land. Ik denk dat ik ook mag stellen dat hij in plaats van de situatie van de allochtonen te
verbeteren, de problemen juist verscherpt door ZIJN polarisering van het debat en zo de objectieve bondgenoot van het Vlaams Blok wordt. Elke uitspraak over of verdediging van Abou Jahjah zonder expliciet afstand te doen van zijn populistische en reactionaire ideeën is gevaarlijk en opportunistisch.
Ik denk dan ook dat een dergelijke vage oproep die niet gepaard gaat met een sterke en eensgezinde kritiek van de antiracistische beweging op deze dubieuze figuur en twijfelachtige vereniging meer op onbegrip dan op begrip zal kunnen rekenen."

Het begint al leuk nietwaar? "met een gerust hart"
Blijkbaar geloofd Brecht alles wat er in de media vertelt wordt. Op http://archive.indymedia.be vind je letterlijk honderden artikels waarin de berichtgeving over Dyab onder de loep genomen wordt. Iemand die 'progressief' noemt zo toch op zijn minst een zekere voorzichtigheid en een zekere kritische geest moeten hebben tov de media.
"met een reactionaire achtergrond"
Waar slaat dit op? Zijn opleiding tot socioloog? Of is het het feit dat hij Libanees is? Of heeft Brecht het Vlaams Blok krantje gelezen waarin vertelt wordt dat Dyab lid was van Hezbollah?
Op http://www.pvda.be vind een interview met Dyab, een uittreksel: "Dyab Abou Jahjaj, ben je van Hezbollah?
Dyab Abou Jahjah: Ik ben van Libanese afkomst. Ik was nooit lid van Hezbollah. Wel van het Libanese verzetsfront. Zuid-Libanon werd jaren lang bezet door Israël. Ik heb meegevochten tegen Israël, ja. Ik ben een Arabisch nationalist, die opkomt voor de onafhankelijkheid en soevereiniteit van mijn land en van elk land dat wordt bezet. Er waren verschillende verzetsgroepen in Libanon, zoals de Libanese Communistische Partij, de groep Communistische Actie, het Volksbevrijdingsfront van Palestina (PFLP).
Wat de Hezbollah betreft: dat is geen terroristische partij maar een moslim-democratische partij die verkozen is in het Libanese parlement. Ook de Hezbollah heeft gewapend verzet gevoerd tegen de fascistische bezetter Israël."

Brecht: "Bovendien is er ook een sterke sektarische tendens aanwezig die zich uit in een weigering om samen te werken met meer gematigde migrantenorganisaties, arbeidersorganisaties enz. (Op hun site bv. zie je enkel een verslag van de anti-oorlogsbetoging van 10 december(sic). De PVDA is dan ook op haar typische opportunistische wijze op de kar van de AEL gesprongen omdat deze vereniging succes heeft onder radicale Arabische jongeren.)"

Wat bedoeld Brecht met "meer gematigde migrantenorganisaties"?
Die organisaties die nu een toekomstpact (or whatever) gaan ondertekenen met de SPa & AGALEVeren?
Maar ook ja, vanwaar heb jij dien info. welke organisatie klopte aan bij de AEL om iets gezamelijk te doen en ving bod? Dat de AEL sommige organisaties bestempelen als gesubsidieerde en dus gecompromiteerde instellingen is verstaanbaar.
Wanneer Brecht komt aangedraven met "arbeidersorganisaties" ben ik even in de war. Waar zou Brecht naar verwijzen? Heeft Dyab uitspraken gedaan over vakbonden of over pakweg de BVV?
Maar ja, daar komt de aap uit de mouw: het gaat om de betoging van Stop USA. Het feit dat de AEL aangesloten is bij de coördinatie Stop USA. Dat is dus de reden van Brecht zijn aanval. Hij heeft blijkbaar de gehele discussie over de 2 platforms gemist. Het feit dat de AEL niet kon akkoord gaan met "wapeninspecties" en dergelijke reactionaire passages. Blijkbaar vind Brecht dat de radicale anti-oorlogsbeweging niets positief betekend ewel in tegendeel.
Maar dan komen we bij het leukste deel van al, een stek naar de PVDA. Hoe leuk:" op haar typisch opportunistische wijze". Dit is des te leuker als je weet dat Brecht lid is van "Vonk" een Trotskistisch groep dat zichzelf bestempeld als "de marxistische linkerzijde van de arbeiders- en studentenbeweging" en dat "werkt" binnen de SP, dé arbeiderspartij in België. De PVDA is fier op het feit dat we aangesloten zijn bij Stop USA, is ook fier op het feit dat de AEL daar ook is bij aangesloten. Ik stel voor dat je eens het artikel leest van Riet Dhont van 23/11 "Omtrent de houding van de PVDA tegenover het AEL" http://archive.indymedia.be/front.php3?article_id=39808

Ik denk dat alle progressieven de plicht hebben om zich te verzetten tegen de compleet belachelijke lastercampagne tegen de AEL. Iedereen moet waakzaam zijn bij berichtgeving in de media.
Ik hoop oprecht dat Brecht eens aan kritisch onderzoek gaat doen. Ik zie al uit naar zijn ( en uiteraard ook naar jullie) reactie.

Vriendelijke groeten,

Harko Vande Loock

Is het je misschien al opgevallen
by Kevin Tuesday December 03, 2002 at 03:00 PM

Dat er op de site van de vonk zelfs nog niets staat over de racistische moord op Achrak??
Dat ze zich nog niet hebben uitgesproken over de criminalisering van de AEL, dat ze geen enkele vinger wijzen naar de regering die zomaar wetten gaat maken om een groep te criminaliseren???

Dat noem ik pas een klassestandpunt!!!

zinloos intern getwist
by klaas y. Tuesday December 03, 2002 at 03:23 PM

beste harko,

redelijk flauw om e-mails van een medestudent openbaar te maken en af te breken. kon je niet gewoon antwoorden op de mailing list waarop Brecht zijn kritiek schreef?

ook STER, KifKif en Radiks, initiatiefnemers van de mailcampagne 'stop dyabolisering', zijn het zeker niet altijd eens met Dyab Abou Jahjah. er zijn verschillen van mening (te grote nadruk op identiteit) en vooral van aanpak (inderdaad, populistische trekjes). alleen werden ze ook geconfronteerd met een totale en onterechte dyabolisering door de vlaamsche goegemeente, waaruit nog veel nationalistischer en populistischer praat kwam dan dyab's discours. het leek ons even belangrijker deze zondvloed aan de kaak te stellen dan de verschillen met de AEL te gaan uitdiepen.

maar als iemand de verschillen van mening te groot vindt om het op te nemen voor jahjah zonder er tegelijk afstand van te nemen, dan is dat zijn/haar goed recht. geen reden om hem publiekelijk af te maken (of liever... dit te proberen ;-) )

de voorbije week op indymedia was een verademing na het getwist over de anti-oorlog betogingen en sommige reacties op stijn oosterlynck. zelfs rechtse stemmen (nationalisten tegen globalisering?) ontdekten de waarde van indymedia in deze barre media-tijden, en begonnen massaal (semi-)racistische praat te posten. maar ondanks dit heeft indymedia zijn waarde bewezen als grassroots nieuwsbron en mediawatcher. kan het zinloos intern getwist nu even achterwege gelaten worden?

uw medestudent,

klaas y.

"verschillen van mening"
by Harko Tuesday December 03, 2002 at 04:24 PM

"maar als iemand de verschillen van mening te groot vindt om het op te nemen voor jahjah zonder er tegelijk afstand van te nemen, dan is dat zijn/haar goed recht."

Beste Klaas,

Inderdaad heeft iedereen het goede recht om zijn/haar bedenkingen te hebben bij standpunten van de AEL.
Maar kijk eens naar de woorden die Brecht gebruikt om de AEL mee te omschreven: "rechtse populist, reactionair, twijfelachtig, dubieus, sectair,..."
"De AEL is verantwoordelijk voor de polarisering en is een objectieve bondgenoot van het Vlaams Blok"
Sorry, maar nu moet je mij eens gaan vertellen wat het verschil is tussen zij discour en dat van Janssen en De Gucht? Volgens mij is het enige verschil dat we weten dat we 2 laatste rechtse zakken zijn en dat de eerste "marxist" claimt te zijn.

Trouwens de reden waarom ik citeer uit een mail is omdat ik geen enkel standpunt vond op http://www.vonk.org, zoals Kevin reeds terecht opmerkte

Vonk = Racisme
by Jonas Tuesday December 03, 2002 at 04:31 PM

Natuurlijk hebben ze wel standpunten.

Ze publiuceerden een tejkt na 3 april, die loopt over van het racisme. (zoek maar eens op deze website)
Maar ook persoonlijk gesprekken met mensen van de Vonk weet ik dat het racisme er diep inzit, of noem het coliniale ideologie,...
Nu ja van een groep pseudolinksen die oproepen om voor SP.A te stemmen verwacht je natuurlijk niet beter.

Samen in de antiracistische strijd
by Dany N. Tuesday December 03, 2002 at 04:33 PM

Ik kan me alleen maar aansluiten bij de laatste passage van Klaas. De reacties van Brecht en Harko zijn duidelijk 'politiek' geïnspireerd en overstijgen de traditionele twisten tussen stalinisten, maoïsten en trotskisten niet. Kameraden, ik heb alle begrip voor jullie discussies en wil ze zeker niet marginaliseren. Maar toch, is het nu echt zoveel gevraagd om die hier en nu op te bergen? Moet jullie nu altijd en over alles in dergelijke termen en denkpatronen spreken? Kunnen jullie je nu echt niet solidair en broederlijk scharen achter de antiracistische strijd die we momenteel voeren? En vooral: gaan jullie voor de zoveelste keer een mooie beweging kapot maken door jullie traditionele twisten en verdachtmakingen?
Daarom, een warme oproep om de werkelijke vijand, de racisten (hun aantal en macht neemt in schrikbarend snel tempo toe), te bekampen en de overige twisten even opzij te schuiven (of ze intern te bespreken).

Democratiserende groeten,

samen met de CD&V?
by Harko Tuesday December 03, 2002 at 04:58 PM


Beste Dany,

Hoe kun je deze discussie nu afdoen als "traditionele twisten tussen stalinisten, maoïsten en trotskisten".
Hoe kun je vragen om deze twisten op te bergen? De Vonk wil zich helemaal niet "solidair en broederlijk scharen achter de antiracistische strijd die we momenteel voeren". Integendeel de AEL is volgens hen "een objectieve bondgenoot van het Vlaams Blok". Wat voor een antirascist zou ik zijn als ik dit niet zou aanklagen? Dergelijke praat is niets anders dan het gezever dat we eenstemmig te horen van CD&V over AGALEVeren tot de SPA. Allen zijn ze het roerend eens over het gevaar van de AEL. De CD&V spreekt zelfs over Dewinter als de Vlaamse Dyab Abou Jahjah.
Dit niet aanklagen zou pas het kapot maken betekenen van een "mooie beweging".

Lees mee met de Vonk ....
by Jonas Tuesday December 03, 2002 at 05:16 PM

Op http://www.vonk.org kan je het volgende lezen :

Over het AEL : ...
De nationalistische en religieuze aanpak werkt een polarisatie van gemeenschap tot gemeenschap in de hand die nooit ten voordele kan zijn van de migranten. Zo geeft men eigenlijk onbewust een verlengstuk aan de demagogie van het Vlaams Blok, maar dan van de andere kant. .../
...
De AEL verbieden is echter totaal geen oplossing. De basis van het probleem blijft op die manier onaangetast en zal vroeg of laat weer op een andere manier aan de oppervlakte komen.
(die gasten van de Vonk zeggen min of meer hetzelfde over het Vlaams Blok)

Maar op deze site vind je het mooiste pareltje :
http://archive.indymedia.be:8081/front.php3?article_id=20563

Artikel over betoging van 3 April.
Onder de titel: "Een Palestijnse nederlaag in Antwerpen, overwinningen in Brussel en Luik"

"Toch was het voor insiders vanaf het begin duidelijk dat de kans op ontaarding zeer groot was. Er waren namelijk nogal wat Marokkaanse probleemjongeren aanwezig die zich tot heden niet voor politiek hebben geïnteresseerd , en die ook ‘in vredestijd' een van de beste propagandaploegen vormen voor het Vlaams Blok in Antwerpen. "
enz enz enz....

3 seconden geleden
by Harko Tuesday December 03, 2002 at 05:51 PM


Geloof het of niet, 3 seconden geleden poste Filip Staes een standpunt van de Vonk over de moord, de aanhouding en de AEL. Ik hou mijn hart vast.

oprechte antiracisten
by Dany Tuesday December 03, 2002 at 08:27 PM

Beste Harko,

Volledig met je eens. Maar, pak ze dan op inhoudelijke argumenten en laat niet mis te verstane sneren als

"Dit is des te leuker als je weet dat Brecht lid is van "Vonk" een Trotskistisch groep dat zichzelf bestempeld als "de marxistische linkerzijde van de arbeiders- en studentenbeweging" en dat "werkt" binnen de SP, dé arbeiderspartij in België"

misschien achterwege. Het is maar een voorstel. En inderdaad, wat mij betreft zijn alle werkelijk antiracistische stemmen welkom (ook als ze behoren tot de traditionele politieke partijen) in onze strijd.

Strijdmakkers
by Dany Tuesday December 03, 2002 at 09:16 PM

Beste Harko,

Volledig met je eens. Maar, pak ze dan op inhoudelijke argumenten en laat misschien niet mis te verstane sneren als

"Dit is des te leuker als je weet dat Brecht lid is van "Vonk" een Trotskistisch groep dat zichzelf bestempeld als "de marxistische linkerzijde van de arbeiders- en studentenbeweging" en dat "werkt" binnen de SP, dé arbeiderspartij in België"

achterwege. Het is maar een voorstel. Wat mij betreft zijn alle werkelijk antiracistische stemmen welkom (ook als ze behoren tot de traditionele politieke partijen) in onze strijd. Is een antiracistische strijd mogelijk als die niet terzelfdertijd antikapitalistisch is? Vanzelfsrekend een complexe vraag. Mijn insziens moet het in ieder geval mogelijk zijn om - elk vanuit zijn eigen overtuiging en maatschappijanalyse - gezamenlijk tegen de racisten ten strijde te trekken. Nadien kunnen we ons dan concentreren op onze interne twistpunten. Ook ik ben het op bepaalde punten fronidg oneens met Abou Jahjah, maar dit belet me niet om ondertussen voor hem op te komen en in een 'strijdbroeder' te zien.

EENHEID!
by Harko Thursday December 05, 2002 at 02:18 PM

Beste Dany,

Die sneer over de Vonk was een antwoord op het feit dat Brecht sprak over het typische opportunisme van de PVDA. Omdat Brecht dit voor de rest in het geheel niet uitlegd, voel ik mij ook niet verplicht om daar een zinnig antwoord op te geven. Hem verwijten dat hij de opportunist is omdat hij lid is van een organisatie die de SP steunt leek mij op zich al antwoord genoeg.
Natuurlijk moeten we als antirascisten samenwerken met iedereen die met ons wil samenwerken. En volgens mij is het standpunt dat Brecht hier innam niet echt een teken dat hij dat wil. Het is goed om hierover discussie te hebben en het is goed om elkaars standpunt te kennen. Discussieren over standpunten doet geen afbreuk aan een eventuele samenwerking, integendeel.
Feit is ook dat hij per se een waardeoordeel over de AEL wil opgenomen zien in de tekst. Hij eist blijkbaar dat we compleet en publikelijk afstand nemen van de standpunten van de AEL. Dat zou, volgens mij een dwaze zaak zijn. Laat iedereen van de AEL denken wat hij wil, ieder zijn ding zou ik zo zeggen, maar dat we de AEL zo massaal mogelijk moeten verdedigen tegen de hetze van Guy, Leona, Louis, Philip, Gerolf, Mieke, Fatma, Merjem en andere dwaze kloten dat moet duidelijk zijn.
Kortom geen tijd verliezen, ACTIE

Groeten, Harko