arch/ive/ief (2000 - 2005)

En de media die telden hoofddoekjes
by christophe c. Tuesday December 03, 2002 at 12:19 PM

De patrouille van maandagavond door de ogen van de media.

Gisteren nog eens op stap geweest met de burgerpatrouilles. Vier meisjes deelden, misschien een beetje onwennig maar des te meer vastberaden, de pamfletten uit waarin uitgelegd staat waarom de AEL de patrouilles noodzakelijk vindt en waar de jongeren telefoonnummers vinden waar ze terecht kunnen als ze ooit problemen hebben met racistische politie-agenten. De meisjes hadden heel veel te vertellen: over de nieuwe Berberliga van Mohammed Talhaoui, over racisme en discriminatie, over de gebeurtenissen van afgelopen week en over de noodzaak van een organisatie als AEL.
De pers was er ook bij. Ik las ondertussen al een verslagje in De Standaard. De journalist (JVC) laat twee van de vier meisjes aan het woord. Hij vermeldt er bij dat ze een hoofddoek dragen. Zelfs de kleur van de hoofddoek komen we te weten. Het artikel sluit af met de opmerking dat de twee andere meisjes geen hoofddoek droegen. Dat was voor deze journalist blijkbaar het opmerkelijkste feit van de avond.
In Voor de dag kreeg de patrouille één zin in een verslag over de gemeenteraad van gisterenavond. De journalist had het over "vier gesluierde meisjes".

Ook de GVA besteedt heel kort aandacht aan de patrouille. Verschil is wel dat de journalist van deze krant een tijdje meestapte en ook discussieerde met de meisjes. Zijn verslag is sec, maar wel correct. We komen zowel te weten waarom de patrouille uit meisjes bestond, wat de meisjes deden en wat de reactie was van het stadsbestuur.

"Noodzaak van een organisatie als AEL"
by Amarjit Tuesday December 03, 2002 at 12:51 PM
asinghm@yahoo.com

Misschien moet er ook een beweging/organisatie ontstaan voor vreedzaam protest (volgens Gandhian gedachtegoed), en de naam moet deze keer "Movement for Promotion of Love and Humanity among Humans," met eigen publicaties, survey/watch-databases, enz.

MLK
by Fatah Tuesday December 03, 2002 at 01:33 PM
kfatah@hotmail.com

Beste Amarjit,
Je idee is er sympathiek, vrede is natuurlijk wat we allemaal willen. Martin Luther King pleitte er ook voor om ons geweldloos te verzetten tegen racisme en onderdrukking. Als dank daarvoor werd hij dood geschoten.

Ik denk dat we het recht op zelfverdediging tegen het geweld van de staat moeten erkennen. Tegelijkertijd denk ik niet dat we de kant op moeten van de Black Panthers die zich zelf gingen trainen en bewapenen geissoleerd van de banke amerikaanse bevolking.

Wat we nodig hebben is een bewustzijn dat mensen zich moeten verdedigen tegen onderdrukking, zoals het servische volk dat massaal het Parlement van Milocevic bestormde en de diktator het land uit joeg. Daarbij kwam geweld kijken. Hadden zij dat niet gedaan, dan was hun beweging met nog meer geweld neer geslagen.

Wat we nodig hebben is een besef dat ook de gewone blanke belgische bevolking niet gebaat is bij de onderdrukking en de criminalisering van hun landgenoten, of bevolkings groepen waar ook ter wereld.

Een goed begrip van de wereld om ons heen dmv "eigen publicaties, survey/watch-databases, enz. " of artikelen zoals die hierboven staan zijn daarbij inderdaad hard nodig. We moeten vanuit het standpunt van onze eigen groep te weten komen hoe de patrouilles werkelijk verliepen en wat er werkelijk aan de hand is op straat. Niet vanuit een televisie station dat regelmatig Dewinter in praatprogramma's laat optreden om zijn vuil over ons heen te kotsen.

KJF

Go Girls!
by El Malak El Barea Tuesday December 03, 2002 at 02:17 PM
elmalakelbarea@maroc.nl

Fantastisch! Ik wou dat ik het lef en de macht had om als AEL-lid zo naar buiten te treden! Maar ik moet er niet eens aan denken om aan mijn ouders voor te stellen dat ik in deze tijd s'avonds op straat kom. Ik mag zelfs niet alleen naar de bakker. Maar ik begrijp hun angst wel.

Dewinter op tv ?
by jo Tuesday December 03, 2002 at 08:09 PM
jovandevelde@hotmail.com

De VRT tekende vorig jaar een pact om het Vlaams Blok niet meer aan het woord te laten als ze geen nieuwswaarde hadden. Dewinter heeft zich ook niet voortdurend uitgelaten over het gebeuren. Dat zal hij ook niet doen, daar heeft hij geen nut bij. Laat het duidelijk zijn dat de media echt wel het Vlaams Blok weert uit de publicaties.

Was dat een modeshow?
by Edith Friday February 07, 2003 at 05:27 PM
edith.legrand@skynet.be

Het leek wel of het om een modeshow ging inplaats van over burgerpatrouilles.

De VRT heeft zich in die dagen niet van haar beste kant laten zien. Schande, zoveel waanzin en dat ontwikkelde mensen zich daarin laten meeslepen, dat begrijp ik niet.