arch/ive/ief (2000 - 2005)

Burgerpatrouilles van AEL opnieuw van start
by christophe callewaert Monday December 02, 2002 at 11:42 PM

Vanavond trokken de burgerpatrouilles van AEL opnieuw de straat op om de jongeren van Antwerpen te informeren over hun rechten tegenover de politie.

Met vier waren ze. Nawal, Karima, Hanane en Khadiya, allen afkomstig van Sint-Niklaas, deden voor het eerst mee met de burgerpatrouilles. "Wij vonden het wel een krachtig signaal om eens alleen met meisjes op stap te gaan. Zeker na dat voorval in de Zevende Dag waar Ahmed uitgelachen werd toen hij zei dat AEL ook veel vrouwelijke leden telt."
Met een zwerm journalisten om zich heen wandelden de vier door de straten van de Seefhoek en deelden ze pamfletten uit aan elke jongere die hun pad kruiste. "Als jullie ooit problemen hebben met de politie of als de politie zich racistisch gedraagd, moet je zeker één van deze nummers bellen. Dan zal een advocate dat geval wel onderzoeken."

De meeste jongeren die we tegenkomen, kennen de actie ondertussen wel. "Hoe is het met Abou Jahjah?" willen ze weten. "Abou Jahjah is heel populair in de wijk."

Niet ver van het station, op de Rooseveltplaats, kwam er plots een agent op ons af. Hij controleerde de passen van alle deelnemers van de patrouille. Ook een Duitse journalist en twee mensen van Indymedia mochten netjes hun identiteitskaart afgeven. De politie-agent weigerde zich te legitimeren en zijn naam te zeggen. Na enkele minuten kregen we onze pas terug.

Nadat we afscheid hadden genomen van de patrouille en in het station de roltrap naar het perron namen, merkten we plots dat we gevolgd werden door vier mannen. Je kent ze wel: van die vervaarlijk uitziende types die altijd hun handen verbergen in de zakken van hun korte donkere vest. Toen ze zagen dat we hen hadden opgemerkt, bleven ze nog wat staan schuifelen onderaan de trap. Ze zijn ons nog achterna gegaan tot aan het perron, maar zijn toen teruggekeerd.

In een persbericht van 20/11 vroeg Filip Dewinter om de burgerpatrouilles van AEL aan te pakken met gecontroleerde intimidatie. Verbazend hoe gretig Detiège en co ingaan op dat voorstel.
.

Straathoekwerk is ook een vorm van burgerpatrouilles!!!
by elChe Tuesday December 03, 2002 at 12:14 AM

daar hebben ze niet van terug, wat een zet, wat een strategie, prachtig, subliem gewoon. Wanneer gaan ze nu eens inzien dat deze 'burgerpatrouilles' totaal geen enkel gevaar leveren voor onze 'rechtstaat'. Iedereen is het eens over racistische elementen bij de politie, een afspiegeling van de maatschappij maar in dit geval VlaamsBlokkers met een vuurwapen, knuppel, pepperspray en een ontembare haat jegens 'vreemdelingen', moet ik nog uitleggen wat een ellende dit elke keer teweeg brengt? Is het dan zo ver gezocht om zelf toe te kijken telkens agenten Marokkanen aanspreken??? En wat betreft straathoekwerk, dat laat ik aan de lezer zelf over :)

juist wel gevaarlijk
by PDL Tuesday December 03, 2002 at 01:49 AM

Dag elChe,

Wat ge schrijft is juist. Racisme en erger is schering en inslag bij de Antwerpse politie. Iedere geëngageerde heeft dat al opgemerkt of meegemaakt.
Detiége en co weten dat ook, maar er wordt niets tegen ondernomen.
Daarom zijn de burgerpatrouilles juist wel een gevaar voor onze "rechts(e)staat".
Groetjes,

PDL

Foto burgerpatrouille
by Mara Tuesday December 03, 2002 at 09:11 AM

 Foto burgerpatrouil...
meisjesopstap.jpg, image/jpeg, 300x225

P. Janssens - Dewinter één front
by Tony Busselen Tuesday December 03, 2002 at 11:40 AM
Busselen@skynet.be

P. Janssens verklaarde in de zevende dag: "als er geen wettelijke middelen zijn om tegen die patrouilles op te treden, dan moeten we hen het leven zo moeilijk maken zodat ze zenuwachtig worden en dat ze binnen blijven".
Waarschijnlijk is het die reklamejongen die ervoor zorgt dat Detiège het Blok kan napraten met een grote smile op haar gezicht.

Dit is geen burgerpatrouille!!!
by wouter Friday December 06, 2002 at 12:18 PM

Een aantal meisjes die pamfletten uitdelen. Daar heeft men het niet over wanneer men het heeft over de burgerpatrouilles. Mensen die de politie volgen en filmen tijdens hun optredens. Daar gaat het om. Daar heeft men een probleem mee. Niemand wil meisjes verbieden om pamfletten uit te delen.

burgerpatrouilles
by Guido Friday December 06, 2002 at 12:34 PM

Burgerpatrouilles zijn er om te controleren of de polite zich niet schuldig maakt aan racisme. En of dat nu mannen of vrouwen zijn...

Als het mannen zijn is het een probleem, als het vrouwen zijn, is het niet erg, sexisme is u niet vreemd zeker? ;)

oeps
by Guido Thursday May 15, 2003 at 04:13 PM
pannekoekrobert@hotmail.com

Bovenstaande is niet van mij. Maar ik kan er wel inkomen :-)