arch/ive/ief (2000 - 2005)

Geef Abou Jahjah recht op recht
by Netwerk Recht Monday December 02, 2002 at 10:50 PM

Gisteren, zondagavond 1 december, zijn ong. 120 mensen bijeengekomen in Antwerpen, na een oproep om te reageren op de recente diabolisering en criminalisering van AEL, Dyab Abou Jahjah, en de migrantengemeenschap. Na afloop werd volgende perstekst opgesteld.

De aanhouding van Dyab Abou Jahjah is om meer dan een reden
verontrustend. Grote persorganen en invloedrijke politici dringen al lang aan op de 'verwijdering' van de leider van de Arabisch-Europese Liga. Het gerecht en de veiligheidsdiensten werden en worden aangespoord om Abou Jahjah aan te pakken. De 'oorlogstaal' van beleidsverantwoordelijken in de week voor de aanhouding is alarmerend. Tijdens de parlementaire discussie van 28 november, in de uren voor de arrestatie van Abou Jahjah, aarzelde de overheid niet luidop te verkondigen dat desnoods de basisprincipes van een rechtsstaat zullen worden herzien om politieke doeleinden te realiseren.
Voorstellen van de minister van Binnenlandse Zaken Duquesne en volksvertegenwoordiger Marc Van Peel om de AEL buiten wet te stellen via uitzonderingswetten, brengen de democratie in gevaar. De basisinstrumenten van een rechtsstaat naar eigen hand ombuigen en aanpassen om een politieke opponent uit te schakelen, tasten de principes en de essentie van de rechtsstaat zelf aan. In een rechtsstaat die naam waardig moet de vrijheid van meningsuiting worden gevrijwaard, alsmede het recht om elke vorm van racisme en discriminatie met democratische middelen te bestrijden.

De reacties van politici op de arrestatie van Abou Jahjah tonen aan dat het gevaar verre van geweken is. Kan hier een eerlijk proces van komen? De felicitaties voor de gerechtelijke actie en de hoop en verwachting van de politieke klasse dat het gerecht hem zal vasthouden, zijn verontrustend.
Een vrijlating, zo redeneert men, zou Abou Jahjah in de kaart spelen, want de onmacht van de gevestigde orde aantonen en de indruk wekken dat de kritiek op de AEL-leider niet gefundeerd is. Bovendien zou Abou Jahjah dan zijn gevangenschap volop kunnen uitspelen om een martelaarsrol aan te nemen.
Deze overwegingen verhogen de druk op het gerecht om hem kost wat kost in de juridische molen fijn te malen. Is het niet verontrustend dat een speurder ongegeneerd het geheim van het onderzoek schendt door in de krant De Morgen van 30 november te stellen dat de aanklacht niet veel voorstelt, maar dat de aanhouding slechts een voorwendsel is om op zoek te gaan naar zwaarwichtigere aantijgingen?

De vraag is hier niet aan de orde of het programma, de strategie en de tactiek van Abou Jahjah goed zijn of niet. Wél verzetten we ons tegen de campagne die hem het recht van spreken wil ontnemen, en om met dat doel het gerecht onder druk te zetten en zo de scheiding der machten, een fundament van onze rechtsstaat, uit te hollen.

Er moet een halt worden toegeroepen aan deze ontwikkelingen. De ganse politieke klasse is verantwoordelijk. Maar minister van Binnenlandse Zaken Antoine Duquesne draagt een extra zware verantwoordelijkheid, gezien zijn verregaande uitspraken en zijn functie. Er is een signaal nodig. Daarom eisen we zijn ontslag.

en niet alleen zijn ontslag...
by pat Tuesday December 03, 2002 at 12:02 AM
mA.f@pandora.be

Het is vooral de opruiende taal van "prodagandist" verhofstadt en z'n propagandabureau "slangen" -what's in a name- die het gehele dossier wil, moet, zal opblazen.
Zij willen de grootste zijn...
We gunnen het hun... maar vergeet niet JahJah is er, Lappersfront nog steeds en steeds meer, ja ook werkelijke andersglobalisten Guy'tje, blijven kleven, ageren tegen de arrogantie van tegenwoordige beleidsvoerders.
Als dan onze "democratie" schade zou hebben geleden door de directe actie van AEL, dan zal het wel de mogelijkheid zijn geweest om ons te bevrijden van het juk van huichelaars als Verhofstadt en z'n bende.
Als iemand ooit onze democratie schade zou hebben toegebracht dan zal het wel Guy Verhofstadt zelf zijn geweest.
Daarom kan deze huichelaar beter opstappen, ik was vrije burger in het brughse vrije, ik ben nu vrije burger in deze staat, "zinloze" staat met "idiote bestuurders".
wij tekenen als autonoom,
wij tekenen zinvol tegen "hun" idiotie,
wij tekenen als vrije burger,
pat

ongelooflijk!
by katrien meir Tuesday December 03, 2002 at 02:04 AM
katrien.meir@yucom.be

Ik vind het ongelooflijk en een omgekeerde wereld. Abou Jahjah heeft ten eerste alle recht om op te komen van de zwakken (migranten) en heeft 9 op de 10 keren nog gelijk ook in zijn uitspraken. Onze regering kan niet verdragen dat Abou JAhjah wijst op hun falen en terecht! Daarmee pakken ze hem op. In viond dat dit niet kan. Moet je per se dezelfde mening hebben als dsewinter en co om openbaar te praten???
Laten we een grote betoging organiseren om de vrijemeningsuiting te garanderen!!!
Katrien

goede zet.
by TUc Tuesday December 03, 2002 at 12:51 PM


De eis van deze tekst, het ontslag van Duquesne, is goed gevonden. Strategisch goed mogelijk. De minister is ten tweede een lichtgewicht in de regering. Alleen spijtig dat hij franstalig is, dat gaat de zaak ongelooflijk complex maken. Maar toch: let's do it!

groeten,
TUc

PS: Ten vierde heeft hij een vies bakkes en wil ik hem niet meer op de TV (ah nee sorrie, dat was Flahaut ;)