arch/ive/ief (2000 - 2005)

Terzake toont politieke leugens Verhofstadt-Detiège-Vogels-Dewinter overJahjah
by Peter Mertens Monday December 02, 2002 at 10:44 PM
p.ter@skynet.be 0474.98.55.16

Vanavond toonde de VRT-uitzending Terzake de volledige beelden van dinsdagavond. Ongesneden, zonder politieke censuur. Hierop is duidelijk te zien hoe Dyab Abou Jahjah vastberaden én kalmerend optreedt. Dat legt ook meteen de leugens bloot van Verhofstadt, Janssens, Vogels, Grootjans, Dewinter & Co. Ze hebben de leugen allemaal herhaald als schaamplapje om Abou Jahjah politiek gevangen te zetten. Een beslissing die van hogerhand komt ?

VRT-TERZAKE TOONT LEUGEN AAN VAN VERHOFSTADT, DETIEGE, VOGELS EN LAMINE

AANHOUDING DYAB ABOU JAHJAH, VOORMAN STOPUSA, WELLICHT VAN HOGERHAND

Vanavond toonde de VRT-uitzending Terzake de volledige beelden van dinsdagavond. Ongesneden, zonder politieke censuur. Hierop is duidelijk te zien hoe Dyab Abou Jahjah vastberaden én kalmerend optreedt. We zien duidelijk hoe met pepperspray naar Dyab Abou Jahjah en omstaanders wordt gespoten. Journalist Ivo Billet moet besluiten: "op deze beelden is duidelijk te zien dat AJ niet oproept tot geweld, eerder het tegendeel". In de uitzending bewijst Terzake vanavond dus wat wij al sinds dinsdagavond schrijven: "Dyab Abu Jahjah en Ahmed Azzuz van de AEL waren ter plaatse om de jongeren te kalmeren. Ook de leden van de Che Leila Brigade Borgerhout spraken met de jongeren. De politie gebruikte pepperspray in grote spuitbussen om de jongeren uit elkaar te drijven, en hitste zo de gemoederen op. (…) De AEL wilde niet meespelen in het spel van provocatie van politie en riep de jongeren op naar moskee in de Monttfortstraat in Borgerhout te gaan." (Persbericht PVDA, dinsdagavond 26 november 2002)

Op dat schrijven kreeg ik heel wat reacties. Waaronder verschillende doodsbedreigingen en racistische haatmail. Want iedereen was toch unaniem dat het tegendeel was gebeurd ? Zetten we even de verklaringen op een rijtje:

- burgemeester Detiège (SP.A) wist onmiddellijk ‘Abou Jahjah lokte rellen uit. Hij is zelf op de plaats van de moord geweest, maar zijn komst veroorzaakte onrust. Hij heeft een groepje van vijftien jongeren, leden van de AEL, opgehitst" (GVA, 27 november)
- haar politiechef Luc Lamine wordt door De Standaard gevraagd "Jahjah beweert ook dat hij precies de jonge Marokkanen op straat kwam kalmeren, maar u dat niet toeliet" Luc Lamine antwoordt: "we waren in vol overleg met die betogers, en een vergelijk was dichtbij. En toen kwam Jajah de boel opjutten…" (De Standaard, 28 november)
- de Antwerpse veiligheidsschepen Grootjans (VLD) zei onmiddellijk "Jahjah heeft onmiddellijk en zonder eerst informatie in te winnen over de misdaad, opgeroepen tot betogen en nieuwe rellen uitgelokt. Met de enge bedoeling de integratie in deze stad stuk te maken." (28 november, De Nieuwe Gazet) "Toen hij dinsdagavond ter plaatse aankwam heeft hij vrijwel onmiddellijk opgeroepen tot straatgeweld", zegt hij in De Morgen (28 november 2002)
- ook de CD&V verklaarde meteen in een persbericht "de politie en het parket moeten op een snelle doortastende manier optreden tegen Abou Jahjah en anderen die verantwoordelijk zijn voor het geweld en de vernielingen" (GVA 28 november)
- en Mieke Vogels van Agalev mocht niet ontbreken. Mieke verklaarde "Het is zo verschrikkelijk om vast te stellen dat Abou Jahjah er als de kippen bij is om zo'n menselijke tragedie voor persoonlijke doeleinden te misbruiken. Dat is exact wat ook Filip Dewinter gedaan zou hebben in het omgekeerde geval" (De Morgen, 28 november)
- Mieke Vogels zei het klaar "We moeten alternatieve woordvoerders naar voren laten treden." (De Morgen, 28 november) En ze haalde de broer van Agalev-kamerlid Fauzya Talhaoui van stal. Mohamed Talhaoui mocht braafjes Mieke, korpschef Lamine, en veiligheidsschepen Grootjans napraten: "Jahjah is een lijkenpikker die de dood van Achrak misbruikt voor eigen politiek" (28 november, De Nieuwe Gazet).
- En vanzelfsprekend was er ook Filip Dewinter, roerend eens met Detiège, Lamine, Grootjans, Vogels en de anderen: "De AEL maakt van de moord gebruik om rellen te organiseren" (GVA, 28 november 2002)

In ons persbericht woensdagavond 27 november schreven we: "De Gazet van Antwerpen titelde vanmorgen "AEL orchestreert rellen". Dat terwijl de AEL precies de gemoederen heeft bedaard en de jongeren heeft verzameld in de moskee. Dat heb ik niet alleen gezien, dat heeft iedereen gezien die er bij was. Door zulke onwaarheden de wereld in te sturen wordt het racistisch opbod enkel versterkt (…) Procureur Lysebeth verklaarde openlijk dat de "nultolerantie ook geldt voor Dyab Abou Jahjah". Betekent dat dat ze hem zullen oppakken? Het is dat wat men vanavond met de grootscheepse razzia aan het voorbereiden is. Het is dat wat met de politieke campagne wordt klaargestoomd. Men wil de radikale vredesbeweging binnen de migranten breken zoals men met de Black Panthers in de Verenigde Staten heeft gedaan. En het hele staatsapparaat wordt ingeschakeld om dat doel te bereiken." (PVDA persbericht woensdagavond 27 november)

Een dag later wordt Dyab Abou Jahjah inderdaad opgepakt. Na een goed voorbereide politieke campagne die gebaseerd is op één grote leugen herhaald door àlle politieke partijen van Agalev tot Vlaams Blok.

Hiermee is duidelijk dat de politieke opdracht om Dyab Abou Jahjah van hogerhand komt. Men dult niet dat in het land waar de NAVO haar hoofdzetel heeft een radikale vredesbeweging zoals STOPUSA zich ontwikkelt. Men dult niet dat in het land van de hoofdstad van Europa een krachtige stem opkomt die de Amerikaanse oorlog aanklagt. Men dult niet dat in het land waar de zionistische lobby haar diamantgelden hardmaakt een zelfstandige organisatie opstaat die men niet kan controleren.

De leugen van de "ophitsing tot rellen" was het schaamlapje dat Verhofstadt, Janssens, Vogels & Co nodig hadden om een heldere stem monddood te maken en de opdracht uit te voeren een politiek gevangene te nemen.

Wij eisen dan ook de onmiddellijke vrijlating van de politiek gevangene Dyab Abou Jahjah

Peter Mertens, Politiek Secretaris PVDA-Antwerpen

0474.98.55.16 p.ter@skynet.be


Breek de hypocrisie!!
by Zweistein the First Tuesday December 03, 2002 at 01:42 AM

Jahjah is onrechtmatig van zijn vrijheid beroofd,... Jahjah is een politieke gevangene, een speelbal in handen van politici die de nakende verkiezingen belangrijker achten dan elementaire mensenrechten, die de scheiding der machten aan hun laarzen lappen, minister-president dewael was op maandagavond aan het raaskallen in terzake, Jahjah moet vrijkomen, niet de spiraal van racist flupke (zie de zevende dag)moet worden doorbroken, maar de populistische hypocrisie van de verkozenen die denken dat ze almachtig zijn. Schaamte over hen...

Het Laatste Nieuws
by Claudio Tuesday December 03, 2002 at 01:42 AM

Het Laatste Nieuws (als ik me niet vergis editie van vrijdag), maakte het een tikkeltje groffer. De rechts-populisitische krant beweerde dan men wapens had gevonden bij de huiszoeking bij Abou Jahjah. De onuitgesproken link naar terrorisme lag er dik op.

Groeten,

Claudio

het laatste nieuws 2
by klaas y. Tuesday December 03, 2002 at 11:06 AM

wat je in dezelfde krant kon lezen (ook vrijdag):
jahjah had illegale afluisterapparatuur waarmee hij de politiezender kon afluisteren, zo wist hij te vluchten toen de politie op weg was naar zijn appartement, maar gelukkig kreeg de politiehelicopter hem in het oog...

gelukkig was er een journalist op dat moment bij jahjah zodat de waarheid aan het licht kwam: jahjah had telefoon gekregen van zijn buurman dat de politie een huiszoeking wou houden, waarop hij onmiddelijk naar zijn appartement reed...