arch/ive/ief (2000 - 2005)

AEL vindt de beschuldigingen van de procureur ongegrond
by AEL Monday December 02, 2002 at 06:16 PM

Antwerpen- De Arabisch Europese Liga (AEL) kwam vandaag te weten dat de Antwerpse procureur de voorzitter van de AEL Dyab Abou Jahjah – die donderdagnacht werd gearresteerd - beschuldigd van criminele banden, medeplichtig aan het verstoren van de openbare orde met vertoon van wapens, het opzettelijk blokkeren van het verkeer, vernielen van wagens, en het beledigen en verwonden van een politie officier.

Antwerpen- De Arabisch Europese Liga (AEL) kwam vandaag te weten dat de Antwerpse procureur de voorzitter van de AEL Dyab Abou Jahjah – die donderdagnacht werd gearresteerd - beschuldigd van criminele banden, medeplichtig aan het verstoren van de openbare orde met vertoon van wapens, het opzettelijk blokkeren van het verkeer, vernielen van wagens, en het beledigen en verwonden van een politie officier.

Abou Jahjah zal dinsdag op een hoorzitting verschijnen, waar zal beslist worden hem vrij te laten, of hem in voorhechtenis te houden in afwachting van verder onderzoek.

AEL vindt de beschuldigingen volledig ongegrond. Het geweld en de rellen die uitbraken na de racistische moord op de 27 jarige Mohammad Achrak door een extremistische Belg dinsdag 26 november, waren het gevolg van de koelbloedige moord. Als Abou Jahjah een rol speelde, dan was het in het trachten de woede te kanaliseren en de rust te herstellen.

Niemand anders dan de moordenaar en de Belgische autoriteiten zijn verantwoordelijk voor de gebeurtenissen die volgden op de moord van Achrak. Abou Jahjah daarvoor verantwoordelijk stellen, toont de onmogelijkheid om met de situatie om te gaan en de wil om een zondebok te creëren.

In plaats van het racisme aan te pakken dat een onschuldige jonge man vermoordde vorige dinsdag, lanceerde de extreemrechtse media een immorele lastercampagne tegen Abou Jahjah en AEL.

Wij hebben er alle vertrouwen in dat Abou Jahjah's wettelijke positie sterk is en alle beschuldigingen die tegen hem zijn geuit ongegrond zijn.

Dyab = politiek gevangene. Free Abou Jahjah !!
by Dirk Adriaensens Monday December 02, 2002 at 08:20 PM
sos.irak@skynet.be

We moeten echt luider schreeuwen en de haatcampagne tegen Dyab ombuigen. Abou Jahjah moet uit de gevangenis. Enkele politiekers zien toch al in dat de aanhouding van Dyab een ondemocratische actie was. Dat is toch al een positieve noot. Paul Goossens stelt in De Morgen onomwonden dat België met Dyab weer een politiek gevangene heeft. Maar daarmee is Dyab nog niet vrij. Waar is Amnesty International? En de Liga voor de Mensenrechten? Er moet harder worden geschreeuwd door de verdedigers van de mensenrechten. Ik heb de laatste dagen echt de indruk dat we in één of andere bananenrepubliek terechtgekomen zijn. Ministers die om ter hardst schreeuwen en mensen de bak in draaien omdat ze een mening uiten die zij niet zo zien zitten. Ik stel voor dat onmiddellijk een brief-campagne wordt gestart om Abou Jahjah vrij te krijgen.

Het pijnpunt in de haatcampagne tegen Dyab, waardoor veel "progressieven" nog steeds op het verkeerde pad zitten, is de vergelijking tussen AEL en het Zwart Blok. Een vergelijking die geen steek houdt. Pan-Arabisch Nationalisme is een vooruitstrevende strekking en heel wat anders dan het "Bloed-en-bodem"-nationalisme dat door het Blok wordt beleden. Het tweede punt waar we moeten over discuteren met de mensen is over wie Malcolm X eigenlijk was. Hieronder enkele citaten van de leider van de Black Panther movement. Vergeet niet dat er drie zwarte atleten op de Olympische Spelen van 1968 in Mexico hun medaille werd afgenomen omdat ze de Black-Panther groet brachten (vuist met handschoen in de lucht). Carrière gebroken omwille van een radikaal anti-racistisch standpunt.
Malcolm X:
"Ze weten ook dat onze eenheid de enige manier is waarop wij er zullen geraken. Dus zetten ze een andere val uit. Elke inspanning die wij leveren om ons te verenigen wordt door hen afgedaan als racisme. Als wij zeggen dat wij iets willen opzetten om de zwarten te verenigen, noemt de blanke dat racisme.
(...)Maar dat zijn valstrikken. De blanke misleidt ons omdat hij weet dat wij niet vooruit kunnen komen als we verdeeld zijn.
(...)Er is nog een valstrik die hij voor je spant. Als je met hem praat over wat hij je heeft aangedaan, zal hij zeggen dat je de haat predikt. Hij zal niet ontkennen wat hij je allemaal aandeed, want dat kan hij niet, maar hij zal je ervan beschuldigen een haatcampagne te voeren, gewoon omdat je vertelt wat hij je allemaal aandeed.
(...) Ze hebben nog zo'n valkuil om je als een crimineel te kunnen bestempelen. Als ze je een strop om je nek leggen en je verdedigt je om te beletten dat ze die strop om je nek leggen, dan ben je een geweldenaar"
Uit: "Malcolm X spreekt over de Afro-Amerikaanse geschiedenis" Uitgeverij EPO 1993 ISBN 90 6445 666 6.

Malcolm X was een visionair én een consequente anti-racist. Vermoord omwille van zijn ideeën. En het voorbeeld voor AEL. Samen met Nasser, een consequente Pan-Arabisch nationalist én socialist. Die werd door de Fransen en de Britten tijdens de Suez-crisis "de nieuwe Hitler" genoemd. Herhaal een leugen lang genoeg en de mensen zullen op de duur wel geloven dat het de waarheid is. Dat overkomt de AEL thans.

Maar er zijn er velen die jullie steunen, waaronder ik. Doe zo verder, broeders en zusters van AEL.

"The great are great only because we are on our knees. Let us rise!"