arch/ive/ief (2000 - 2005)

Vrijheid voor Herman Wallace en Albert Woodfox – Stop Isolatiefolter
by anarchist black cross - gent Monday December 02, 2002 at 02:44 PM
abc_gent@yahoo.com PB 40, 9000 Gent 2, België

Op zaterdag 7 december om 14u betogen wij voor de Ambassade van de V.S. in Brussel om de vrijlating te eisen van Herman Wallace en Albert Woodfox, de twee Black Panthers die al 30 jaar in isolatie zitten opgesloten in de Angola gevangenis in Louisiana, V.S. Dezelfde dag demonstreert ook de National Coalition to Free the Angola 3 voor de Angola gevangenis in de V.S.


Op zaterdag 7 december om 14u betogen wij voor de Ambassade van de V.S. in Brussel om de vrijlating te eisen van Herman Wallace en Albert Woodfox, de twee Black Panthers die al 30 jaar in isolatie zitten opgesloten in de Angola gevangenis in Louisiana, V.S. Wij vragen dat Herman Wallace onmiddellijk uit het strafkamp Kamp J wordt gehaald, waar hij sinds April van dit jaar zit opgesloten, en klagen de folteringen aan die plaatsvinden in de "maximum security prisons" en "control units" in de V.S. Folteringen (langdurige permanente isolatie, zintuiglijke deprivatie, constante vernederingen, bedreigingen, …) waar duizenden politieke en sociale gevangenen in de V.S. aan worden onderworpen.

Wij betogen op 7 december, op hetzelfde moment dat de National Coalition to Free the Angola 3 demonstreert voor de Angola gevangenis in de V.S. Directe aanleiding daartoe is de blijvende opsluiting van Herman Wallace in het strafkamp Kamp J. Herman Wallace laat zich niet breken en blijft terug vechten: door het op te nemen voor zijn mede-gevangenen en de realiteit van het strafkamp naar buiten te brengen! Hieronder de persverklaring van de NCFA3:

12/02/02

PERSVERKLARING

VAN DE NATIONAL COALITION TO FREE THE ANGOLA THREE

"Hiermee laten wij weten dat wij, de betrokken familieleden, steunbetuigers en vrienden van gevangenen in de Angola State Prison, en in het bijzonder degenen opgeborgen in het befaamde Kamp J, het gevangenisstrafkamp, een vredevolle wake/demonstratie zullen houden bij de hoofdingang van Angola op Zaterdag 7 December, van ongeveer 10:30A.M. tot 12:30 P.M.

Het eerste doel van deze demo is de gevangenisadministratie laten weten dat wij, de belasting betalende burgers van Louisiana, tesamen met vrienden en steunbetuigers van andere staten, op de hoogte zijn van de vele frappante mishandelingen en schendingen van de mensenrechten tegen de gevangenen in Kamp J en andere isolatie-eenheden in de gevangenis.

Deze mishandelingen lopen samen met de invoering van Kamp J in 1977 en duren onverminderd voort tot de dag van vandaag. Ze bestaan uit, maar zijn niet gelimiteerd tot: willekeurig gebruik van traangas; gebruik van "four-point restraints" waarbij gevangenen met de armen en benen wijd gespreid worden geketend aan een metalen bed, enkel gekleed met een papieren overkleed, waarbij sommigen worden gedwongen op zichzelf te urineren en zich te ontlasten; gedetineerden die met voetkluisters blijven zonder sokken zodat bloedige plekken ontstaan; en gefabriceerde disciplinaire rapporten om gevangenen voor altijd onder het rigoureus programma van Kamp J te houden.

Dit alles is in overtreding met de geest en de letter van het programma, dat ontworpen was om slechts zes maanden te duren. In werkelijkheid kunnen gevangenen jaren in het programma verblijven, zich moeizaam door de drie niveau's werkend, enkel om opnieuw naar het eerste niveau gezonden te worden voor een gril van zelfs maar de laagste gevangenisbewaarder. Kamp J is een val geworden waarin de gedetineerde gevangen zit in een cyclus van machtsmisbruik en gruwel.

Concrete voorbeelden:
1) Michael Alford, vals beschuldigd terwijl hij al in Kamp J was en voor onbeperkte tijd in "four-point restraints" geplaatst nadat hij zonder enige reden met traangas werd bespoten.
2) Chester Lee werd ook in four-point restraints geplaatst, maar hem werd ook voedsel geweigerd door de bewakers.
3) Een gevangene gekend als "Starwood", wiens misdaad het was te trachten zijn persoonlijke bezittingen terug te krijgen, kreeg gas in het gezicht en terug geplaatst op Niveau 1, het laagste niveau in Kamp J. Sinds 1999 worden "Starwood's"handen, telkens hij uit zijn cel wordt gehaald, achter zijn rug geboeid, met als gevolg, zoals hij zelf beweert, gevoelloosheid in beide armen, slechte bloedcirculatie en permanente littekens. Dokters daar weigerden hem te behandelen.
4) Earnest "Nicky" Montgomery en David Sylvester ondergingen een gelijkaardige behandeling als "Starwood".
5) Herman Wallace is een bij het publiek gekend lid van de "Angola 3", wiens hoger beroep nu voorligt. Zijn stelling dat hij en Albert Woodfox vals beschuldigd werden voor de moord op een gevangenisbewaker in 1972, en zijn aansluiting als lid bij de Black Panther Party, heeft hem tot de status van een politieke gevangene verheven en hem een groeiende wereldwijde steun verleend. Dit maakt hem ook een doelwit van de gevangenisautoriteiten. In Maart werd zijn cel in CCR tweemaal doorzocht. Toen Herman aanwezig was, werd er niets gevonden. Het was enkel nadat hij gedurende een uur buiten was voor zijn wandeling dat een valse of zelfgemaakte handboei-sleutel werd "gevonden" en hij werd veroordeeld tot Kamp J. In het Kamp J werd Herman de terugkeer geweigerd, eerst op basis van de valse beschuldiging "raciale" en "gang-related" literatuur, die hem toegestuurd werd via de post (een tijdschrift over de 35ste Reünie van de Black Panther Party) en later voor het bezit van nog een valse sleutel en een schroevendraaier, wat men onmogelijk binnen het Kamp J kan krijgen. Hij is nu in de kerker van Kamp J en moet wachten om opnieuw vanaf het eerste niveau te beginnen.

Gevangenen die ARP's (Administrative Remedy Procedures) indienen met klachten over de omstandigheden in Kamp J worden rechtzetting en herziening geweigerd door de classificatie commissie van het Kamp.

Het gaat hier duidelijk om machtsmisbruik die gelijk staat met wrede en ongebruikelijke bestraffing. Zaterdag willen we een duidelijke boodschap zenden naar de Gevangenis en het publiek dat er nog steeds mensen zijn die geloven in menselijke behandeling van ALLE mensen."
_____

Wij roepen iedereen op om mee te manifesteren:
- voor de vrijlating van Albert Woodfox en Herman Wallace, en van alle revolutionaire gevangenen in de V.S.(Mumia Abu Jamal, Leonard Peltier, Ojore N. Lutalo, Sundiati Acoli, Alvaro Luna Hernandez, Anthony "Jalil" Bottom, Bashir Hameed, Bill Dunne, Carlos Alberto Torres, Charles Sims Africa, David Gilbert, Jeffrey "Free" Luers, Mondo W. Langa, Richard Williams, Robert Middaugh, Robert Seth Heyes, Robert Thaxton, Sekou Kambui, Sekou Odinga, …)
- voor de sluiting van de "maximum security prisons" en "control units", vrijplaatsen voor langdurige foltering die mensen fysiek, mentaal en psychologisch moeten breken, met als uiteindelijk politiek doel: sociale controle en totale onderwerping.

veroordeling?
by Anna Monday December 02, 2002 at 08:55 PM

Waarvoor zijn woodfox en wallace veroordeeld?