arch/ive/ief (2000 - 2005)

De Hel
by Abdellah Sunday December 01, 2002 at 06:21 PM
asnous@hotmail.com

Jaren oud en toch nog razend actueel, een Marokkaans leven in Vlaanderen.

Ik ben Abdellah. Abd Allah. Dienaar van Allah. Pseudoniem of echte naam? Wat maakt het uit? In ieder geval, ik ben een produkt van België, Vlaanderen. Meer bepaald Mechelen. Ik ben in Mechelen geboren en getogen. Ik heb Marokkaanse ouders. Probleem is: Ik voel me geen Belg, Vlaming, Mechelaar. Meer zelfs, ik zal het zo subtiel mogelijk uitdrukken: Ik krijg het schijt van België, Vlaanderen en Mechelen.
Nee, ik ga niet terug naar Marokko! Ja, ik ben bruin, jong en werkloos, heb kroeshaar, haat en lak aan flikken (politie), ik rochel op racisten en ik heb niets te verliezen. Ja, ik ben de nachtmerrie van Blank België. Om mij steken de brave blanken de straat over om me toch maar niet te kruisen. Omc mij doen ze het in hun broek als ze me met mijn vrienden op een of andere straathoek zien staan. Om mij kopen die onschuldige burgers allerlei alarmsystemen en dubbele deursloten. Om mij vinden de rechtvaardige bestuurders des lands allerlei wetten en statuten uit om extra flikken aan te werven. Om mij verzinnen onze bewindslieden allerlei wetten om me kort (lees: onderdrukt) te houden. Om mij... huilt mijn moeder!

Hoevelen heb ik met deze korte tekst kwaad gemaakt? Hoe diep kan Abdellah hiermee in de problemen komen te zitten? Deze vragen zijn een waardemeter voor jezelf(de lezer) als racist, als verdediger van een blank racistisch onderdrukkingssysteem. Beeldt je bovenstaande tekst iets aangepast aan de woorden van een Vlaams anarchist in. Wordt je dan ook zo woedend? Komen die specifieke trekjes dan ook boven? Die specifieke trekjes die elke Belg ertoe drijven om zichzelf tot ´deskundige inzake migranten´ te verklaren.

België heeft mijn vader doen werken tot hij erbij neerviel. Hij heeft België mee opgebouwd. Het overschot aan werk was toen voor hem. Leren, dat hoefde niet, nee, werken daar was je voor gekomen.

Nu, decennia later, in deze zogenaamde economische crisis waar Renault een fabriek sluit, meer dan 3000 mensen zonder werk zet en op zes maanden tijd tien miljard winst maakt, is hij de overschot! Mijn vader en zijn kinderen. Op de 3000 ex-werknemers zijn Marokkanen op één hand te tellen en met de overige vingers van die hand kan de werkgever nog een pint pakken. Santi, zwette.

Hij kent geen Nederlands, is het excuus. Zijn kinderen, die perfect Nederlands kennen, vinden al evenmin een job. Doppen (uitkering) is de boodschap. Zo zijn we met twintig miljoen vreemdelingen (natuurlijk alleen Marokkanen en Turken) in België. Tien miljoen die het werk van al die verdraagzame Belgen afpakken en tien miljoen die de werkloosheidsvergoedingen, die rechtmatig aan de als overijverig en hardwerkend volk omschreven Belgen toebehoort, incasseert.

Mijn vader heeft hier meer dan twintig jaar gewerkt en bijna dertig jaar gewoond. Wat hij hier mee heeft opgebouwd aan België wordt nergens vernoemd, laat staan dat het land hem dankbaar zou zijn. Dat het graf van meer dan duizend Marokkaanse soldaten die in de tweede wereldoorlog met België hebben gevochten in Gembloux, Wallonik ligt, weet geen Vlaming.

Nee, de enige gevoelens die België hem laat zien in voelen is het feit dat het hem kwalijk wordt genomen dat hij werkloos is, dopt, geen Nederlands kent, kinderen heeft en kindergeld ontvangt,... en daarbij mag hij zien hoe zijn kinderen opgroeien tot speeltjes waar België totaal zijn zin mee doet. Hij ziet zijn kinderen kapot gemaakt door racisme, beroofd van elke vorm van eigenheid en zelfrespect. Zij worden afgesneden van zijn liefde en in opstand gebracht tegen zijn opvoeding, tegen islam, tegen hun zelfwaarde. Ze worden dolend gehouden door een samenleving die hen geen eerlijke kansen op onderwijs, ontspanning, diploma, vrije tijd, werk, kortom toekomst, biedt. Slechts weinigen vallen niet door de mazen van het net om toch maar het imago van democratisch België te behouden. Deze weinigen worden dan nog door Belgen als spreekbuis van Marokkanen opgevoerd. Pittig detail is dat deze Marokkanen enkel en alleen niet door het net zijn gevallen omdat ze zich als Belg voordoen of op z´n minst de Belgische ideeën hebben eigen gemaakt. Een duidelijk mechanisme van onderdrukking.

Mijn ouders hebben er alles voor gedaan om de schade zo klein mogelijk te houden, ze hebben niet de middelen van een middenklasse, ze hebben zelf hun leed. Zij houden van mij, maar België laat hen niet van mij houden. En mij, mij brengt ze zo ver dat ik zelfs niet meer van mijn vader en moeder kan houden, nee, ze laat me alleen haat voelen, haat jegens mijn leraars die me
steevast minder quoteren en zelfs racistische opmerkingen te over hebben, haat jegens de flikken voor wie ik altijd schuldig ben en die geen kans onbenut laten om me te pesten, haat jegens de chefs en patrons die weken voor het afsluiten van de vacature met ´sorry, we hebben juist iemand aangenomen´, ´geen Marokkanen´ bedoelen, haat jegens de huisbazen die ik opbel en die na mijn naam gehoord te hebben geen huis te huur, maar een huis verhuurd heeft.

België, ik klaag je aan wegens diefstal, diefstal van mijn vaders toekomst en mijn geschiedenis, wegens verkrachting, verkrachting van mijn eigenheid en identiteit, wegens ontvoering, ontvoering van minderjarigen naar gevangenissen, ontvoering van zogenaamde criminelen die voor dezelfde
feiten zwaarder gestraft worden dan Belgen. Ik klaag je aan en zal gehoord worden opdat HIJ een passende termijn zal bepalen. Want zowaar HIJ bestaat, de straf waartoe België veroordeeld wordt is vurig gewenst.

en ook deze link
by Abdellah Sunday December 01, 2002 at 06:31 PM

http://www.geocities.com/naffernl/naftime01.html

Raciste
by elChe Sunday December 01, 2002 at 07:38 PM

Ik weet het, het is niet leuk voor raciste uitgemaakt te worden maar heel je betoog is racistisch dus jij bent een raciste. Kijk madam, wij zijn hier geen toeristen, wij zijn hier geboren, waar moeten we naartoe als we hier niet blijven? In Marokko worden we ook niet bepaald aanvaard en waarom niet, omdat wij Belgen zijn. De realiteit is dat wij geen nieuwkomers, migranten of allochtonen zijn. Wij zijn Belgen en wij zijn Marokkanen. Een fenomeen waar dit land totaal geen raad mee weet. De essentie van de AEL zegt is dat het perfect combineerbaar is om BELG EN MAROKKAAN te zijn maar wat er nu hier in Belgie gaande is, is dat wij geduld worden. Vlaanderen wacht af totdat ons Marokkaan zijn verdwijnt, onze godsdienst uitsterft en we allemaal gewoon dagelijkse Vlamingen worden. Ik zeg je, dit zal nooit gebeuren, dit kan niet, dit is menselijkerwijze onmogelijk, al zouden we willen. We zijn als Marokkanen geboren en als Belgen opgevoedt, we zijn beide. En daarom, laat ons geheel volgens het gelijkheidsbeginsel Marokkanen reele rechten geven op het uitoefen van de tweede grootste godsdienst van het land. Aanvaardt Marokkanen als volwaardige Marokkaanse burgers. En om te begrijpen wat er reilt en zeilt dient elke Vlaming hier heel even zijn eigen referentiekader, zijn eigen leven te verlaten en zich helemaal in te leven in het doorsnee leven van een Marokkaanse Belg, misschien, heel misschien kom je dan tot wat meer inzichten want hoe dan ook, wachten totdat wij allemaal enkel en gewoon Belg zijn is evengoed wachten op rellen, conflicten, samenlevingsproblemen en op de duur wordt ONZE gehele SAMENLEVING een bittere zielige bedoening waar geen mens zich nog goed in voelt.

Onbegrip
by Amarjit Sunday December 01, 2002 at 08:09 PM
asinghm@yahoo.com

De text door Abdellah zou makkelijk eens de aanleiding kunnen worden voor een intelligente discussie, schande dat er meteen een stereotypische reactie als "Bullshit" opduikt.

In context van recente racistische moord, zou men van ietske meer geduld bewijzen om naar de frustratie (van deze generatie migranten) te luisteren dan op een kindsachtige wijze te reageren.

Een voorbeeld van zo een discussie zou zojn: oorspronk van vlaams racisme (in historisch, politiek, sociologisch context), zijn huidige manifestatie in zovele vormen en op zovele plekken, de beste kuur, identificatie van verschillende antiracisme groeperingen om samen te werken (met andere goed-bedoelende Belgische/Internationale organisaties) om het beleid te kunnen beinvloeden.

Laten wij horen van begrip!

http://www.......(mijn vreedzame antiracism web-community werd weggeveegd door Microsoft Belgie, ik zoek organisaties om samen eeen self-help racisme watch-dog site - racisme database, op te bouwen, suggesties zijn welkom)

een voorbeeld
by elChe Sunday December 01, 2002 at 08:26 PM

Feit is in ieder geval dat woorden als integratie en racisme geen duidelijke definitie hebben. Als het AEL de Belgen vraagt dat zij zich in ons integreren beginnen de meeste Vlamingen te lachen. Normaal ook want iedereen denkt dan dat Belgen Islamiet en Marokkaan moeten worden. Nee, want het AEL bedoeld hier geen assimilatie, de gangbare definitie van integratie, mee maar eerder een erkenning van de eigenheid van Marokkanen en Islamieten die hier al 20, 30, 40, 50 en 60 jaar leven. Zo zie je maar wat Belgen eigenlijk bedoelen als ze het over integratie hebben. Als Belgen aan integratie denken bedoelen zij blijkbaar iets dan wat Marokkanen hiermee bedoelen. Of is het toch zo dat Vlamingen thuis spelen?

interessante tekst
by Guido Sunday December 01, 2002 at 08:39 PM
pannekoekrobert@hotmail.com

Dit is een interessante tekst omdat hij evengoed 20 jaar geleden kon geschreven zijn, op de vermelding van Renault na.

Om de zoveel tijd komen de problemen van de gekleurde medemens i.v.m. huisvesting, werk, onderwijs,... in de media. Men creëert dan enkele oplossingen en het verdwijnt weer uit de media. Na verloop van tijd komen die problemen terug in de media omdt blijkt dat de vorige niet echt geholpen hebben. Politici komen dan met cijfers dat er wel iets veranderd is, de werkloosheid is dan met een percentje of gezakt en het verdwijnt weer uit de media terwijl de betrokkenen zelf niet aan het woord komen . Als ze dan aan het woord komen, dan wordt ze verweten van clichés te gebruiken en verwijst men naar iemand met donkere huidskleur die bij V.T.M. werkt.

En ondertussen blijven ze maar met hun problemen achter en dan exploderen sommigen eens. Onmacht kan ook woedend maken.

Er is niet veel veranderd voor mensen met een donkere huidskleur in dit land.

Het wordt hen gewoon moeilijk gemaakt.

En ondertussen ben je racist als je op het Blok stemt maar je kan toch ook racistisch zijn en op een andere partij stemmen?

Ook nu wordt er weer gezegd dat er moet gepraat worden met de migrantengemeenschap maar zal dit nog zo zijn na de verkiezingen? Of binnen een paar maand?

Niet racistisch? neen, ronduit Nazi taal
by Libby Sunday December 01, 2002 at 08:49 PM

Elaine,

Ik weet niet of ik je racistisch kan noemen, of toch, ik weet het wel zeker dat ik je racistisch kan noemen, "soortgenoten" kan men heel gemakkelijk interpreteren als "niet behorend tot de menselijke soort" en uit de rest van je betoog maak ik op dat het ook zo bedoeld is.

Ten eerste, wie hier geboren en getogen is, is van hier, ik hoop dat daarover toch geen discussie meer hoeft te bestaan.
Dit houdt automatisch ook in dat deze persoon geïtegreerd is, wat absoluut niet hetzelfde is als geassimileerd. Waarom zouden mensen zich trouwens(laten)assimileren? Dat assimilatie geen enkele bescherming geeft tegen racimse is wel bewezen door de holocaust, want nog nooit was een etnisch-culturele minderheid zo verweven met de meerderheid als de Joden in Duitstand in de eerste helft van de vorige eeuw.

Die kwakkel van het Arabisch als vierde landstaal, daar ga ik niet meer op in, dat je dit vermeld getuigd toch wel een beetje van kwade wil, of toch ten minste gebrek aan informatie.
Ik zie ook niet in hoe erkenning als vierde landstaal van de gebruikstaal van een grote minderheid haaks zou staan op integratie. De meerstaligheid van de Belgen was altijd hun sterkte, tot mijn grote spijt zie ik die meertaligheid achteruitgaan door het op zichzelf terugplooien van de verschillende erkende gemeenschappen, dat is volgens mij ook geen gezonde evolutie.

Het is niet omdat de Belgische samenleving aan deze jongeren geen respect gunt, daarin ondersteund door een beleid die deze evolutie versterkt, dat ze er geen recht op hebben. Dat wat men niet krijgt ondanks dat men er recht op heeft, ja, da gaat men opeisen hé, is dat nu zo gek. Het is niet jij die bepaald of iemand tot de menselijke soort behoord ,en daardoor al dan niet aanspraak mag maken op mensenrechten.

Jij schrijft: "Wij gunnen jullie de Islam ... betalen jullie Imams en de onderhoud van jullie moskee enz. Dit alles via het ministerie van Justitie afdeling EREDIENSTEN ... " Misschie dat je het hen gunt, alhoewel, als ik je andere uitspraken overweeg durf ik daaraan te twijfelen. Feit is dat er nog steeds niet één eurocent naar Imams en Moskeeën gaat. Gelovigen betalen zelf de aankoop en onderhoud van hun Moskeeën en de vergoeding van hun Imams, terwijl er ook nog eens een deel van hun belastingsgeld gaat naar alle andere erkende godsdiensten en de vrijzinnigen.

En ja, als er een katholiek met vakantie is in Marokko, dan kan ie de zondag naar de mis, in alle grote steden staan kerken waar regelmatig erediensten gehouden worden. Toeristen kunnen er ook zonder enige consideratie voor de plaatselijke bevolking zo goed als in hun bloot gat over straat lopen. Daar kunnen de Belgen nog een puntje aan zuigen met hun gezaag over hoofddoeken.
Dus, je laatste vraag hoeft niet eens meer beantwoordt te worden.

Groetjes,

Libby

eerlijk blijven en dus eerlijke vergelijkingen maken
by elChe Sunday December 01, 2002 at 09:33 PM

Jawel Libby, toch doe ik de moeite nog eens te antwoorden. Het feit dat ze mijn reactie verwachtte bewijst dat er toch nog een klein beetje inzicht in Elaine zit. Het gaat hier ook niet om elChe of Elaine. Evenmin als dat heel dit onderwerp over Abou Yahya gaat. De essentie wordt steeds opnieuw vermeden. Feit is dat er ondertussen een respectabel aantal Marokkanen al levenslang in België leven wat menselijkerwijze moet inhouden dat integratie/assimilatie geen optie is. Wat wel een optie is is dat onze eigenheid onvoorwaardelijk aanvaard wordt. Wij zijn geen minderheid van enkele duizenden die op latere leeftijd hier aangekomen zijn, dus de vergelijking met andere nationaliteiten gaat niet op. De vergelijking met landen waar vrouwen gestenigd wordt is eveneens klinklare onzin. Marokkanen komen uit Marokko, niet uit Nigeria. Nigerianen komen uit Nigeria. In Marokko worden geen vrouwen gestenigd. Als je de vergelijking baseert op de Islam hier en in Nigeria kan je misschien ook ff rekening houden met Terzake gisteren waar Opus Dei aan bod wordt gebracht. De stichter hiervan liet naast vele andere verschrikkingen. vrouwen op hout slapen omdat ze te seksueel lijken. De stichter werd pas ook nog heilig verklaard door de paus, wat zegt dit over het christendom? Of ga je beweren dat hier in ons allerdierbaar België vrouwen goed geëmancipeerd zijn? Moet ik je eraan herinneren dat er wetten moeten uitgevaardigd worden om meer vrouwen op kieslijsten te krijgen omdat ze anders genegeerd worden? En dan nog, op welke posten komen deze verkozen vrouwen dan uiteindelijk? Om te insinueren dat ik jou tekst niet wil of kan lezen omdat jij vrouw bent zegt heel veel over jou vooringenomenheid. Over rechten voor niet-moslims in ‘onze landen', Marokko telt vele Joden op hoge posten, zelfs ministers, kerken zijn er echt overal te vinden, tientallen in dezelfde steden, een bevriende Belgische priester is met zijn hele hebben en houden vertrokken om aan het hoofd te staan van een kerk in Casablanca. Zelfs in de bergen, daar waar alle jonge mensen naar de steden zijn vertrokken staan kerken. Heb je eigenlijk al van missionarissen gehoord? Raar dat ik je dit nog moet uitleggen. Kijk, mits enige inspanning is de toekomst niet moeilijk te voorspellen. Ofwel worden wij op elk domein aan Belg en Marokkaan aanvaard ofwel stevenen we af op elke keer weer confrontaties waar ook jij danig van gefrustreerd zal worden. Dit is geen dreigement, dit is realiteit. Werk je hieraan mee, dan help je jezelf, hou je dit tegen dan verziek je je eigen leven steeds meer en meer. Om je eigen leven op conservatieve wijze te blijven vergelijken met het leven in andere landen waar onze ouders vandaan kwamen is fundamenteel verkeerd. Wij, Marokkaanse jongeren komen niet vandaar, wij zijn van hier en wij zijn ook Marokkaan en moslim. Het is blijkbaar verschrikkelijk moeilijk om dat te begrijpen en hoe anders kan je dit verklaren dan te refereren aan racisme en Vlaams conservatisme?

Aan Abdellah
by Jan W Sunday December 01, 2002 at 09:33 PM
vinum@pandora.be

Waar zijn we toch allemaal zo bang voor? Wij, Bange Blanke Mannen, denken dat we wat meer zijn dan de anderen omdat we een witter vel hebben? Van zelfgenoegzaamheid gesproken!
Een doordenkertje. En waarom geen Arabisch als officiële landstaal? In ons landje van een scheet groot zijn er, en dat vergeten we maar al te dikwijls, DRIE officiële landstalen. Het Duits is nl. ook een officiële landstaal en de Duitstalige gemeenschap telt beduidend minder leden dan de Arabischsprekende gemeenschap hier in België.
Is dit zo bedreigend? Of is het zo'n kwestie als het ook al zo bedreigende gemeentelijk stemrecht dat een immense impact zou kunnen hebben op onze strukturen?
En nog iets. Er is een wezenlijk verschil tussen integratie en assimilatie. Assimilatie zoals bvb. Het ZB voorstaat dat is pas bedreigend. Wat het ZB wil is, ook van ons Vlamingen, een eenheidsworst die gemakkelijker te manipuleren is en volgzaam de leider (Führer) zal volgen.
Ik woon reeds jaren in de Antwerpse Seefhoek tussen een meerderheid van allochtonen en zou er voor geen geld wegwillen. Ik heb er geen probleem mee dat ik soms wel opval als 'witte' als ik in de Handelsstraat ga winkelen.
En, beste Abdellah, je mag de 10 miljoen Belgen ook niet over dezelfde kam scheren. Vooroordelen is het gevaarlijkste wat er bestaat. Deze 10 miljoen Belgen denken allemaal op ieder een andere manier. Wij zijn niet allemaal bierdrinkende, frietetende racisten en fascisten. Lees er de bijdrage maar een op na op deze site gepost en mede ondertekend door o.a. Tom Lanoye, toch niet de eerste de beste zou ik zo denken.

Welgemeende groeten,

Jan

Spirit heeft het warm water uitgevonden!
by Jan W Sunday December 01, 2002 at 09:55 PM
vinum@pandora.be

Het nieuws gehoord? Spirit heeft het licht gezien. De Geest is over hen neergedaald: WE MOETEN ZOWAAR MET DE ALLOCHTONE GEMEENSCHAP ROND DE TAFEL GAAN ZITTEN. Onvoorstelbaar inventief!

Voor hen is 't nodig
by Libby Sunday December 01, 2002 at 10:29 PM

Hey Jan,

't Zal nodig zijn. Ik hoorde een paar dagen geleden de Spirit kopman Bert Anciaux zeggen dat het het toppunt van integratie is als een Vlaamse huismoeder varkensvlees kan gaan kopen bij de Hallal slager. Die moet echt dringend eens met een moslim praten.

Groetjes,

Libby

Wiener Schnitzel
by Zweistein the First Sunday December 01, 2002 at 10:43 PM

Ik denk dat huidskleur/haar/ogen een niet te onderschatten rol speelt, althans, ik ben een immigrant van de derde generatie, maar uit een europees land, en ik stel mezelf nooit die vragen, ik ben nooit met niksmendalle geconfronteerd geweest, ik was ook wel katholiek, net zoals mijn omgeving, en ook deelden we zo'n beetje dezelfde geschiedenis nl. deze van europa. Feit is dat ik me nooit als een migrant heb gevoeld. In mijn, (ik noem dat zo) romantische periode of zeg maar puberteit,zat ik wél met mezelf in de knoei omtrend mijn identiteit en ik zie mezelf nu als een Europeaan. Ik kan die identiteit ook bevestigen door oa bvb te gaan stemmen voor het Europese parlement. Ik denk dat het voor een niet-europese immigrant echt moeilijk is in een land waar nationalistische gevoelens sterk zijn. Persoonlijk vind ik het discours van Agalev over het leren leven met verschil en wereldburgerschap het meest interessante en hoopgevende.
By the way, mijn grootvader heeft het zijn hele leven vertikt om maar een woord nederlands te spreken, wij lachen daarmee...

Elaine
by Guido Monday December 02, 2002 at 09:11 AM

We praten hier wel over mensen die hier geboren zijn met een donkere huidskleur. Ik weet niet of mensen met een gele huidskleur het hier beter hebben.

Marokkanen en Turken en Italianen werden naar hier gehaald om het werk te doen dat Vlamingen niet wouden doen. Zij hebben meegeholpen om dit land rijk te maken maar ze worden als vuil behandeld.

En zij die wel een hogeschool-diploma hebben geraken ook niet of moeilijk aan werk.

Ik weet ook niet of het voor zwarte Afrikanen makkelijk is hier.

Veel mensen worden tewerkgesteld in het zwart en zodoende misbruikt.

Italiaan zijn is gemakkelijker omdat de kleur niet zo opvalt. Men beoordeelt hier oz snel op uiterlijk. Een blanke inwoner die ook constant op zijn uiterlijk beoordeeld wordt.

Excuses.
by christophe Monday December 02, 2002 at 02:41 PM

Een aantal racistische commentaren werd helaas te laat opgemerkt. Onze excuses daarvoor.
Normaal proberen wij daar zo strikt mogelijk in te zijn, maar door de recente gebeurtenissen en door het enorme aantal artikels en reacties is het niet altijd makkelijk om alles te controleren.
Laat dit ook een oproep zijn aan iedereen die wil meewerken met de edito-policy. Mailtje naar info@indymedia.be
Bedankt ook aan de mensen die hieronder tegen de racistische commentaren gereageerd hebben.

PS: opmerkingen over de edito-policy sturen naar imc-belgium-edito-admin@lists.indymedia.org

Jan & Zweistein, spirit & agalev
by Tiene Monday December 02, 2002 at 07:17 PM

Nog een uitspraak van een 'spiritiste' (Els van Weert) over 'het pact': "allochtonen kunnen zich dan niet meer VERBERGEN achter frustraties over racisme en discriminatie" (!).
Volgens deze -hoogstwaarschijnlijk blanke- vrouw is racisme en discriminatie dus maar een hersenspinsel, toch zeker niet iets reëel.
Hoe kan je dààr nu 'oplossingen' van verwachten???

Het discours van agalev is wat omfloerster, maar of het ook fundamenteel verschilt?? Of wat denk je van Mieke Vogels die bvb zegt (ivm werk) dat "de migranten moeten leren op tijd komen!"? Ook voor haar zijn het 'de migranten' die 'hun best moeten doen' (de woorden van vld-Bart Somers, terzake) DUS zij blijft miss paternalist die vanuit clichees redeneert en stigma's bevestigt, ipv ze te ontkrachten.

Op dezelfde lijn, maar nog van een groter kaliber, is Landuyt's (SP.a) voorstel van 'tewerkstellingstraject voor allochtenen' (niet exacte benaming, nvdr): allochtonen moeten cursus volgen (o.a. nederlands om machines te besturen) anders verliezen ze hun werkloosheidsuitkering. Hij voegt er aan toe "dat zal de mythe doorprikken dat ze niet willen werken."
1. is dat discriminatie in de wetgeving, tenzij de straf voor àlle jonge werklozen geldt die deze cursussen niet volgen (en dan nog zal ik er tegen protesteren, maar dat is een andere kwestie)
2. 'migranten = machinewerkers'. Landuyt kan door zijn paternalistische bril niet zien dat er ook niet-Europese hooggeschoolden bestaan. Over de meerderheid van allochtonen hier moet hij zich geen zorgen maken: die hebben ze systematisch en vakkundig in het beroeps gedropt (met alle respect voor de technische en beroepsopleidingen!)... Bovendien zijn zowat alle handleidingen van machines tegenwoordig in 't Engels. (voorstel: Engels 5e landstaal ;-)
3. (belangrijkste) wat zal Landuyt doen aan de discriminerende houding van de werkgevers en (sommige) collega-werknemers?!?!?!

Vergis je dus maar niet in deze 'progressieven'! Laat je niet vangen door hun taalgebruik en smiles! Ze gaan nog steeds aan de essentie voorbij!

Ik heb het schijt aan aan zulke verwaande kereltjes
by JoJo Wednesday January 01, 2003 at 11:13 AM

Ik ben belg van geboorte reeds 4 jaar met pension heb een leidende funtie bekleed in een bedrijf dat geteistert werd door de PVDA heb met alochtone gewerkt. Heb in mijn leven een sociale strijd gevoerd.Voor sociale zekerheid en de 38 uren week zoals mijn grootvader en vader dit deden voor de 8uren dag en 48uren week.voor het verbeteren van de arbeids omstandigheden van onze arbeiders en bedienden.Maar ik heb het schijt aan mensen welke naar hier komen en zich niet integreren willen. Toch al dat mooi's waar wij voor gestreden hebben; zo maar voor zich ophijsen. Dan noch bevoordeelt worden met 2 nationalieteiten.Dat hij zegt dat zijn vader na dertig jaar noch de taal van deze gemeenschap niet machtig is.laat dan de mentaliteit van deze zien.groetjes jojo

Jojo
by Guido Wednesday January 01, 2003 at 12:54 PM

"Maar ik heb het schijt aan mensen welke naar hier komen en zich niet integreren willen. Toch al dat mooi's waar wij voor gestreden hebben; zo maar voor zich ophijsen."

En had je er ook het schijt aan toen migranten naar hier gehaald werden omdat heh witte volk niet meer in de mijnen wou kruipen?

En had je er ook het schijt dat de opbrengsten van deze arbeid ervoor gezorgd hebben dat België(Vlaanderen) nu rijk is, één van de welvarendste landen ter wereld?


"Dat hij zegt dat zijn vader na dertig jaar noch de taal van deze gemeenschap niet machtig is"

Schrijven in Nederlands is ook niet uw sterkste punt hé?

Jouw pensioen heb je te danken aan de arbeid van migranten in de mijnen, anders was er hier geen rijkfdm geweest en ook geen pensioen.

"Heb in mijn leven een sociale strijd gevoerd."

En was het bestrijden van racisme in de fabrieken daar onderdeel van of had je toen al liever dat migranten in hun land bleven.

Al die oudemensen hadden vroeger wat meer op hun strepen mogen staan, dan hadden de jongeren van nu ook een aangenamer leven ;)