arch/ive/ief (2000 - 2005)

AEL vooroordelen
by Karima Sunday December 01, 2002 at 06:07 AM
anilya50@hotmail.com

De Arabisch Europese Liga kent veel vooroordelen, langs vele kanten. Mensen die geen kennis hebben plaatsen deze organisatie al meteen in een vakje: extreem-rechts.

Zoals ik dus al zei, veel mensen beoordelen de Arabisch Europese Liga zonder eigenlijk kennis op te doen. De onwetendheid is redelijk groot. Mensen baseren zich op wat ze in de media geleesd en/of gehoord hebben. En daarmee is hun oordeel geveld. De rellen na de moord op Mohammed Achrak, hebben de situatie er zeker niet beter op gemaakt. De hele toestand rond Meneer Dyab Abou JahJah is ook heel zeker overdreven. Meneer Abou JahJah was met de juiste bedoelingen naar Borgerhout getrokken die avond om de jongeren te kalmeren, en dit is blijkbaar in het verkeerd keelgat geschoten bij Burgemeester Detiège en collega's. Voor alle duidelijkheid: Dyab werd bespoten met traangas en was hiermee zeker niet gezind. En dat ene passage werd dan toevallig weer door de media uitgezonden alsof hij te blamen is voor de rellen. DEZE PASSAGE IS UIT DE CONTEXT GENOMEN. Ik ben enorm teleurgesteld in de overheid, politici, en ben daardoor ook men vertrouwen in hen kwijt, en mijn vertrouwen was al niet zo groot...
Nu, meneer Abou JahJah is aangehouden en verblijft momenteel in de cel. Waarvoor? Nog geen bewijzen gevonden, maar het is alleszins een waslijst, waarvan zeker meer dan de helft leugens zijn. En meneer Duquesne, de wet een beetje aanpassen om de organisatie af te schaffen. Belachelijk, ridicule monsieur. Democratie? Dan spreek ik eerder van een dictatuur. Waar blijven onze rechten? Maar ja, rekening houden met het volk, zeker met de allochtonen, dat is niet echt weggelegd voor politici. Vergeef me dat ik niets anders meer geloof. Het wordt serieus tijd, dat wij als allochtonen, onze talenten gebruiken om voor onze rechten op te komen. En JA, WE WETEN DAT ER ZWART OP WIT STAAT DAT DISCRIMINATIE EN RASCISME VERBODEN IS. Dat hoeft men niet miljoenen keren te herhalen. Het in praktijk uitvoeren, is nog iets totaal anders! Men mag zeggen en denken wat ze willen, discriminatie op de arbeidsmarkt en in het onderwijs en door de politie is een FEIT, geen mening van een organisatie. Daar kan ik, en zovelen anderen over meespreken. Laat de Arabisch Europese Liga hun werk doen. Laat Meneer Dyab Abou JahJah met rust, want jullie kunnen graven maar zullen niets vinden, en als laatste, LAAT ONS OPKOMEN VOOR ONZE STANDPUNTEN EN ONS VISIE VAN DEZE MAATSCHAPPIJ. We leven hier tenslotte samen en daar moet aan gewerkt worden.

je hebt gelijk, Karima
by Tiene Sunday December 01, 2002 at 12:11 PM

alleen zien we stemmen als die van jou niet (veel) in de mainstream media. Die hebben er immers alle baat bij te doen alsof de AEL ook binnen de Marokkaanse gemeenschap geïsoleerd en gecriminaliseerd is. Mooi mis!
Ik weet ook dat er mensen tegen zijn -sommige inhoudelijk, de meeste tov de tactiek- en dat is hun goed recht, maar rond de tafel gaan zitten zonder de AEL zou wederom een heel deel mensen uitsluiten. Het is niet omdat de organisatie nergens gelinkt is aan één of ander subsidiekanaal, dat ze geen recht hebben op vertegenwoordiging!
Anyway, er komt alvast (eindelijk) wat schot in de zaak.

1+1=3
by Zweistein the First Sunday December 01, 2002 at 01:10 PM

Commentaar op het hoofdartikel

Eerst en vooral: ik ga akkoord wanneer je stelt dat de rechtstaat/democratie wordt uitgehold als Dyab aangehouden blijft op grond van huidige aantijgingen.
Los van het juridische is er reden om de associatie Ael/Jahjah - Geweld te maken, ook al is ael volledig vrij van het plegen van geweld, de associatie ligt, persoonlijk denk ik dat politoloog Jahjah voor die associatie heeft gekozen.

1.Diverse Ael/Jahjah –aanhangers schuwden het geweld niet op een aantal betogingen (mede) georganiseerd door voornoemde.
2.Diverse keren communiceerde Ael/Jahjah dat ze zich op Malcolm X beroepte, nu als je zegt Malcolm X, dan zeg je ‘by any means'.
3.Op de homepage van Ael staat een foto van gewapende arabieren/moslims met als bijschrift 'arab pride', boodschap:de gewapende opstand tegen Israël keurt Ael goed.
4.Ael/Jahjah – aanhangers scandeerden op een aantal betogingen: ‘Hamas, Jihad, Hezbollah', en waar staan die dan weer voor?

Commentaar op comment1 'Onbegrijpelijk dat...':

Dit is te begrijpen als je weet dat heel wat artikels en comments op indymedia uit de hoek van de pvda komen. Ik wil niet stigmatiseren, maar ik wil ook niet naïef zijn, enkel dit: de pvda is een PARTIJ en de Ael zal ook een PARTIJ zijn die opkomt tijdens de volgende verkiezingen, mogelijks samen. De verkiezingen zijn over 6 maand, de verkiezingskoorts stijgt, ook bij voornoemde partijen, het zou niet menselijk zijn moest dit niet voelbaar worden op indymedia...
(tip voor zij die dit beschouwen als een aanval op indymedia: voldoende slaap voorkómt paranoia)

VRT-journalist
by Guido Sunday December 01, 2002 at 02:29 PM

Er is een VRT-journalist die bevestigd heeft dat Jahjah heel de tijd naast hem stond en opriep tot kalmte.

Op de website van de AEL vind je ook een foto van een kind dan opgepakt wordt door 5 Israëlische soldaten.

Hoeveel mensen hebben probleme met homo's? We weten dat niet omdat men het aan niemand vraagt, aan Jahjah wel en het werd dan verdraaid.

Ik was ook op de betogingen met Jahjah en kon echt niet zien of het aanhangers van de AEL waren die hezbollah en zo riepen. Aan wat herken je een aanhenger van de AEL, hebben ze een stempel op hun voorhoofd?

De ongewapende opstand tegen de Israël heeft niet veel uitgehaald. En tanks, F-16's, en ander zwaar materieel inzetten tegen ongewapende burgers, ja, dan zoek je zelf reactie. Wij kunnen ons daar niet in inleven omdat wij niet weten wat het is om al 40 jaar onderdrukt, vermoord en behandeld als beesten te zijn.

Mensen die anoniem reageren zijn meestal extreem-rechtse onnozelaars of gewoon onnozelaars. te zien aan de comments hier met de vermelding van PVDA weten we waarvan de wind komt.

100den, er zitten er nog tien in de bak en de rest werd preventief opgepakt. Niet moeilijk om dan te denken dat ze met 100den waren.

wie is schuldig?
by PP (dieter) Sunday December 01, 2002 at 03:02 PM
ace_poc@hotmail.com

probeer eens naïviteit in te dijken en de big picture te zien!

Is Israël schuldig? JA
Is Ariël sharon een moordenaar? JA

Zijn alle israeliërs onderdrukkers? NEE! Velen van hen leven ook al jaren in angst durven niet op de bus te stappen omdat zelfmoordenaars een aanslag zouden plegen!
Hebben de zelfmoordenaars lef, zijn ze moedig? No way, ze zijn even erg als het leger van sharon, het conflict blijft escaleren doordat geen van de partijen nu nog kan/durft/wilt toegeven en probeert de rancunes even opzij te zetten om slachtoffers in de toekomst te vermijden!

Trouwens, er zijn in Antwerpen geen 100den opgepakt, maar volgens nieuwsbronnen waren er WEL enkele 100den jongeren die vernieling hebben aangericht(zoals ik al zei: think before you speak)! Besef dat je daar met een half-xenophobe populatie zit, die met elke betoging en vernieling meer in de handen van het blok wordt gedreven!

Het is overal hetzelfde(België ,Palestina/israël, ..) en als dan bovendien nog eens racistische(!!) allochtone groepen zoals de ael de boel komen verzieken wordt het nog moeilijker om samen te leven!
Racistische bewegingen:ael? inderdaad, groepen die spreken over een eigen Moslim-partij (hoe is het in godsnaam mogelijk, straks kunnen we anders weer aparte WC's en zo promoten)...zijn evenzeer racistisch(zo niet erger) als het blok.
Er mogen geen aparte partijen, geen aparte scholen/lessen, geen aparte wijken komen/zijn. Een goede democratie moet vrijheid scheppen voor de bevolking, maar initiatieven die deze vrijheid(in welke zin dan ook) schaden buiten de wet stellen en aanpakken!

AEL: enkele puntjes voor mijn medebelgen
by bart uit borgerhout Sunday December 01, 2002 at 03:42 PM

1. de rellen in borgerhout zijn niet veroorzaakt door de AEL of door 'allochtone relschoppers' maar door een racistische moordenaar (ja natuurlijk is die een 'psychiatrisch geval', wat is racisme anders dan een psychische aandoening?!)- Mohammed is overigens het vierde dodelijke slachtoffer van racisten in ons land op zes maanden tijd, na Schaarbeek en Charleroi. Maar volgens de VRT en alle andere media 'werd de sfeer pas grimmig' door de aankomst van de AEL. Ja hallo? Maar het is natuurlijk eenvoudiger om je te concentreren op de gevolgen dan op de oorzaak.


2. over die moordenaar wordt in alle media overigens zedig gezwegen, evenals over het feit dat de familie van Mohammed al 2 keer klacht tegen hem had ingediend (uiteraard zonder gevolg) of zelfs over het feit dat iemand met een gerechtelijk en psychiatrisch verleden twee vuurwapens in huis kan hebben.

3. als de regering op dezelfde 'alerte' en radicale manier had gereageerd op de opkomst van het Blok, dan zou ze nu een poot hebben om op te staan als ze AEL wil aanpakken. Neen dus. Integendeel, Belgen mogen zich in alle vrijheid verenigen om aan te zetten tot haat en geweld tegen allochtonen, en zelfs als politicus lustig mee gaan kloppen (Buisseret, Vaneyck, Dewinter, ...) op die allochtonen, maar als die zich na jaren terreur eindelijk verenigen om zich te verdedigen, dan is dat een 'provokatie' en 'gewelddadig'.

4. Als je de geschiedenis van de burgerrechtenbeweging in de VS in de 60er/70er jaren (en de terroristische onderdrukking daarvan door de staat) leest, dan kan je gerust 'afro-amerikaan' vervangen door 'allochtone belg' en alles klopt nog altijd perfect. Maar voor de Black Panthers hebben wij als 'progressieve, linkse' blanken natuurlijk alle respect en begrip. Alleen moeten die makakken van hier bij ons, onze eigen gediscrimineerde onderklasse, niet denken dat ze, in dezelfde opmstandigheden, hetzelfde mogen doen, nietwaar Agalev/SP en diverse indymedia-lezers? Malcolm X krijgt pas succes als Martin Luther King niet mag spreken.

5. AEL is de ENIGE seculiere (dus niet aan moskee en moslim gebonden) allochtone zelf-organisatie in belgië. Al de zogenaamd 'gematigde' organisaties zijn expliciet moslim. Als je Jahjah's standpunten trouwens leest zoals hij ze zelf formuleert en in de context waarin hij ze doet, dan hoor je iets anders dan de paar uitgefilterde, uit hun context gerukte slogans die de media ervan maken.

6. De media-campagne tegen AEL is één van de smerigste staaltjes van propaganda en desinformatie die ik in mijn leven al heb mogen meemaken: ALLE media, ALLE politieke strekkingen hebben de laatste week samengewerkt om AEL en Jahjah door het slijk te sleuren zonder enige nuance of objectiviteit. Dat kan alleen maar betekenen dat de man op het juiste spoor zit!

6. Al met al kan je rustig stellen dat België enorm zijn best aan het doen is om een eigen 'terroristische' guerilla te kweken - volgens het beproefde schema dat we al kennen uit Noord-Ierland, Baskenland, Koerdistan etc: discrimineer een bepaalde bevolkingsgroep volledig, negeer ze als ze dezelfde rechten vragen als iedereen, geef ze repressie als ze vreedzaam demonstreren, kieper hun woordvoerders in de bak en verander absoluut niets aan hun situatie. Laat enige jaren sudderen op het vuur en voilà: een nieuwe 'terroristische' beweging zal 'uit het niets' opduiken. Makkelijk zat, de Amerikanen en de Israeli's doen al honder jaar niks anders.

volledig mee akkoord, bart!!!
by lesley Monday December 02, 2002 at 08:53 PM

volledig mee akkoord, bart!!! ik zou het niet beter kunnen verwoorden!