arch/ive/ief (2000 - 2005)

"Borgerhout was te klein voor Mohammed"
by christophe callewaert Friday November 29, 2002 at 09:58 PM

Duizenden mensen herdachten vandaag Mohammed, de jongeman die dinsdagavond door een racistische buur werd vermoord. Een kleine duizend moslims volgden de plechtigheid binnen in de zaal. Buiten stonden nog minstens drie keer zoveel mensen hun woede en verdriet te verbijten. Toen de familie van Mohammed aankwam had iedereen het moeilijk. De mensen zijn woedend over wat er gebeurd is, maar als je luisterde naar de enkele mensen die een interviewtje wilden afstaan, merkte je dat er veel meer aan de hand is. Er is de kwaadheid over het racisme, over een verkeerd begrepen integratieconcept, over de arrestatie van Dyab, over Palestina, ...

Mohammed was een goed mens. "Borgerhout was te klein voor hem", zei Satif, de moedige broer van Mohammed die tijdens de plechtigheid het woord nam. "In huis was hij de rustbrenger. Hij maakte mij wakker als ik op een verkeerd spoor zat. Laat zijn dood niet zonder reden zijn." Een oud-klasgenoot van Mohammed kan dat alleen maar bevestigen. "Ik volgde met hem een opleiding kantoor en verkoop. Weet je hoe ik Mohammed omschrijf? Als de mensen cijfers op dobbelstenen zijn, dan is Mohammed een zeven."
Satif klaagde ook nog het racisme aan. "Mijn broer verlangde naar een samenleving waar alle mensen kunnen samenleven. Laat Mohammed een held zijn die ons allemaal dichter bij elkaar brengt."
Nordin Maloujahmoum, voorzitter van de moslimexecutieve van België, zei dat nultolerantie ook voor racisten moet gelden. Dit waren zowat de enige ‘politieke' boodschappen in de reeks toespraken. De oud-klasgenoot van Mohammed denkt er het zijne van: "Ze willen dit zo snel mogelijk afhandelen. Een punt er achter en weer verder."

Dat bleek ook uit de handelswijze van bepaalde mensen van de ordedienst. Telkens we iemand aanspraken, kwamen ze snel tussen. "De familie heeft gevraagd om geen interviews af te nemen." "Hoezo, we mogen de gewone aanwezigen geen vragen stellen?" "Sorry, orders van de familie." Mohamed Chakkar, voorzitter van de Federatie van Marokkaanse Verenigingen en één van de organisatoren, valt uit de lucht als we hem daar over aanspreken. "De familie wil zelf geen interviews geven vandaag, maar dat lijkt mij redelijk normaal in deze omstandigheden. Maar van een beslissing dat ook de andere aanwezigen niets mogen zeggen, weet ik niets." Blijkbaar zijn bepaalde organisatoren, waarvan verschillende organisaties zoals de UMIVA met handen en voeten gebonden zijn aan het stadsbestuur, bevreesd voor de inhoud van de reacties van de aanwezigen. "Dat ze die van het Vlaams Blok oppakken", hoorde ik een meisje aan een journalist zeggen, waarna een lid van de ordediensten haar en haar klasgenoten snel naar binnen loodste.

In de kantine van de sporthal waar de plechtigheid plaatsvond, zaten de Antwerpse schepenen en gemeenteraadsleden netjes op een rij. Grootjans, Detiège, Janssens, Vogels, Van Wallendael en zowaar zelfs Voorhamme die onlangs nog verklaarde dat "de migrantencultuur elke integratie in de weg staat".

Na de plechtigheid die zo'n uur duurde, werd de kist naar buiten gedragen. Een rouwstoet begeleidde de stoet tot aan de snelweg. Een groep van 120 jongeren keerde langs de andere kant terug naar huis, terwijl ze de naam van de gearresteerde leider van de AEL scandeerden.

spreekverbod
by ahum Sunday December 01, 2002 at 03:56 AM


Verbaast het jullie dat de mensen niets (mochten) zeggen???

Vreemd.

Detiege had echter zelf afgekondigd dat de moord op Mohamed NIET mocht gebruikt worden voor politieke doeleinden (behalve dan die van het politieke establishment natuurlijk), en het nieuwe Forum dat door haar toedoen is onstaan moest en kon niet anders dan deze regel respecteren.
Hiermee wou detiege alle mogelijke protesten muilkorven, met veel succes overigens.

Ondertussen gaan alle media en alle politici in alle hevigheid voort met het misbruiken van de moord op Mohamed.
Die heeft zelfs aanleiding gegeven tot de arrestatie van de vooorzitter van het AEL, die de eer geniet de eerste politieke gevangene van België te worden!

Tja misbruik... wie misbruikt er wie eigenlijk??