arch/ive/ief (2000 - 2005)

Laatste hulde aan Mohamed Achrak
by raf Friday November 29, 2002 at 09:01 PM
raf.custers@euronet.be

De herdenkingsplechtigheid voor de dinsdag in Borgerhout vermoorde Mohamed Achrak is een indrukwekkende bijeenkomst geworden. Vele duizenden mensen – minstens 4000 – woonden de plechtigheid bij. Ze vond plaats in een sportcomplex aan de Slachtuislaan. Enkele imams riepen de mensen op de islam te respecteren, geen haat te koesteren en kalm te blijven. Maar de toespraken van Satif, de broer van de vermoorde Mohamed, en van zijn vader maakten het meest emotie los.

Satif zei dat hij gisteren pas de boekentas van Mohamed - die islamleraar was - had opengemaakt. Naast islamboeken en een gebedsdeken had hij ook de zaktelefoon van zijn broer gevonden. Daarin was genoteerd wat Mohamed voor vandaag vrijdag had gepland : hij was zinnens geweest om 10 armen te voeden voor de vastenmaand Ramadan.
Toen Satif dat zei, brak de menigte. Tientallen mannen in de tot gebedsruimte omgebouwde sporthal konden hun tranen niet langer bedwingen.
Satif zei ook te hopen dat de dood van zijn broer niet nutteloos geweest zal zijn. "Laat ons werken voor de toekomst van elkeen, zwart of wit, Marokkaan of Belg, moslim of niet-moslim", aldus Satif. Hij richtte zich ook tot de Antwerpse burgemeester en prokureur en zei te hopen dat ze mild zouden zijn voor de jongeren die deze week tijdens zijn gearresteerd tijdens de protesten die op de moord zijn gevolgd.
De vader van het slachtoffer deed een oproep tot kalmte.

Satif : "wees mild voor de woede van de jongeren"

De plechtigheid was om 14u30 begonnen met het middaggebed meegemaakt. Kort tevoren was de met een Marokkaanse vlag getooide lijkkist met hets toffelijk overschot van Mohamed Achrak naar binnen gedragen.
Na het gebed namen twee imams het woord. De eerste legde uit dat veel verzen in de koran de gelovigen aansporen geduld te hebben als het slecht gaat. "Onze broeder is gestorven als een martelaar - sjaheed -, we moeten zijn persoon als voorbeeld voor ogen houden", zei hij nog. Hij bad ook om de harten van de moslims te zuiveren van haat en jaloezie en ze met liefde te vullen. "Islam is tegen haat. We moeten samen zorgen voor veiligheid", zei hij nog.
De tweede imam gebood de gelovigen zich voor te bereiden op de dood en het hiernamaals. "Leef zolang je wil, maar weet dat je zult sterven. Hou van wie je wil, maar weet dat je gescheiden zult worden. Doe wat je wil, maar weet dat je beloond zult worden als je goed hebt geleefd en gestraft als je slecht hebt geleefd", zo citeerde hij uit de koran. De regering en de staat riep hij op de wet toe te passen op de misdadiger die Mohamed Achrak doodschoot. "Onlangs is in Brussel een echtpaar vermoord, nu hier een jongeman. Hij is een vlam. Wij zijn allen voor veiligheid, voor liefde", aldus de imam.

"We eisen maatregelen tegen racisme en islamofobie".
"Nultolerantie moet ook gelden voor racisten".

De tussenkomst van de ambassadeur van Marokko werd niet vertaald. Nordin Maloujahmoum, voorzitter van de moslimexecutieve van België herinnerde eraan dat Mohamed Achrak in januari 2001 was aangesteld als islamleraar. Hij zei dat de regering maatregelen moet nemen tegen racisme en islamofobie en dat de nultolerantie ook moet gelden voor racisten. In zijn toespraak had El Massoudi van de Unie van Moskeeën van Antwerpen (UMIVA) enkel woorden van lof voor het bestuur van de stad Antwerpen. "Ik dank iedereen, de mensen hiernaast in de kantine (waar o.m. burgemeester Detiege had plaatsgenomen), we danken hen van harte voor de stappen die ze hebben ondernomen, we feliciteren hun signaal, dat ze de familie zijn gaan bezoeken en naast haar hebben geleefd in hun verdriet". De laatste woorden kwamen van een meisje van het Koninklijk Atheneum : "onze moslimbroer die wij niet hebben kunnen redden, die de wereld verliet zonder reden, hij kreeg kogels door zich heen, hij moest heengaan zonder afscheid, Mohamed is de enige profeet, dat waren zijn laatste woorden".

De studente had haar gedicht geschreven op de dag van de moord. Het illustreert hoe heftig de Marokkaanse gemeenschap door de moord is getroffen. Ook de mensen in de sporthal en alle anderen die buiten op een grasveld moesten blijven staan, waren zichtbaar geëmotioneerd. Maar was het verdriet dat ze toonden, of frustratie of woede ? De organisatie (omkaderd door personeel van de stad) liet niet toe dat de mensen het uitspraken. Kennelijk had de familie van Mohamed Achrak gevraagd dat ze niet geïnterviewd zou worden. Maar de organisatie maakte daarvan dat niemand geïnterviewd mocht worden, en sommige leden van de ordedienst hielden daar te pas en te onpas de hand aan.

De Antwerpse burgemeester Leona Detiege (SP.a) - die vlak na de moord verkondigde dat er geen racistische motieven hadden gespeeld en de moordenaar "in psychiatrische behandeling is" - woonde de plechtigheid bij vanuit de kantine van de sporthal. Ze werd geflankeerd door haar partijgenoten Tuur Van Wallendael en Patrick Janssens, door Eddy Boutmans en Mieke Vogels van Agalev en de Brusselse PS-burgemeester Philippe Moureaux met zijn staf. Ook Dirk Grootjans (VLD), Fatima Bali (Agalev) en Philip Heylen (CD&V) waren aanwezig.

De media volgden de plechtigheid vanuit een tribune naast de gebedsruimte. Verslaggevers van ATV en SBS konden het niet laten tijdens het gebed een zogenaamde "stand-up" te doen en voor hun TV-camera een stand van zaken in te spreken. Terwijl de gelovigen baden en knielden, keken tientallen lenzen nieuwsgierig toe. De beelden van de biddende moslims komen vermoedelijk in de archieven terecht en "als er weer eens herrie is met moslims" kunnen ze nog een keer worden bovengehaald.