arch/ive/ief (2000 - 2005)

begrafenis Mohammed Achrak : interview met Sara en Rachida
by lize Friday November 29, 2002 at 08:36 PM

Vlak voor de begrafenis begon was ik getuige van een interview met de Marokkaanse meisjes Sara en Rachida, dat door verscheidene camera's tegelijk werd geregistreerd.

"Mogen we jullie vragen waarom jullie hier met zovelen aanwezig zijn ?"

Sara : Wij zijn hier om ons verdriet te uiten. Een moslimbroeder van ons is dood, vermoord door een belgische racist. De broer van Mohammed, die zit bij ons op school. Wij zijn heel verdrietig, maar ook heel woedend. Wij zijn hier ook om te zeggen dat dit racisme, dat dit zo niet verder kan. En Mohammed was echt een hele goeie jongen. Hij hing nooit op straat rond. Hij zei altijd tegen iedereen : ga naar huis, ga studeren, ge moet hier niet altijd zo rondhangen. Daarom zijn wij hier met zovelen hé, hij was echt een goeie jongen.

"Denken jullie dat het hier straks nog uit de hand loopt ?"

Sara : Die relletjes van afgelopen dagen, dat is een emotionele woedereactie geweest. Ze zeggen dat Abou Jahjah die heeft uitgelokt, maar dat is niet waar. Natuurlijk was hij zelf ook kwaad, Mohammed was zijn beste vriend weet je. Zijn beste vriend ! Beseffen jullie dat dan niet ? Hij heeft zijn beste vriend verloren, vermoord. Abou Jahjah was hier zo graag aanwezig geweest. Maar dat kan nu niet, ze hebben hem opgesloten, gisterenavond.

"Hij is wel een beetje fel hé"

Sara : Ja, wat wilt ge, iemand moet toch voor ons opkomen. Iemand moet toch eens zeggen wat wij meemaken. Als Abou Jahjah het niet doet, dan doet niemand het. Hoort ge : niemand !

"Vinden jullie dat het integratiebeleid gefaald heeft ?"

Rachida : Integratie ?!? Maar wij zijn geïntegreerd !! Wij spreken nederlands, we hebben hier gestudeerd. Maar als we gaan solliciteren dan ziet men onze naam staan en zegt me : ah, maar gij zijt een vreemdelinge.. dan niet… Wat willen jullie ? Wij hebben voor niets gestudeerd ! En dan zijn jullie verwonderd dat mensen woedend zijn en dingen kapot maken… Waarom vind ik geen werk ? Omdat ik een hoofddoek draag ? Ik draag die voor mijn godsdienst, omdat voor mij er maar 1 god is en dat is Allah. Allah-u-akbar !

22,24
by fatima Friday November 29, 2002 at 10:23 PM
fatimal12@hotmail.com

wollah sara en rachida goed gezegd maar kort en bondig abu jahjah is ontschuldig

spijtig
by Tiene Saturday November 30, 2002 at 01:50 PM

Toch wel zeer opvallend dat zulke stemmen in de mainstream media zoveel mogelijk worden geweerd. Enkel criticasters van Abou Jahjah worden toegelaten. Gelukkig weten sommigen (en nog steeds te weinig) wel beter. Bedankt voor deze posting, want je zou het op de duur zelf bijna vergeten dat er nog mensen rondlopen met gezond verstand.

AEL-fan
by Narjisa Sunday December 01, 2002 at 07:16 PM
www.Narjisa1@hotmail.be

Rachida en sara, jullie hebben echt gelijk. Vele Arabische jongeren denken er zo over i.v.m dat Abou Jahjah onschuldig is dat weten we allemaal. Ik weet wat hij denkt, en hij wil alleen het beste voor ons echt waar (wollah). De mensen begrijpen hem echt helemaal verkeerd, en de media maakt hem zwart. We moeten ons niet door hen laten doen, hij komt op voor ons rechten. De AEL is de enige organisatie die voor ons spreekt. En die bovendien eerlijk is en alles rechtuit zegt. Dat kan je niet zeggen van die andere partijen. Dus ik zou zeggen Dyab: kom snel terug, we hebben je ECHT (!!!!!!!)

media bevooroordeeld
by asma Monday December 02, 2002 at 11:56 AM

Inderdaad, pro-Abou Jahjahs worden in de media geweerd. Je moet een verrader en leugenaar als Mohamed Talhaoui zijn om op TV te komen. Het is hijzelf die een racistische organsatie heeft, Marokkaanse Arabieren zijn er niet welkom.
Maar ach, hij weet eigenlijk zelf niet wie hij is, Berbers kan hij zelf met moeite spreken..

Ik wil met een beschuldigende vinger wijzen naar de media dat massaal leugens zit te verspreiden. Het is op de eerste plaats de oorzaak van de ontwikkeling van de angst bij de doorsnee autochtoon.