arch/ive/ief (2000 - 2005)

Antwerpen heeft nood aan bruggenbouwers, niet aan polarisering
by Riso Antwerpen Friday November 29, 2002 at 02:43 PM
secretariaat@riso-antwerpen.be 03/325.67.00 Coeveltstraat 7 2100 Deurne

Antwerpen heefdt nood aan bruggenbouwers, niet aan polarisering. Standpunt van het reginaal institituut voor sammenlevingsopbouw. Buurt - en opbouwwerk in de stad.

ANTWERPEN HEEFT NOOD AAN BRUGGENBOUWERS, NIET AAN POLARISERING


De moord op een Belgische bewoner van Marokkaanse afkomst, de daaropvolgende rellen en de verontwaardiging en angst bij de Belgische buurtbewoners tonen aan hoe snel mensen worden meegezogen in een vijandsbeeld. Het buurt- en opbouwwerk in Antwerpen voelt dit bijzonder goed aan.

In onze buurthuizen merken wij bij veel Vlaamse mensen dat de emmer overloopt: men is bang voor het geweld en verontwaardigd over vernielde vitrines. Mensen voelen zich bedreigd. Belgen willen dat er wordt opgetreden tegen de last die ze ondervinden van pestgedrag van jongeren, criminaliteit en onveiligheid. De leefbaarheid van de buurten verbetert er niet op. En dat ervaart men al veel langer dan vandaag.

Ook bij veel bewoners van allochtone afkomst merken we dat de emmer overloopt. Het dagdagelijks racisme bestaat en is kwetsend: geweigerd worden op de arbeidsmarkt of in het onderwijs of meer politiecontroles omwille van je uiterlijk. Ook dit is niet van gisteren. Concreter nu: de kans dat racistische motieven meegespeeld hebben bij de gruwelijke moord is niet ondenkbaar. Toch wees het Antwerps stadsbestuur deze mogelijkheid onmiddellijk van de hand. Dit komt slecht over bij de allochtone bevolking: het is ook voor hen het zoveelste voorbeeld van een angstvallig ontkennen dat racisme bestaat.

Tegenstellingen en wederzijds onbegrip bestonden al voor Abou Jahjah op het toneel verscheen. De oorzaken zijn al talloze keren geanalyseerd: achterstelling en uitsluiting, minder sociale contacten, racisme, de kloof tussen burger en politiek, instroom van nieuwkomers en verrechtsing. De moord op Mohammed Achrak en het vandalisme vergroten de angst en voeden het vijandsdenken.

De spanning in Borgerhout is nu te snijden. Wie heeft daar baat bij? Men kan vaststellen dat de AEL de polarisering in de hand werkt. Abou Jahjah weet op meesterlijke wijze de onmacht van de jongeren om te buigen in machtsvertoon. Het Vlaams Blok wordt slapend rijk. Wij denken dat geen enkele bewoner daar beter van wordt.

Wat is het effect van de recente uitspraken van de premier? Ongetwijfeld geeft hij het signaal naar de bevolking dat de AEL een criminele organisatie is. Naar een deel van de Belgische publieke opinie wordt het cliché van Marokkanen en criminaliteit eens te meer bevestigd. Aan Marokkaanse kant leeft nu al de vraag waarom de AEL wel en het Vlaams Blok niet riskeert verboden te worden.

Houdt de premier er rekening mee dat zijn uitspraken ook gehoord en begrepen worden door de allochtone Belgen? Dat zij koren op de molen van de polarisering zijn? Dat zij het groeiende vijandsbeeld van het Westen tegen de Islam versterken? Hoe komt het over bij een deel van de Marokkaanse bewoners? Versterkt het het aanvoelen dat ‘iemand van hen' wordt vermoord of dat een leider wordt opgepakt?

De familie Achrak heeft op bewonderenswaardige wijze geprobeerd de gemoederen te kalmeren. Dat heeft ook het Forum van Islamitische Organisaties gedaan. In de straten, tot vroeg in de ochtend. Dat doen ook het buurt- en opbouwwerk, het jeugdwerk, het integratiewerk en bewonersgroepen.

De rust is hiermee niet weergekeerd. De frustratie van de jongeren zal blijven bestaan. De helft van de marktkramers is vanochtend op de markt van Borgerhout niet komen opdagen. Het onveiligheidsgevoel zal blijven bestaan. Rassenhaat neemt toe. Het is tekenend dat bewoners van achtergestelde wijken, die vaak niet kunnen kiezen om er te wonen en het al lastig hebben om er te overleven, de gevolgen van een falend integratiebeleid moeten dragen. Niet de betere buurten.

Wat dan te doen om bruggen te slaan?

De politie moet de openbare orde garanderen en de criminaliteit aan banden leggen. De politie moet echter niet opgezadeld worden met het oplossen van sociale problemen en samenlevingsproblemen.

Op sociaal vlak zijn duurzame oplossingen nodig. Een daling van de werkloosheid, onderwijsmethodes die aangepast zijn aan de diversiteit onder de jongeren en buurten die leefbaar zijn. Het zijn niet de ‘betere' buurten die last hebben van vervuiling en straatgeweld. Het is net in de ‘mindere' buurten dat de overheid bespaart.

Hoe lang zullen Marokkaanse leidersfiguren nog willen bemiddelen als ze enkel gebruikt worden om de woede van de jongeren te bedaren en er niet geluisterd wordt naar waarom ze zo kwaad zijn? Bemiddelen vraagt om middelen, om zo bruggen te slaan tussen groepen die elk op hun manier gekwetst zijn.

Vlaanderen moet erkennen dat het nieuwe bewoners niet van harte een plaats geeft. Het racisme moet erkend worden. Het geweld moet stoppen.

Antwerpen, Borgerhout, Belgen en Marokkanen zijn allerminst gebaat bij verdere polarisering, wèl bij investeringen.


Luk Groffy
RISO-antwerpen
Antwerpen, 29 november 2002

de AEL en polarisering
by Tiene Friday November 29, 2002 at 04:11 PM

Over het algemeen vind ik dit een goede tekst, met uitzondering van "Men kan vaststellen dat de AEL de polarisering in de hand werkt."
Als iemand met de vuist op tafel slaat om problemen en ongelijkheid aan te klagen, is hij in mijn ogen constructief bezig, niet polariserend. De paniekreacties daarop (waarheid kwetst, nietwaar?!), mààkten er een polarisering van, niet de vuist.

Eindelijk zien we collectieven ontstaan om tegen die sluipende trend waarin racisme kan groeien en de benadeelden 'moeten stil blijven' te reageren! Laat het vooral niet wegebben, zodat we na een volgende 10 'stille jaren' nóg veel verder van huis zullen zijn.

Vergeten we niet dat de Marokkaanse gemeenschap in een half jaar tijd al zijn 4e slachtoffer van racisme ten grave draagt! En Abou Jahjah betaalt de prijs als vuistslager...

Om bruggen te bouwen heb je geld nodig
by denjo Friday November 29, 2002 at 04:25 PM

Beste mensen van het Riso,

Volgens jullie moet "De politie moet de openbare orde garanderen en de criminaliteit aan banden leggen". Over welke criminaliteit spreken we hier. Over de paar honderden tasjesdiefstallen of over de belastingsontduiking, illegale wapenhandel, illegale handel in diamanten,...

Laat ons duidelijk zijn. Indien de staat ook maar evenveel energie zou steken in het aanpakken van de fraude door de grotere bedrijven als ze steken in het criminaliseren van de AEL, dan was er genoeg geld om 20 bruggen te bouwen over de Schelde en dan konden de werklozen autotochtonen en allochtonen een deftig inkomen krijgen als bruggenbouwer.

100% gelijk
by rob Friday November 29, 2002 at 04:31 PM

Hallo Luk;

Jullie hebben voor de 100% gelijk! Een in mijn ogen correcte en genuanceerde tekst. Van dit soort zijn er de laatste dagen veel te weinig geschreven.

reactie
by Maarten Van Hove Friday November 29, 2002 at 04:42 PM
Maarten.Van.Hove@pandora.be

Tiene, dit is een subtiele situatie. Met een vuist op de tafel slaan, zoals je zegt, lost weinig op. In het verleden zijn al héél wat oorlogen ontstaan omdat de situatie zo was opgefokt dat één vuist op tafel voldoende was. Voorbeeld: de eerste wereldoorlog kwam tot uitbarsting door de kogel van één servische nationalist, na jarenlang politiek getouwtrek en alliantievorming. De tweede wereldoorlog schiep één man na jaren van onderdrukking van de Duitsers en een inflatie die een prijs van een brood tot miljarden marken bracht. De Koude Oorlog kolkte op uit het machtsvacuum na de 2e WO, met de instorting van het Britse, Franse, Japanse en Duitse imperium

Dingen die te vaak worden vergeten. Hier mag heel wat trots worden ingeslikt aan beide kanten en leed tijdelijk vergeten. Dit moet met een fluwelen handschoen worden aangepakt, of je mag je na de volgende verkiezingen afvragen hoe het toch komt dat het Vlaams Blok aan de macht kwam.

Denjo: absoluut gelijk, maar dat is een ander probleem. Witteboordcriminaliteit is meermaals groter dan straatcriminaliteit en tientallen keren dodelijker, toch is het blijkbaar zo dat mensen liever een punker of een migrant doodbliksemen en wantrouwen, dan dat ze een politici afstraffen die al meermaals op liegen en bedriegen gestraft is.

Toch wil ik ervoor pleiten dat we de bovenstaande tekst nogmaals lezen en meenemen naar acties.

onmacht versus macht
by De Winter Joris Friday November 29, 2002 at 05:46 PM
jorisjdw106@hotmail.com

Beste Luk,
We zijn geen onbekenden voor elkaar en met de ervaring die gij hebt, lijkt het toch of ge niet van deze wereld zijt! De Derde Wereld,u niet vreemd,noch de Vierde Wereld kunnen maar onmenselijk en onrechtvaardig behandeld worden omdat ze geen(tegen)macht kunnen vormen,tegen de machthebbers,die zulke toestanden instant houden met hun machtsmiddelen(ge hoort niet graag zulke duidelijke analyses,weet ik). Overleggen wil/mag niet capituleren zijn voor onrechtvaardigheden,wél tegenmacht opbouwen hier en in het Zuiden. Onrecht zal zowieso altijd verzet,woede opwekken. Maar welke kant kiezen? Jahjah is slechts woordvoeder van terechte ontevredenen en als ge de eigen mensen over hem hoort, dan is zijn aandeel en geloofwaardigheid véél groter in de terechte kritiek naar het beleid,dan de media-leugens en "hetze" van de politie.(nultolerantie is geen menselijke en haalbare werkvorm)
Beloften doen gekken in vrede leven,maar geen mensen. Als politiekers dan nog "electoraal" garen willen spinnen met "stoer en cordaat"optreden bij terechte verontwaardiging van een gemeenschap, dan moet hen durven verantwoordelijk stellen en niet diegene die op de eterende wonde durft te wijzen. Veel daadkracht(samen sterk=macht)toegewenst om geen woorden,maar daden te realiseren. Joris

AEL/ Vlaams Blok
by Guido Friday November 29, 2002 at 05:52 PM

AEL/ Vlaams Blok...
pow2wttlqm.jpg, image/jpeg, 640x427

Het Vlaams Blok heeft de AEL niet nodig om stemmen te winnen, de haatcampagne tegen moslims en Islam die gelanceerd is na de aanslagen van 11-9 zorgt er ook voor dat het Blok en andere extreem-rechtse partijen stemmen zullen winnen.

Wat denk je dat het effect is van nu bijna elke dag te horen over een aanslag van Al Qaida?

Of video's en teksten van Ben Laden die om de haverklap opduiken.?

Zij die verantwoordelijk zijn voor de opmars van het Blok zijn de regeringspartijen die nooit iets ondernomen hebben tegen het Blok en ze laten groot worden zijn.

En iets helemaal anders, mijn vriendin werkt op de unief in Rijssel en daar vind je meer allochtonen dan op alle unieven tesamen in België. Het is echt opvallend!

Men heeft de migranten decennia lang verwaarloost en na de eerste zwarte zondag heeft men vanalles opgericht als een doekje tegen het bloeden. Dit doekje is ondertussen doorweekt en niet vervangen door een ander doekje.

Nuzijn er wel overal debatten en lezingen over migratie en die waren er niet geweest zonder de AEL.
Het waren ook o.a. zij die een klacht hebben neergelegd tegen de oorlogsmisdaden van Sharon.

Laten we ook niet vergeten dat enkele maanden geleden Dyab zei dat hij bedreigd werd vanuit Israël. Veel mensen dachten dat dit een verhaal was om aandacht te trekken maar vorige week konden we lezen dat het gerecht de klachten ernstig nam.

En nog een kleien anekdote. Een lerares van een school in Parijs vertelde aan mijn vriendin dat bij veel kinderen van 8-10 jaar Ben Laden dè held is.

En wat er ook nog komt is een oorlog tegen Irak en dat zal pas stemmen opleveren voor het Blok want denk je nu echt dat de Arabische gemeenschap het niet KOTSBEU is om overal te worden vernederd, te worden uitgebuit als beesten en maar moeten toezien hoe het Westen op 11 jaar tijd 1.500.000 Irakezen hebben laten sterven. In de laatste Intifada zijn er al 1999 Palestijnen doodgegaan.

Ik vraag me af hoe lang het witte ras dit zomaar zou toe laten dat hun soortgenoten zomaar worden opgeofferd om de belangen van enkelen te dienen.

Zeggen dat het het Vlaams Blok rijk zal worden door Dyab en de AEL is een beetje simplistisch, de situatie is iets complexer geworden na de aanslagen van 11-9, alhoewel voor velen er niets veranderd is.

In Amerika hebben ze het Bureau for Homeland Security opgericht en enkele dagen geleden hoorde ik dat iemand van de Unizo(werkgeversorganisatie) ervoor is om bij de volgende regering een nationaal veligheidsadviseur aan te stellen.

Akkoord maar dan wel mét AEL en Jahjah
by Guy Palya Friday November 29, 2002 at 06:28 PM
guycepalyas@hotmail.com

Beste Luk,

Jouw posting is inderdaad interessant als uitgangspunt en is bruikbaar om mee te werken.

Op een punt kan ik je evenwel geen gelijk geven waar je voorhoudt: "de AEL de polarisering in de hand werkt. Abou Jahjah weet op meesterlijke wijze de onmacht van de jongeren om te buigen in machtsvertoon." Je trapt in de val van de media die een beeld van AEL hebben gecreëerd, als van relschoppers en islamistische extremisten, beeld dat evenwel helemaal niet overeenstemt met de werkelijkheid. AEL werd na de eerste betoging met zijn ongelukkige rellen, inderdaad naar voren geschoven als de aanstichter van de rellen, en Abu Jahjah heeft wellicht wat al te gretig het podium beklommen dat hem daarmee werd aangeboden door diezelfde media die hem thans verketteren.

Maar wat je uit het oog verliest is dat Dyab en AEL, hoe radicaal zij ook mogen wezen, altijd opnieuw om dialoog gevraagd hebben. Voor elke navolgende manifestatie werd braaf toelating gevraagd, en waar ze niet rechtstreeks bekomen werd, ging AEL zoals het brave staatsburgers past via de rechter. Afspraken met de politie omtrent betogingen werden strikt nageleefd en de eigen ordediensten zorgden ervoor dat de volgende betogingen rustig en zonder schade voor derden verliepen. AEL was op verzoek van het stadsbestuur, bereid de herdenkingsbetoging voor de intifada te verplaatsen tot zondag om de joodse gemeenschap niet te schofferen, hoewel overal ter wereld wél op zaterdag werd betoogd. Ook bij de rellen van dinsdagavond was AEL bereid om te bemiddelen. Het brutaal optreden van de politie tijdens dezelfde onderhandelingen was de enige aanleiding voor de woedeuitbartsing van Abou Jahjah die uitvergroot en geïsolleerd nog eens en nog eens werd vertoond in de media. Dit moment van verloren zelfbeheersing dreigt hem nu zwaar op te breken, en ik kan me voorstellen dat de Marokkaanse gemeenschap weinig begrip toont voor een gerechtelijke aanhouding voor dergelijke futiliteit.

Als AEL enig gezag heeft bij de allochtone jongeren dan is het omdat deze organisatie hen nu eens niet patronaliseert, maar hen zelfrespect bijbrengt, wat jij dan machtsvertoon noemt. Zoals je zelf schrijft: „Tegenstellingen en wederzijds onbegrip bestonden al voor Abou Jahjah op het toneel verscheen. De oorzaken zijn al talloze keren geanalyseerd: achterstelling en uitsluiting, minder sociale contacten, racisme, de kloof tussen burger en politiek, instroom van nieuwkomers en verrechtsing." Kan Jahjah en de allochtonen dan verweten worden dat ze niet zoals gewoonlijk braaf bleven wachten om misschien, mogelijk en eventueel wat kruimels van de tafel te bekomen voor de allochtonen. Is het hardop, vrij en vrank eisen van grondwettelijke rechten in een rechtstaat gelijk aan polariseren?

Feit is dat zonder AEL de allochtonenproblematiek nog zou rusten waar die al lag bij het aantreden van deze regering, namelijk ergens in de onderste schuif, precies omdat nooit iemand eens met de vuist op tafel sloeg. Ik vind de vergelijking die Maarten trekt met de anarchist van Sarajevo en met Adolf Hitler niet alleen volslagen misplaatst maar ook onvoorstelbaar beledigend voor de seculiere en democratische beweging die AEL is. AEL heeft nooit geweld gepredikt en blijft benadrukken dat het zich houdt aan de wet, maar blijkbaar is ook Maartens oordeel vergiftigd door de mediapropaganda!

De opmerking dat Jahjah en AEL stemmen bezorgen aan het Vlaams Blok is niet geheel onterecht. Maar ook zonder Jahjah heeft Vlaams Blok gestaag stemmenwinst geboekt. Dat AEL thans stelt dat de allochtone gemeenschap niet langer zwijgt en zich niet langer opoffert omdat het Vlaams Blok een zweer is in de huid van de autochtone gemeenschap kan hen niet kwalijk genomen worden. Als trouwens een behoorlijke politiek was gevoerd naar de allochtonen toe dan zou AEL en Jahjah niet nodig zijn, en dan hadden we wellicht evenmin een machtig Vlaams Blok.

Mijn de conclusie van Luc kan ik me wel aansluiten: er moet gepraat worden met de allochtone gemeenschap en met haar leiders, . En vervolgens moet inderdaad ook echt geïnvesteerd worden o.a. in onderwijs, huisvesting en tewerkstelling. Verdere besparingen op het allochtonenbeleid kunnen enkel voor een hogere kostprijs in de toekomst zorgen. Maar het is kortzichtig om AEL én Dyab Abu Jahjah uit te sluiten, want dan blijven vooral de jongeren zich toch gefrustreerd en miskend voelen. En als dat betekent dat een aantal politici en welzijnswerkeres hun trots moeten inslikken, dan moet dat maar eens!

AEL zorgt voor polarisering? Allez, lap
by Libby Friday November 29, 2002 at 06:37 PM

Luk schrijft: "De spanning in Borgerhout is nu te snijden. Wie heeft daar baat bij? Men kan vaststellen dat de AEL de polarisering in de hand werkt. Abou Jahjah weet op meesterlijke wijze de onmacht van de jongeren om te buigen in machtsvertoon. Het Vlaams Blok wordt slapend rijk. Wij denken dat geen enkele bewoner daar beter van wordt."

't Is maar hoe je 't bekijkt hé, als beleidsuitvoerder is het uiteraard gemakkelijkst om de zaken op die mannier te bekijken, dan kan je zowel de AEL als de frustraties van de jongeren aan de kant schuiven en tegelijk mooie verklaringkjes afleggen.

Wat de AEL doet is de colleire van de jongeren kanaliseren en werken aan hun politieke bewustmaking, dat gaat uiteraard niet van vandaag op morgen, hun zelfbeeld en zelfwaardegevoel zijn van kindsbeen af vakkundig afgekraakt, dus er is nog een lange weg af te leggen en de AEL bestaat nog maar twee jaar.

Daarom moet men nu ook de AEL gaan aanvallen, afkraken, zwartmaken en proberen buiten de wet te stellen. Want, eenmaal deze jongeren hun zelfvertrouwen weer opgebouwd hebbben en politiek bewust zijn, dan kan men er zich n iet meer van afmaken door hen "kutmarrokaantjes" en "relschoppers" te noemen, de kop in 't zand te steken en rustig verder te doen met de georganiseerde onderdrukking.

Over Abou Jahjah
by Stomy Habits Friday November 29, 2002 at 08:30 PM

Toch moet je toegeven dat Abou Jahjah niet echt "tactisch" te werk gegaan is:
als je zo tekeergaat in dit Bange Belgenland, dan maakt het niet uit hoe juist je boodschap wel is, de Bange Blanke Man nagelt je aan de schandpaal.
De "meeste mensen" zijn bang van een groepje van drie jonge belgen - al dan niet van vreemde origine. Als die dan nog een boodschap verkondigen die indruist tegen wat zij als normaal beschouwen, wordt het bijna onmogelijk om voorbij/doorheen de media de ware/echte boodschap over te brengen.

Enige tactische voorzichtigheid was dus noodzakelijk geweest,

verkeerde wordt geviseerd
by PDL Saturday November 30, 2002 at 02:19 AM

Beste Luk,

er staan veel juiste dingen in uw artikel.
Maar voor sommige problemen legt ge de verantwoordelijkheid wel bij de verkeerden. Om te beginnen is het het jarenlange racisme dat ongehinderd, laat staan bestraft, kon gespuid worden door het VB; racisme waar de geschreven en de beeldende pers gretig zijn kanalen voor ter beschikking stelde. Daarnaast zijn ook de zogenaamd "democratische" politieke partijen verantwoordelijk: zij hebben sinds zwarte zondag niets ernstigs ondernomen om het racisme van het VB te beletten. - herriner u dat volgens een uno-resolutie racisme een misdaad is - Als we zien hoe de jongste dagen de Antwerpse politici zich uitgesloofd hebben met het afleggen van verklaringen die elke democraat beschaamd maken en beangstigen, kunnen we gerust stellen dat indien bij volgende verkiezingen het blok wint, de Antwerpenaars het verschil niet meer zullen merken! Als het VB nog maar tien jaar geleden verklaringen zou afgelegd hebben in dezelfde stijl en inhoud als onze politici de jongste dagen, zou de verontwaardiging algemeen geweest zijn en zouden de mensen op straat gekomen zijn. We kunnen terecht spreken van de facisering van ons systeem. Op nationaal vlak maken we het zelfde mee. Blijkbaar dringt de inhoud niet helemaal door. Het zou goed zijn om de uitspaken van Verhofstadt, Van Peel, P. Janssens, De Ruyver en anderen eens woord voor woord te analyseren.
Ook het politiek recuperenen van de rouwplechtigheid heeft de kiem gelegd voor komende onlusten: de frustaties zijn niet weg, integendeel.

Wij hebben nood aan bruggenbouwers!
Zeer juist. In onze wijk, Zurenborg, hadden we zo een bruggenbouwer: de Musty (pleinwerker - zie koppen van gisteren - mijn artikel Musty moet blijven). Wel uit besparingsoverwegingen heeft het stadsbestuur (alle partijen!!!) beslist om Musty te ontslaan! En maar lullen over preventie, dialoog enz. Het is ons eigen stadsbestuur dat het de bruggenbouwers onmogelijk maakt. Het gespaarde geld geven ze dan aan de flikken!
Dus beste Luk, met alle waardereing en respect voor uw werk en inzet, ge zijt verkeerd om de AEL aan te duiden als polariserende kracht. Het zijn onze politiekers in het stadsbestuur die nu de oorzaak zijn van de polarisatie.

Groeten,
PDL

laat klassenstrijd niet in rassenstrijd ontaarden
by Luk Groffy Saturday November 30, 2002 at 10:49 PM

Beste mensen,

Ik wil even reageren op jullie commentaar. Ik heb inderdaad een derde wereldverleden (het laatste met het FMLN) en ik ben de laatste 10 jaar opbouwwerker in de Antwerpse kansarme wijken.Opbouwwerkers moeten voeling hebben met de doelgroepen. D.w.z. ook met kansarme Belgen van autochtone origine.
De polarisering tussen al die groepen die met maatschappelijke uitsluiting geconfronteerd worden is bijzonder groot. De laatste nieuwkomers zijn altijd de dupe : Oeiguren, Roma... Elke groep voelt zich bedreigd door andere en heeft daar zijn reden voor. Er is niet één onderdukte klasse. Veel Belgische kansarmen voelen zich bedreigd, door allochtonen die even, of nog kwestbaarder zijn, of juist sterkere overlevingsstrategieën hebben. Over die kloof moeten bruggen geslagen worden.
Ik heb het niet over een paar honderd handtassen die gestolen worden. Ik heb het over de raciale spanningen op bv. sommige tramlijnen. Een paar vb. van afgelopen week : een vriend van mij zit op de tram en wordt door 2 Marokkaanse gastjes in het gezicht geslagen (gelukkig was het een vriend van mij een geen bejaard madammeke. Een paar gesluierde Marokkaanse vrouwen worden door Belgische jongens beledigd "wat komen jullie hier neuken". Een relletje op het De Coninckplein tussen Afrikanen en politie is bedaard en we staan nog wat te kletsen als een oudere Oost-Europese vrouw de smerige gang naar haar krot boven een Afrikaans café wil ingaan. Er staat een ALDI-kar in de weg en ze gooit die woedend naar de Afrikanen. In de buurt van het De coninckplein valt wel al eens een dode. Gewone Belgische buurtbewoners krijgen daar schrik van. Dat is de onleefbaarheid van die wijken.
de meeste commentaar op mijn artikel gaat over de AEL. Abou Jahjah maakt de zelfde analyse als andere allochtone leiders (Mohammed Chakkar, Tarik Fraihi...). De woede van de jongeren heeft het AEL niet uitgelokt. Het heeft echter geen zin dat hun woede zich blind richt op alles wat ze tegenkomen : ruiten van Belgische én Marokkaanse winkels zijn gesneuveld. Zo'n ongerichte woede vergroot de polarisatie waarover ik het heb. De Belgen waar wij mee werken hebben echt schrik.Ook van het machtsvertoon van de AEL. Zij wonen daar ook, ze moeten daar de touwjtjes aan mekaar zien te knopen. De meeste van jullie waarschijnlijk niet. Ze worden ook woedend. Ze wilden deze week gaan betogen tegen de AEL. De omkering van klassestrijd in rassenstrijd is niet zo groot. Die polarisering moet stoppen. Daarom moet het geweld stoppen. Inwoners van dorpen in Bosnië beloofden mekaar nooit te verraden. In een gepolariseerde oorlogssituatie met etnische tegenstellingen, dreigt iedereen meegezogen te worden. Van die situatie wordt het Blok slapend wakker. Wat een Chakkar en vele anderen wel doen is die ongericht vernieling van de jongeren trachten te bedaren, het machtsvertoon van de politie te bedaren.
Dit is een realiteit in onze wijken, geen theorie.

Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben,

Luk